Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Karagündüz köyü sakinleri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Doğu'nun Kanatları Van Erçek Gölü 4. Flamingo Festivali", merkeze 30 kilometre uzaklıkta Erçek Beldesindeki Erçek Gölü sahilinde başladı.  Sabahın erken saatlerinden itibaren merkezden otobüslerle vatandaşlar beldeye taşınırken, ilk olarak Karagündüz köyünde verilen kahvaltıya geçildi. Kahvaltı sonrası sahildeki Kuş Gözlem Evi'ne gelen doğaseverler, buradan dürbünlerle flamingo ve diğer kuş türlerini izledi.

 

BATTAL: GEÇ KALAN BİR PROJEMİZ VAR

 

Festivalle ilgili konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, flamingoların muhteşem bir görüntü sergilediğini ve Erçek Gölü'nün sadece flamingoların değil, aynı zamanda birçok kuş türünün göç yolu üzerinde yer aldığını hatırlattı. Üniversite olarak bölgedeki kuş çeşitliliğini daha önce ortaya koyduklarını da anımsatan Battal, "Van, biyolojik çeşitlilik açısından önde gelen kentlerden biri. Bizim geç kaldığımız bir projemiz var. Van'ın ekoturizm potansiyelini ortaya koymak için uğraşıyoruz. İnşallah o sempozyumumuzu da ortaya koyduğumuz zaman görülecek ki, sadece kuşlar değil, diğer canlı organizmalar açısından da bölgemiz gezilebilir, görülebilir bir yapıya sahip. Bugün tarihi ve turistik ev, bina, yapılar herkes tarafından bilindi, görüldü. İnsanlar artık ekoturizme doğru yöneliyorlar. Bu kapsamda Vanımızın ekoturizm açısından çok daha cazip olduğunu söylemek istiyorum. Önümüzdeki dönemlerde yapacağımız çalışmalarla, sempozyumlarla ortaya koyacağız" diye konuştu.

 

ERÇEK GÖLÜ'NDE NESLİ TÜKENMEK ÜZERE OLAN 225 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR

 

Bu yıl festivali gecikmeli olarak başlattıklarını belirten YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, geç kalmalarına rağmen göldeki kuş türlerinin halen gitmediğini ifade etti. Özellikle flamingoların Kasım ayı ortalarında bölgeyi terk ettiğine dikkati çeken Adızel, "Kuşlarımız gitmedi ve bize sürpriz yaptı. Normalde Kasım ayı ikinci haftasında gidiyorlar. Burada farklı 225 kuş türü yaşıyor. Erçek Gölü, uluslararası öneme sahip bir sulak alanımız. Dünya burayı tanıyor ve biz de daha da tanıtmaya çalışıyoruz. Buraya ilk geldiğimizde av safarileri yapılıyordu. Son 4 yıldır burası koruma altında. Özellikle güvenlik güçlerimiz burayı titizlikle koruyor. Her yıl 6 bin 500 flamingoyu burada izliyoruz. Fakat burada 225 farklı kuş türü yaşıyor. Tabi dünya genelinde sulak alanlar gibi canlılar ve kuşlar tehlike altında. Bir çoğunun nesli tükendi, büyük bir kısmının da nesli tükenmek üzere. Erçek Gölümüz doğanın son sığınaklarından bir tanesi. Burada bulunan kuşların büyük bir kısmı nesli tehlike altında olan türler. Bunların başında Kuğu, Dikkuyruk, Şah Kartalı gibi çok sayıda nesli tehlike altında olan kuş türümüz burayı sığınak olarak kullanıyor" dedi.

 

SARI: ERÇEK TÜRKİYE’NİN EN İYİLERİ ARASINDA

 

Festivale katılan Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise Erçek Gölü'nün kuş hayatı ve bulundukları bölge açısından Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu, "Erçek Gölü yaklaşık 100 kilometrekarelik alanda, ortalama 18 ile 40 metre arası derinliğe sahip. Gölün yüzde 30'u çok sığ olduğu için kuşların üremesi, beslenmesi, barınması için ideal bir alan oluşturuyor. Burası Van merkeze çok yakın. Bu yönüyle Erçek Gölü, sulak alan olarak ülkemizdeki ulaşılabilirliği en kıymetli olan sulak alanlarımızdan bir tanesi. Festivaldeki amaç kuşlarla insanların yaşamları arasındaki ilişkiyi tesis etmekti. Çünkü biz şehirleştikçe, kentleştikçe doğadan kopuyoruz. Kuşların hayatımızdaki önemi, yeri nedir bilmiyoruz. Eskiden buralarda 'Bizim köye gel ördek avlayalım' diyorlardı. Şimdi, 'Bizim köye gel, flamingoları izleyelim' diyorlar. Bunda bu festivalin büyük katkısı olduğuna inanıyoruz. Bu festivalin gelecek yıllarda da devam etmesini temenni ediyoruz."

 

Erçek Gölü sahilinde düzenlenen festivalde yaklaşık 2 saat kuş türlerini gözlem kuleleri ve sahil kenarlarından takip eden davetliler, daha sonra sunumları izlemek üzere YYÜ kampüsündeki Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'ne araçlarla hareket etti. Festivale, Vali Vekili Mehmet Özel, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Abdullah Barutçu, Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer,  Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van TSO Başkanı Necdet Takva, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilisim