Avrupa Kürt İş Adamları Van’a yaptıkları bir dizi ziyaretin ardından Van Ticaret Odası’nda toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Avrupa Kürt İş Verenler Derneği Başkanı Hasan Yirik, Dünyanın yaşadığı sorunları analiz edemeyen ülkelerin var olan değişimlerin altında kaldığına dikkat çekerek, bu ülkelerin sürekli zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Yirik, “Bu ülkeler ya da yok olup gidiyorlar. Orta Doğu ülkelerini örnek verebiliriz. Son birkaç yıldır çok değişiklikler yaşandı bu ülkelerde. Örneğin iktidarlar yıkıldı ve yeni iktidarlar geldi. Ya da sürekli zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu bölgelerin başında Orta Doğu geliyor. Halkların başında da Kürt Halkı gelmektedir. Biz Kürt halkı olarak 30-40 yıl önce siyasal, ekonomik ve sosyal sorunlarda dolayı Avrupa’ya göç ettik ve oraya yerleştik. Oralarda belli bir sermaye birikimi yaparak, belli bir işveren konuma geçtik ve şuanda Avrupa’da 10 bini aşkın bir işçiye istihdam sağlıyoruz.

 

Avrupa Kürt İş Adamları Van’a yaptıkları bir dizi ziyaretin ardından Van Ticaret Odası’nın Tuşba Salonunda toplantı düzenledi. Yüze yakın Kürt iş adamının katıldığı toplantıda Van’a yatırım yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi alışverişi yapıldı. Toplantıda ilk olarak Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Van’ı anlatan bir sunum yaptı. Van’ın sosyo-ekonomi, tarımsal, turizm, madencilik, sanayi vs. yapısı hakkında sunum yapan Takva, iş adamlarının Van’a hangi yatırımları yapmaları konusunda brifing verdi.

 

YİRİK: EKONOMİ ULUSLAR ARASI BİR SINIRA TAŞINDI!

Takva’nın yaptığı sunumun ardından bir konuşma yapan Avrupa Kürt İş Verenler Derneği Başkanı Hasan Yirik, dünyada son yıllarda teknolojik anlamda, ekonomik anlamda ve siyasal anlamda birçok değişimlerin yaşandığını dile getirerek, “Teknolojik anlamda bakıldığında bütün bilgiye anında erişme imkânı bulabiliyoruz. Ekonomi ulusal bir sınır içindeyken artık uluslar arası bir sınıra taşındı. Yani bir işveren hemen hemen her tarafta üretim yapmakta hem de pazarlama açısından olanaklar elde etmiş durumdadır. Dünya artık küçüldü. Var olan değerler artık evrensel değerler olmaya başladı. Şimdi bu değişimler iyi analiz eden her birey, her toplum, her devlet, her ülke geleceklerini daha iyi dizayn etmeye başladılar. Bunlara örnek vermek istersek Avrupa Birliği Ülkeleri, Çini, Japonya’yı, Amerika’yı örnek verebiliriz. Bu ülkeler bazen küçük sorunlarla karşılaşsalar bile, bu sorunlar düzeltip yollarına devam edebiliyorlar.” Şeklinde konuştu.

 

‘AVRUPA’YA GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDIK’

Dünyanın yaşadığı sorunları analiz edemeyen ülkelerin, var olan değişimlerin altında kaldığına dikkat çeken Yirik, bu ülkelerin sürekli zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Yirik, “Bu ülkeler ya da yok olup gidiyorlar. Orta Doğu ülkelerini örnek verebiliriz. Son birkaç yıldır çok değişiklikler yaşandı bu ülkelerde. Örneğin iktidarlar yıkıldı ve yeni iktidarlar geldi. Ya da sürekli zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu bölgelerin başında Orta Doğu geliyor. Halkların başında da Kürt Halkı gelmektedir. Biz Kürt halkı olarak 30-40 yıl önce siyasal, ekonomik ve sosyal sorunlarda dolayı Avrupa’ya göç ettik ve oraya yerleştik. Oralarda belli bir sermaye birikimi yaparak, belli bir işveren konuma geçtik ve şuanda Avrupa’da 10 bini aşkın bir işçiye istihdam sağlıyoruz. Bunların içinde büyük bir kesim nitelikli bir vasfa sahiptir. Biz Kürt iş adamları olarak bir yıl önce yaşananları analiz ederek Frankfurt’ta kendi derneğimizi kurduk. Bizler genç bir derneğiz. Şuana kadar büyük bir hızla gelişme kaydettik.” İfadelerini kullandı.

 

“YATIRIM KOŞULLARINA BAKMAMIZ GEREKİYOR”

Özellikle nitelikli insanları üye yaptıklarını kaydeden Yirik, “Hedeflerimiz genelde Avrupa’da biriken sermayeyi örgütleyip doğup büyüdüğümüz yerlere, yani buralara yönlendirmek. Buralara yatırım yapmayı teşvik etmektir. Böylece bu bölgedeki insanlarımızın ekonomide gelişmesine katkı sunmak ayıca üyelerimizin elindeki sermayeyi de halkın elde etmesini sağlamaktır. Önemli olan bir nokta var. O da duygusal olarak yatırım yapılmamasıdır. İşverenler daha çok güvenli bir ortam ister. Sürdürülebilir bir yatırım potansiyeli bekler. Şiddetin olmadığı bir ortam ister. Bunlar çok önemli noktalar. Bizler buraya bu koşulları araştırmaya geldik. Yatırım koşullarına uygun olup olmadığına bakmamız gerekiyor. İlk amacımız yatırım potansiyelinin hangi sektöre uygun olduğunu tespit edip daha sonra Frankfurt’a gittikten sonra oturup konuşacağız ve arkadaşlarla bir karara varacağız.” Dedi.

 

YİRİK: ÇÖZÜM SÜRECİNİN KALICI HALE GELMESİGEREKİYOR!

Şiddet ortamının kalıcı olmaması gerektiğinin altını çizen Yirik, çözüm sürecinin kalıcı hale gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Yirik, “Çözüm sürecinin kalıcı hale gelmesi için işveren kurumların hükümete ve diğer tarafa baskı uygulamamız gerekiyor. Ve elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor.” Dedi. Kürt işverenler olarak bir diğer amaçlarının da Avrupa’da bir temsiliyet hakkına kavuşmalarının önemine değinen Yirik, “Kendi kimliğimizle ama. Bu kimlikle orada örgütlenip belli bir güç haline gelmemiz gerekiyor. En önemli hedefimiz dünyadaki bütün Kürtleri belli bir çatı altında örgütlediğimiz zaman gerçek hedefimize ulaşmış olacağız. Bunları başarabilmemiz için dokuzuncu ya da yedinci ayda bölgedeki bütün ticaret odalarıyla birlikte bir toplantı gerçekleştirip bu konuları konuşalım. Dokuzuncu ayda bir konferans düzenleyelim ve dünyadaki bütün Kürt işverenleri bir araya getirelim. Zaten bunu başarırsak en büyük hedefimize ulaşmış olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

BİRTANE: BİZ İŞVERENLER RİSK ALAN İNSANLARIZ!

Yirik’in ardından kürsüye çıkan Diyarbakır Ticaret Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Avrupa Kürt İş Verenler Derneği’nin 3 gün boyunca bölgede yaptığı toplantıların olumlu geçtiğini belirterek, ziyaretlerin orta ve uzun vadede ekonomik sahaya inmesi gerektiğini kaydetti. Birtane, “Biz işverenler risk alan insanlarız. Bir yanda devletin yanlış ekonomik politikalarının bize olan yansımaları diğer yanda Türkiye’de olmamız münasebetiyle devletin kişi hak ve özgürlüklerine yönelik ve özellikle Kürt sorununa yaklaşımlarının getirdiği yoğun belirsizlikler var. Bu belirsizlikten dolayı bizler gerçekten önümüzü göremiyoruz. Bunun üstesinden gelmemiz için dünyadaki bütün Kürt işverenlerin bir araya gelmesiyle aşılacağına inanıyoruz.” Dedi.

 

“VAN GÖLÜ SAKLI BİR CENNETTİR AMA KİMSE GÖRMÜYOR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Van ekonominin düzelmesi için büyük çabalar sarf ettiğini kaydeden Birtane, Van’da çalışma yürüten işverenlere büyük bilgi serveti bıraktığına vurgu yaptı. Birtane, “Van gölü gerçekten saklı bir cennettir ama kimse bunu görmüyor ve açığa çıkarmak için çalışmıyor. Van Gölü’nün güneşini ve suyunu bir ay kullandığınızda sağlıklı olacağınızı temenni ederim. Ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir su yok. Dışarıya tatil amacıyla gidenlerin potansiyelini buraya taşıdığımızda çok iyi bir şeyin ortaya çıktığını göreceksiniz. Buraya yatırım yapmak istendiğinde Van TSO’nun önümüzü açacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

 

BİRTANE: BİZİM PEK SİYASETLE İŞİMİZ OLMAZ AMA. . .

7 Haziran Genel seçimlerde Türkiye halklarının ekonomik ve demokrasi anlamda istenildiği anlamda sonuçlanmasını dileyen Birtane, “Gerçekten bu seçimde HDP’nin barajı aşması çok önemli. Şuan tüm metropollerde işverenler dua ediyor ve diyor ki HDP barajı aşsın, parlamentoya girsin ve legal siyasette daha güçlü hale geldin. İnanıyoruz bu seçimde de başarı elde edilir. Biz iş adamları pek siyasetle uğraşmayız ama ekonominin yoğunlaşmış ismi politikadır. Çünkü ekonomi olmazsa ne politika, ne de siyaset yapılabilir.” Dedi. Yapılan konuşmaların ardından toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi. 


 
ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ
Editör: TE Bilisim