ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Son dönemlerde korunması ve temizlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılan Van gölü için “Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı”, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın çabalarıyla devam ediyor. Erdoğan’ın yakından takip ettiği süreç, Van eski vekili ve başdanışman Orhan kontrolünde sürdürülüyor. Sık sık Van Gölü ile ilgili paylaşımlarda da bulunan Emine Erdoğan ve Gülşen Orhan, Van Gölü’nün korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için yürütülen çalışmaların yakından takipçisi oldu. Türkiye’nin incisi Van Gölü’nün daha temiz kalması ve gelecek nesillere aktarılması için göle iki kadının eli değerken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Emine Erdoğan ile bir araya gelerek eylem planı kapsamında gelinen son durum hakkında bilgilendirme yaptı.

Van için kentsel tasarım rehberi ve eylem planı çağrısı! Van için kentsel tasarım rehberi ve eylem planı çağrısı!

EMİNE ERDOĞAN, VAN GÖLÜ KORUMA ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ BİLGİ ALDI…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Yücel Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ı kabul ederek, Van Gölü koruma çalışmalarına dair bilgi aldı. Emine Erdoğan’a, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Konuk Evi’nde gerçekleşen kabulde, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

ORHAN: GELİNEN SON DURUM HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPTIK

Gerçekleşen ziyaret ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinasyonu ile yürütülen, Vangölü Havza Koruma Eylem Planı’nı himaye etmekte olan Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan ile bir araya gelerek kendilerini gelinen son durum hakkında bilgilendirdik” dedi.

BAŞDANIŞMAN ORHAN, BİTEN PROJELERİ DE AÇIKLADI…

Orhan, biten çalışmaları da belirterek, “Üç yıl evvel başladığımız süreçten bu yana biten bazı çalışmalar; Van Merkez İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi tamamlandı. Van Entegre Atık Tesisi ve Vahşi Depolama Alanının Islahı ve Enerji Elde Edilmesi Projesi tamamlandı. İpekyolu ve Tuşba Atıksu Arıtma Tesisinin merkeze bağlanması tamamlandı. Organize Sanayi Bölgesinin Atıksularının Van Merkezi AAT’de arıtılması için kanala bağlantı çalışmaları tamamlandı. Edremit Atık Getirme Merkezi Tesisinin inşaatı tamamlanarak açılışı yapıldı. Katı Atık Aktarma İstasyonu, Muradiye-Karahan, Özalp, Gevaş Gölkaşı katı atık aktarma istasyonları işletmeye alındı. Gevaş, Gürpınar, Edremit, Çaldıran Etap 1 vahşi depolama alanları ıslah çalışmaları tamamlandı. Muradiye Belediyesi Geçici Atık Depolama alanı oluşturuldu” diye aktardı.

“1 MİLYON 200 BİN METREKÜP ÇAMUR ÇIKARILDI”

Orhan, dip çamur temizliğine de değinerek, “Hayvansal Atık Yönetimi/ Kaçak Ahırlar, Sahillerde 622 büyük çaplı ahır (İpekyolu 339, Edremit 238, Tuşba 45 adet) kaldırıldı. *Van Gölü, koruma kullanma dengesinin sağlanması amacıyla doğal sit statülerinden Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildi. (30.07.2022 sayılı Resmi Gazete) Van Gölü Dip Tarama; 2021 Eylül ayı itibariyle başlanmış olan Van Gölü Dip Çamur Projesi’nde 14.08.2023 tarihi itibariyle toplamda 1 milyon 200 bin metreküp çamur çıkarıldı. 2022 Ağustos ayı itibariyle 2. ve 3. etap çalışmalarına başlandı. Bitlis İli Tatvan İlçesi Van Gölü Dip Tarama; Tatvan sahil kısmında Van Gölü dip tarama faaliyeti çalışmaları kapsamında toplam 42 bin 195 metreküp çamur çıkarıldı” ifadelerini kullandı.

ORHAN: TÜM BU ÇALIŞMALAR BÜYÜK EMEK VE ÖZVERİYLE BUGÜNE KADAR GETİRİLDİ

Çalışmaların devam edeceğini dile getiren Orhan, “Hanımefendi’ye kuraklığın Van Gölü Havzası ve yapılan çalışmalara olan menfi etkisiyle ilgili de ayrıca bilgi sunduk. Tüm bu çalışmalar büyük emek ve özveriyle bugüne kadar getirildi. Ama en çok da Hanımefendi’nin konuya duyarlığı ve himayeleriyle… Van Gölümüzü sahiplenen ve başından beri yakın alaka gösteren, projeyi himaye eden Sayın Emine Erdoğan Hanımefendiye şükranlarımızı sunuyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van, Bitlis il ve ilçe belediyeleri, kurumlar, STK’ları ile birlikte yürütülen çalışmalar, Türk Belediyeler Birliği’nin de katacağı destekle devem edecektir” dedi.

ERDOĞAN’IN VAN GÖLÜ’NE ÖZEL İLGİ

Öte yandan Emine Erdoğan geçtiğimiz yıllarda Uluslararası Van Gölü Sempozyumu’nun açılışına da katılmış ve bu sempozyumu da yakından takip etmişti. Hem akademik tebliğlerin sunulduğu hem de Van Gölü Koruma Kanunu ve Eylem Planını’nın da tanıtıldığı toplantıda Erdoğan, yine Van Gölü’nün korunması ile ilgili önemli değerlendirmelerini Van’da paylaşmıştı. Van ile ilgili yakın ilgisini sürdüren Erdoğan, geçtiğimiz yıl, uzaydan çekilen Van fotoğrafını da paylaşarak fotoğrafın dünya genelinde en iyi fotoğraf seçilmesinde farkındalığı artıran isim olmuştu.

Editör: Necmettin Dursun