“Sivil Düşün” adında bir AB fonu iki günlük bir danışma kurulu toplantısı için 28 ilden 158 kişiyle bir değerlendirme yaptı. Birinci gün bu iki yılda ne yaptıklarını, kaç proje için baş vurulduğu, kaçı kabul edildiği konusunda bilgi paylaşımına giderken, öğleden sonra katılımcı kurumlar çalışmalarını tanıttılar; “Özgürlük için basın” , İHOP, Denge Denetleme Ağı(DDA), Çocuk gelinler olmasın, Engelli dernekleri, Romen dernekleri, DOM derneği,Gençlik dernekleri, CEM Vakfı, Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES), Mor Çatı…bunlardan bir kaçıydı.


İkinci gün ise “savunuculuk” üzerinde ciddi bir beyin fırtınası yapıldı. 
*Savunuculuk nedir? Neye savunuculuk diyoruz? 
*Savunuculuğun önündeki engeller ve fırsatlar nelerdir? 
*İyi bir savunuculuk yapmak için nasıl çalışmalıyız? Hangi imkanlardan yararlanmalıyız? 


Sevgili dostlar, birçoğumuz etrafımızdaki atmosferde bir kısır döngü yaşarken, insanlık bir arayış içinde iyinin daha iyisini arıyor
Bu manidar çalışmayı bir yazıyla paylaşmak zor ama birinci mevzuda öne çıkan fikirleri bu yazıda ele alalım, gerisin de sonraki yazılarda paylaşırız inşallah.


Savunuculuk; Sokağın talebini ilgili yerlere ulaştırmak, Bir haksızlığın fark edilmesini sağlamak, Mağduriyetleri tespit edip karşı tutum sergilemek, Özgürlüğü güvence altına almak, Sorunlara çözüm üretmek her şeyden önemlisi de Adaleti aramaktır.


Nasıl yapılabilir? Birlikte hareket ekmek, Dışlayıcı olmamak, yerine göre sesini yükseltmek, itiraz etmek, Başkasının sorunlarıyla dertlenmek, Cesaret ve güven kazandırmak gerekirse şiddete maruz kalmayı göze almak, Ulusal ve uluslar arası sözleşmelerin takipçisi olmak, İyi örnekler üzerinde savunuculuk yapmak.


Bunu yaparken Şiddete karşı olmak, Sürekli çalışmak yılmamak, Hak temelli konularda savunuculuk yapmak, Evrensel düzeyde çalışmak, Birey/grup çıkarı değil toplumsal faydaya odaklı çalışmak da esastır.
Yol yöntem olarak; lobi çalışmaları yapmak, karar vericilere ulaşmak, Kampanyalar düzenlemek, Alternatif medya kanallarından faydalanmak, Ağ kurmak, Bilinçlendirme çalışmaları yapmak, Hukuki savunuculuk davalarını takip etmek, İzlemeler, değerlendirmeler ve raporlama yapmak, Yayın üretmek… vb. İmkanlardan yararlanılabilir kanaati hasıl oldu.


Bu toplantının flaş ifadelerine gelince;
“Susma! sıfır risk olmaz”, Şunları çöpe at;”Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın”, “Bana ne/ sana ne?”, “sevgi olmadan savunuculuk olmaz”, “Savunuculuk yaşamak ve yaşatmaktır”, “Savunuluk engelleri delen bir matkaptır”.
Sevgili dostlar, gelin insan hakkını savunalım, hayvan haklarını savunalım, çevre hakkını savunalım. Göreceksiniz hem mutluluğunuz artacak, hem de kendinizi daha güvende hissedeceksiniz. 
Ben kavramını hayatın merkezine bıraktığımız sürece mutlu olmamız çok zor olur kanaatindeyim.
Gelin hep birlikte hayatın standartlarını yükseltelim ne dersiniz?
Her şey insanlık için, insanın hak hukukunu savunuyorsanız varsınız!


Selam ve dua ile.