Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ramazan Bayramı öncesi yaptığı sürpriz ile Van’daki görevi sona eren Münir Karaloğlu’nu Van halkı büyük bir üzüntü ile uğurladı.

 

Hiç şüphe yok Vali Karaloğlu Van’a unutulmayacak hizmetler yaptı, Van halkının onu hiç unutmayacağı kadar hoş bir ‘sada’ bıraktı ardından. Zaten veda gecesinde yaşananlar, kendisine gösterilen sevgi ve gece boyu yaşanan o duygu dolu anlar onun Van’da nasıl bir iz bıraktığını açık açık gösteriyordu. Karaloğlu’nun veda gecesine katılanlar bilir…

 

***

 

Vali’nin bugün itibariye görevi devralacağı belirtilmişti daha önce. Yani Van halkı yeni Valisini bekliyor.

 

Konya Valiliğinden Van’a atanan Aydın Nezih Doğan’ı.

 

Daha önce birkaç kez Doğan’ın gelişi ertelendi. Bu kez de ertelenir mi bilinmez. Ama biz yine geleceğini umarak birkaç kelam etmek istiyoruz.

 

Adettendir, bir ilde birileri giderken ardından iyi işler yapmışsa ‘dua’, bir şeyler yapamamışsa ‘beddua’ okunur. Yeni gelenler için ise temenniler ve beklentiler dile getirilir. Van halkı Karaloğlu’nun ardından duasını okudu, uğurladı. Şimdi yeni Vali Doğan’ı beklerken belki de haddimiz olmadan ona biraz Van halkının kendisinden neler beklediğini yazmamız gerekiyor.

 

***

 

Sayın Valim.

 

Burası Van’dır. Diğer bir değişle buraya Doğu’nun Paris’i derler.

 

Şehir Urartulardan kalmadır. Millat önce 7 binli yıllara kadar uzanan tarihi boyunca Van; Medler, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizanslılar’a ev sahipliği yapmış birçok medeniyetin başkenti olmuştur. Tarihi zenginliklerimiz oldukça fazladır bu yüzden. Son yıllara kadar saklı kalan işte bu güzellikler Vali Karaloğlu ile birlikte bir bir gün yüzüne çıkarılmaya başladı. Tarihi Van Kalesi bu dönemde restore edilmiş surları ve çevresi baştan sona yenilendi. Kale civarındaki tarihi camiler bir bir restore edildi, kale civarında arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Halen devam eden bu çalışmalarda Osmanlılar dönemine ait birçok şehir kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı, halen de çıkarılmaya devam ediyor. Size düşen en önemli görevlerden biri de bu çalışmaların devamında ön ayak olmanızdır. Hiç şüphesiz bu tarihi güzelliklerin daha fazla toprak altında kalmaması gerekiyor.

 

Son nüfus sayımında nüfusu 1 milyonu aşan Van’ımız yıl içinde Büyükşehir statüsünü kazanmış ve Mart 2014’teki seçimlere Büyükşehir Belediyesi olarak girecektir. Şu anda BDP ile yönetilen Van Belediyesi, bu dönemden önce ise Ak Parti belediyesi tarafından yönetiliyordu.

 

Burada önemli bir hatırlatma yapmak gerekiyor. Bir kentin gelişmişlikte pay sahibi olan iki kurumu olan Valilik ve Belediye zaman içinde maalesef ki beklenen birlikteliği sağlayamadı. 2011 yılında Van’da meydana gelen depreme rağmen Valilik ile BDP’li Belediye kent adına ortak kararların alınmasında bir türlü bir araya gelemedi. Vali Karaloğlu, “Ben hep davet ettim Belediye yetkilileri katılmadı” dedi. BDP’li belediye yetkilileri ise hep sessiz kaldı. Kim bilir belki sizin Valilik görevinizde bir birliktelik ve kent için ‘ortak akıl’ sağlanır… Bu da sizi bekleyen önemli hususlardan biri…

 

Deprem demişken… Malumunuz Van 2011 yılında büyük bir deprem yaşadı. 644 can yitirildi, onlarca konut yerle bir oldu. Sonraki aşamada ise Van’da büyük bir değişim ve yeniden yapılanma başladı. Hükümetin büyük bir hassasiyetle diriltmeye çalıştığı Van’da kısa sürede büyük işler başarıldı. Vali Karaloğlu’nun ustalık idare ettiği afet yönetimi ve sonrasında Van büyük aşama kaydetti. Fakat depremin izleri halen silinmedi. Van’da hasarlı binaların sayısı oldukça fazla. Yıkımlar sürüyor. Bir önemli konu ise depremden sonra yeniden yapılan İmar. Oldukça tartışmalı ve sancılı geçen bir süreçle oluşturulan imar. Bir taraftan Van’da depremin izlerinin tam anlamıyla silinmesi bir taraftan da yeni imarın en güzel haliyle uygulanması sizi bekliyor.

 

Van’ın depremden sonra hareketlenmeye başlayan bir sanayisi ve gelişen bir yatırım ağı var. Daha önce yatırımcının teşviklere rağmen görmek istemediği Van’a yönelik büyük bir yatırım isteği var. Depremden önce sadece Vanlı işletmecilerin bulunduğu Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde depremden sonra yeni iki, üç etap çalışmaları başladı. Sırada bekleyen yüzü aşkın firma var. Üstelik bunların büyük bir çoğunluğu yabancı yatırımlar. Yani Van artık yatarıma oldukça açık bir kent. Bu anlamda iyi bir koordinasyonla Van’ın Doğu’nun yatarım ve sanayi kenti haline gelmesi hiç zor değil…Yatırımı konuşmuşken Vali Karaloğlu’nun ve Milletvekili Burhan Kayatürk’ün büyük emekleri doğrultusunda temelleri atılan bir Tekstil Kent çalışması sürüyor Van’da. Van için tamamıyla yeni bir sektör olan bu yatırımın on binlerce insana iş kapısı olması bekleniyor. Eski Valimizin de Bursa gibi tekstilin başkenti olduğu bir yere atanmış olması da düşünüldüğünde ortak bir çalışma ile burada ciddi bir tekstil yatırımı neden olmasın?

 

Van’ın geleceği turizmde… Geldiğinizde kendiniz de göreceksiniz. Van’ı görmeyenlerin ‘göl’ bizim ise ‘Deniz’ dediğimiz koca bir Van Gölü’müzü var. Yıllardır el değmemiş bir vaziyette bekleyen Van Gölü yine deprem ile birlikte güzelliği farkedilen bir potansiyel. Vali Karaloğlu’nun 4 buçuk yılı aşan görev süresinde turizm adına oldukça güzel gelişmeler oldu. Van yüzünü göle dönmeyi başardı. Van’da su sporlarına dair çalışmalar başlatıldı. Bu yıl 4. Uluslararası Van Gölü Su sporları festivali yapıldı. Van Gölü sahillerinde ummalı çalışmalar başlatıldı. Birçok alan Van halkına kazandırıldı. Ama halen Van Gölü ile ilgili yapılmayı bekleyen birçok çalışma var. Bunun örneğini Karaloğlu’nun büyük emeklerle Van’a kazandırdığıdı Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nı ziyaret ettiğinizde göreceksiniz. Van’ın böylesi mekanlara ve Van Gölü’nü turizme açacak daha bir çok projeye ihtiyacı var. Bu anlamdaki çalışmalarınızı dört gözle bekleyeceğiz! Ha bir de dünyanın en büyük ve tek Urartu Müzesi Van’da inşa ediliyor. Çalışmalar bitmek üzere. 2014’te büyük bir açılış size bekliyor!

 

Yine Karaloğlu’nun Van’a geldiğikten sonra başlattığı ‘Her ilçeye bir festival’ projesi kapsamında tüm ilçelerde Van’ın tanıtılması anlamında festivaller yapılıyor. Van’ımız festivallere açık bir kent. Feqîyê Teyran festivalimiz de var, bal-ceviz festivalimiz de. İnci Kefali festivalimiz de var,  Van Gölü Festivalimiz de. Ha bir de unutmadan yine Van’a son yıllarda kazandırılan Abalı Kayak Tesislerimiz var. Van kış turizmine uygun bir iklime sahip. Bunu da gözardı etmemek gerekiyor.

 

Turizm demişken, turizme açılan kapıları da unutmamak gerekiyor. Van’ın depremden sonra çalışmaları hızlanan ve mutlak suretle çözülmesi beklenen iki çalışması var. Bunlardan birincisi Van’ın çevre yolu ikincisi ise Van-Şırnak karayolu. Bunlar belki de Van’ın önümüzdeki senelerde gerçek anlamda Doğu’nun Paris’i olması anlamında çok ciddi konular. Hatta göreve gelir gelmez ana gündem maddeleriniz arasında yer alması gereken konular.

 

Kapı demişken, İran gibi bir ülkeye sınır olmamıza rağmen yıllardır bu pazardan bir türlü istediğimizi alamamış bir iliz. Bir zamanlar akaryakıt ticareti ile ihya olan ilimiz kopan ilişkiler nedeniyle sınır ticaretinden istediğini bir türlü alamadı. Vali Karaloğlu döneminde Kapıköy Sınır Kapısı transit geçişe açıldıysa da İran tarafının isteksiz tavırları nedeniyle bir türlü beklenen ticaret yakalanamadı. Kim bilir belki İran’ın politikası da Van-İran arasındaki ticaret de sizin döneminizde düzelir.

 

Arz ederiz…

 

***

 

Aslında anlatılması ve konuşulması gereken daha çok konu var. Ama bir anda tamamını önünüze yıkmak istemeyiz doğrusu.

 

Konya halkının çok sevdiği bir Vali olduğunuzu da göz önünde bulundurarak Van halkı adına beklentileri siz gelir gelmez sunmak da bize düşüyor haliyle.

 

Kısacası Van’da yapılacak çok iş, sizi de bekleyen büyük güzellikler var.

 

Bu daha bu gibi birçok konuyu geldiğinizde konuşmak dileğiyle.

 

Van’a hoş geldiniz…

Editör: TE Bilisim