Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi resim Öğretmenliği Bölümü 4-B ve 2-B sınıfı öğrencileri yıl boyunca yaptıkları resimleri Van Alışveriş Merkezi’nde (Van AVM) açıkları sergiyle beğeniye sundu.

 

Fakülte akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kalaycı bu yıl ikincisini düzenledikleri serginin adını “Seyre Davet” olarak belirlediklerini söyledi. Kalaycı şunları söyledi: “Geçen sene “Herkese Sanat” adı altında sergi açtık. Bu sene de “Seyre Davet” adı altında sergimizi açtık. Geçen sene sadece ana sanat resim vardı. Bu sene dekoratif geleneksel el sanatlarından da eserler koyduk. Çok yoğun bir tempo ile çalışıyoruz hem okulların bitiş tarihi yaklaşıyor. Öğrencilerimizin hepsi büyük emek sarf ettiler hepsi kaliteli çalışmalar nitelikli çalışmalar. Eğitim Fakültesi 4-B sınıfı ana sanat resim, 4-B ve 2-B geleneksel el sanatları olarak burada eserlerimizi sergiliyoruz.”

 

KALAYCI: AMACIMIZ HALKA ULAŞMAK

Sergideki amaçlarının halka ulaşmak olduğunu kaydeden Kalaycı, “Amacımız halka ulaşmak biz halka ulaşmak istiyoruz. YYÜ’de de sergi salonu var ama bizim ilk önderimiz halk, halkın beğenisini kazanmak, halkı sanata karşı teşvik etmek buradaki temel gaye. Sergiye ilgi çok büyük çocuklar, anneler, babalar yoğun ilgi gösteriyor. Çocuklar resim daha bir ilgi duyuyor bu da bizi mutlu ediyor. Yağlı boya tablosu olarak 15 eser var toplamda 30 eser var. Bu eserlerin içinde geleneksel el sanatları, ebru var. Ayna gravür var, ahşap yakma sanatı var. Biz başka şeylerde yaptık yıl boyunca batikten tutun dekupaja kadar birçok eser yaptık.  Amacımız öğrencilerimizin nitelikli bir şekilde, donanımlı bir şekilde buradan mezun olmasıdır.” Dedi.

 

“SANAT SADECE ÜNİVERSİTE SINIRLARI İÇİNDE DEĞİL”

Öğrencilerinin iyi birer öğretmen olacağına inandığını söyleyen Kalaycı şunları kaydetti: “İçim rahat çünkü biliyorum ki bu eğitimi alan öğrencilerimiz iyi birer öğretmen olacaklar. Bu sergiyi burada yapmamızın sebebi de halkı, toplumu, sanata karşı olan ilgisini arttırmak. Farkındalık yaratmak istiyoruz. Sanatın sadece üniversite sınırları içinde olmadığını vurgulamaktır amacımız. Bu 3 gün içinde küçük çocuklar yanımıza geldi bizde resim çizmek, sanatla uğraşmak istiyoruz dedi. Bu durum bizi çok mutlu etti. Yeni nesillerin sanata ilgi duyuyor olması ve bizim buna tanıklık yapmamız bizi çok mutlu ediyor. AVM’ler artık alış veriş merkezi olmaktan çok yaşam alanı oldu. İnsanın bütün günü geçirebileceği alanlardır. İnsanlar sadece alış-veriş için gelmemeli sanat içinde gelebilmeli. Her gün bir etkinlik düzenlenmeli aslında.”

 

KALAYCI: ETKİNLİK DEVAM EDECEK

Etkinliğe bundan sonraki yıllarda da devam edeceklerini söyleyen Kalaycı son olarak, “Yakın zamanda bu sene yurt dışı da olmak üzere 44 sanatçımız 22 Mayıs’ta sergi için Van AVM’ye geliyor. Van’a gelen grubun içinde birçok kesim var. Geleneksel el sanatlarından tutun, Marmara Üniversitesi mezunlar derneğine kadar pek çok sanat platformu var. Bu organizasyona YYÜ, Valilik ve İl Kültür ve Turizm müdürlüğü ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda YYÜ’de bir çalıştay da düzenlenecek. Çalıştayın amacı da ilgiyi arttırmak, sanata olan desteğin arttırılması. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Lisesi ve Bilim Sanatlar Lisesi Milli Eğitim Müdürlüğü yoluyla sık sık bizi çağırıyor davet ediyor. Biz de bilgilerimizi tecrübelerimizi öğrencilere aktarıyoruz. Öğrencilerimizi, velilerimizi bilgilendiriyoruz. Eğer bilim ilim ile birleşirse kalite artar. Biz bu sergide bakmakla görmek arasında farkı göstermek istiyoruz. Seyre davet dememizin sebebi de odur. Bir esere bakıp durmak, görmek, anlamak var. Sergilediğimiz eserlerden herkesten bir parça var. Kimisi annesini, babasını görüyor, kimisi de yalnızlığını hissediyor. Kimisi beyninde fırtınalar yaşıyor analitik düşünüyor. Seyre Davet bu bakımdan önemli.” İfadelerine yer verdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim