Yüzüncü Yıl Üniversitesi yol çalışmaları, yeşil alanları, parkları, dinlenme alanları, yürüyüş ve bisiklet yolu ile tam bir ilçe gibi büyümeye devam ediyor. Üniversitenin eğitimde sıra atlamaya devam ettiği süreçte rektör Prof. Dr. Peyami Battal aynı zamanda bir belediye başkanı gibi çalışıyor. Van’ın Çevre Yolu yokken çevre yoluna kavuşan, yeni çalışmaları ile modern bir yapıya kavuşacak olan üniversitede çalışmalar hiç bitmiyor. Üniversite ‘büyükşehir’ edasıyla çalışmaya devam ederken üniversitede işler rayına oturuyor.

 

 

BURADA İNŞAATLAR HİÇ DURMAYACAK!

Prof. Dr. Peyami Battal’ın iki dönemdir rektörlüğünü yaptığı üniversitedeki çalışmalar depremden bu yana hiç durmadan devam ediyor. Depremin en hızlı toparlanan kurumu olan üniversite depremi fırsata çevirip hem akademik anlamda hem de fiziki anlamda kapasitesini ciddi manada ileriye taşınıyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi son 5-6 yıl içerisinde Türkiye’nin gözde üniversitelerinden biri olma yolunda önemli hizmetler aldı. Adeta Van’ın 15’inci belediyesi gibi çalışan rektörlük üniversiteye depremden bu yana yeni yollar, parklar, fakülteler, spor kompleksleri, yürüyüş alanları, sosyal yaşam alanları ve daha birçok yenilik kazandırdı. Üniversite İran’la başladığı uluslararası olma yolunda Suriye, Kuzey Irak, Türkmenistan, Azerbaycan, Filistin, Arabistan gibi ülkelerden öğrenci kabul edecek noktaya geldi. Uluslararası üniversite olma adına önemli aşama kaydeden üniversitede değişim devam ederken Şehrivan’a konuşan Battal, “Burada inşaatlar hiç durmayacak.” Dedi. Yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı gazeteniz aracılığı ile yorumlayan Battal; “Her yıl üniversitemiz değişiyor. 2 yıl önce üniversitemizden giden arkadaşlarımız tekrar geri geldiğinde bize ‘hocam yolumuzu kaybediyoruz’ diyorlar. Onlar gittiğinde çevre yolumuz yoktu. Şimdi çevre yolumuz var. Dolayısıyla üniversitemiz hamdolsun artık rayına oturdu.” İfadelerini kullandı.

 

                

NE DEPREM YIKABİLDİ NE DARBE! ÜNİVERSİTE GÜÇLENMEYE DEVAM EDİYOR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), büyük bir yıkıma neden olan 23 Ekim-9 Kasım 2011 yılından bugün kadar öğretim üyesi, öğrenci ve fiziki alt yapı bakımından çok ciddi bir büyüme gösterdi. Her yıl yeni binalar ve yapılar yapılmaya başlanırken, üniversitede her yıl inşaatları görmek mümkün. Üniversitenin son durumu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası görevden almalar ve açığa almalarla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, bir taraftan soruşturmaların titizlikle devam ettiğini diğer taraftan da üniversiteyle ilgili projelerin hayata geçtiğini anlattı.

 

 

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Gazeteniz Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan YYÜ Rekötürü Prof. Dr. Peyami Battal, FETÖ ve PKK soruşturmalarıyla ilgili şöyle konuştu: “Şu an Üniversitemizde FETÖ, PKK ve diğer örgütlerle ilişkisi ve iltisakı olan kişilerle ilgili soruşturmalarımız bütün ciddiyetiyle devam ediyor. Ancak bizim üniversitemizin altyapısı güçlü olduğu için atılanlar ve açığa alınanlarla üniversitemizde bir sorun yaşanmamaktadır. Yani herhangi bir bölümümüz ve birimimizin faaliyetleri aksamıyor. Bundan sonraki süreçte de aynı ciddiyetle terör örgütüne iltisakı olan kişilerle mücadelemiz devam edecek. Üniversitemiz 800 civarında öğretim üyesi olan güçlü bir üniversitedir.”

 

 

AKSAMA YOK!

“Atılanlar ve açığa alınanlar üniversitemizde hiçbir hizmetin aksamasına neden olmadı. Bundan herkes emin olsun ki, Türkiye’de bu tür soruşturmaların en sağlıklı ve en düzgün bir şekilde yürüten kurumlardan bir tanesi olduğumuzu ifade etmek isterim. Bizim bu soruşturmalarda görevlendirmiş olduğumuz 18 öğretim üyemiz var. 18 öğretim üyesiyle birlikte bu soruşturmaları nihayetlendirip değerlendiriyoruz. Dolayısıyla Türkiye’de bu soruşturmaları en ciddi en etkin bir şekilde yürütüldüğü kurumlardan biriyiz.”

 

 

“2012 YILINDA MÜCADELE BAŞLATTIK”

2012 yılından bu yana tüm örgütlerle mücadele ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Battal, “Biz bunu daha önce de söyledik. 2012 yılından itibaren ülkemizde sorun oluşturabilecek mihraklarla mücadelemizi başlattık. Hukuken bizi sınırlandıran durumlar vardı ama buna rağmen biz bu mücadeleyi sürdürdük. Bu mücadelenin sonuçlarını da şimdi görüyoruz. Türkiye’de oransal olarak en makul düzeyde olan bir kurumuz. Adli ve idari süreç bittikten sonra herkes görecek ki, bizim kurumumuzun geçmişte verdiği mücadele ile sonuç almıştır. 2012 yılından itibaren vermiş olduğumuz mücadelenin meyve verdiğini görüyoruz. Tüm bu adımların ardından kurumumuzun rahatladığını herkes de görebilir.” Dedi.

 

 

YYÜ’DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK!

Üniversitedeki proje ve çalışmalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan rektör Battal, YYÜ’de inşaatların bitmeyeceğini yeni yeni yapılan ve alanlar oluşturacaklarını aktardı. Battal, “Bizim üniversitemizde inşaatlar bitmez. Daha bu yıl yeni temeller atacağız. Şuan inşaat halinde olan binalarımızdan birçoğunu tamamlayacağız. Yemekhanemizi de en yakın zamanda teslim alacağız. Kütüphanemiz de Ekim veya Kasım ayında tamamlanacak ve hizmete alacağız. Yürüme ve yaya yollarımız ise birkaç ay içerisinde bitmiş olacak. Ağaçları geldi ağaçları da dikiyoruz. O yolumuz tamamlanıp hizmete girdiği zaman inanın Van’dan da halkımız çocuklarıyla birlikte buraya gelecektir. Bu projemiz çok güzel bir proje.”

 

 

İNŞAATLAR HİÇ DURMAYACAK!

“Spor kompleksimiz var o da çok önemli bir proje. Orası da önümüzdeki yıl tamamlanacak. Bu kompleks konusunda iddialıyız. Allah’ın izniyle Türkiye’deki bütün kurumlarda dahil en şık, en güzel ve en kullanışlı spor kompleksimiz olacak. İçerisinde her türlü spor branşının olacağı bir spor kompleksi olacak. Seyirci kapasitesi de 3 bin 500. Şimdi Üniversitemizde eksik olan bir şey vardı. Sinema salonları eksikti şimdi onları da yaptırıyoruz. Bowling salonları ve buna benzer birçok spor alanı olacak. Dolayısıyla merkezden gelen bir kişi bir gününü geçirmek istediği zaman yiyecek, içecek, gezecek, sinemaya gidecek, kahveye gidecek ve alışverişini de yaptıktan sonra buradan ayrılacak. Güzel bir kampüs haline geldik. Bunların tamamı önümüzdeki yıl tamamlanacak. Bu yıl bir hayvan hastanesi temeli de atıyoruz. Erciş işletme fakültemizin de temellerini bu yıl atacağız. Bu yıl yine inşaatlarımız devam edecek. Üniversitemizde inşaatlar hiç bitmeyecek. Yeni yeni alanlar oluşturacağız.” Dedi.

 

 

YYÜ RAYINA OTURDU!

Bundan sonra bilimsel ve sağlık açısından vasıflı işlere imza atacaklarını söyleyen rektör Battal, “Her yıl üniversitemiz değişiyor. 2 yıl önce üniversitemizden giden arkadaşlarımız tekrar geri geldiğinde bize ‘hocam yolumuzu kaybediyoruz’ diyorlar. Onlar gittiğinde çevre yolumuz yoktu. Şimdi çevre yolumuz var. Dolayısıyla üniversitemiz hamdolsun artık rayına oturdu. Her geçen gün yeni binalarıyla ve yeni yapılarıyla daha iyi bir noktaya doğru gidiyor. Bundan sonra da bilimsel ve sağlık açısından daha vasıflı işlere doğru gidiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

ARAP ÜLKELERİNDEN YYÜ’YE BÜYÜK TALEP

Öğrencilerle diyalog, sorun ve sıkıntılarını dinlemede önemli bir yol kat eden Rektör Prof. Dr. Peyami Battal sözlerini şöyle tamamladı: “Öğrencilerle en rahat diyalog kuran rektörlerden biriyim. Öğrencimiz her türlü sorununu ve problemini bize yazabiliyor. Ben bütün sorun ve problemlere bazen genelde bazen de özelde cevap veriyorum. Bu diyalogumuz oldukça iyi. Bu da bizim üniversitemizi farklılaştırıyor. Bu öğrencilerin değişik bölgelerden gelmesini de teşvik ediyor. Üniversitemizin son dönemlerde atmış olduğu önemli adımlardan biri de yabancı uyruklu öğrencilerdir. Biz bunu şimdi farklılaştırıyoruz. Özellikle yabancı uyruklu öğrencilere İngilizce bölümler açmak suretiyle de farklı şubelerde yabancı uyruklu öğrenci almaya çalışıyoruz. Bununla ilgili çalışmaları da önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Üniversitemiz diğer illerdeki üniversitelerle mukayese edildiği zaman hakikaten durumumuz çok farklı bir noktadadır.”

 

ULUSLARARASI ÜNİVERSİTESİ OLDU!

“YÖK Suriyeli öğrenci sayısını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Biz sekizinci sıradayız. Total öğrenciye baktığımızda da ön sırlarda yer alıyoruz. Bu yıl atmış olduğumuz adımları da rayına oturtabilirsek çok daha değişik ülkelerden öğrenci alacağız. Arap ülkelerinden özellikle talepler geliyor. O öğrencilerin ekonomik durumları da iyi olduğundan ciddi bir ekonomik canlanma da olacaktır. Yabancı öğrenci ailesinden koptuktan sonra eğitim göreceği üniversiteyi iyi takip ediyor. Eğer devlet bursuyla geliyorsa devleti iyi takip ediyor. O öğrenciyi gönderirken bütün altyapınızı takip edip ondan sonra o öğrenciyi gönderiyor. Üniversitemizde bu anlamda da artık dikkat çeken tercihler arasında yer alıyor. Şuanda 15 ülkeden öğrencilerimiz var. Ancak en çok talep içerisinde bulunduğumuz şartlardan dolayı özellikle Suriye, Kuzey Irak, İran, Türkmenistan, Azerbaycan, Filistin, Arabistan, Amerika’dan az da olsa öğrencimiz var. Önümüzdeki dönemde Fas, Tunus ve Arabistan’dan daha fazla öğrenci gelmiş olacak.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim