ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinasyonu ile yürütülen, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı çalışmaları Emine Erdoğan’a sunuldu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan ile bir araya gelerek kendilerini gelinen son durum hakkında bilgilendirdik” dedi.

VAN GÖLÜ İÇİN BİRÇOK TESİS KURULDU

Şanlıurfa'da yangın faciası: Ölü ve yaralı var! Şanlıurfa'da yangın faciası: Ölü ve yaralı var!

Van Gölü için 3 yıl önce başlatılan süreçten bu yana yapılan çalışmaları paylaşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, biten çalışmaları şöyle sıraladı:  “Van Merkez İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi tamamlandı. Van Entegre Atık Tesisi ve Vahşi Depolama Alanının Islahı ve Enerji Elde Edilmesi Projesi tamamlandı. İpekyolu ve Tuşba Atıksu Arıtma Tesisinin merkeze bağlanması tamamlandı. Organize Sanayi Bölgesinin Atıksularının Van Merkezi AAT’de arıtılması için kanala bağlantı çalışmaları tamamlandı. Edremit Atık Getirme Merkezi Tesisinin inşaatı tamamlanarak açılışı yapıldı.”

İLÇELERDE DE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

“Katı Atık Aktarma İstasyonu, Muradiye – Karahan, Özalp, Gevaş Gölkaşı katı atık aktarma istasyonları işletmeye alındı. Gevaş, Gürpınar, Edremit, Çaldıran Etap 1 vahşi depolama alanları ıslah çalışmaları tamamlandı. Muradiye Belediyesi Geçici Atık Depolama alanı oluşturuldu. Hayvansal Atık Yönetimi/ Kaçak Ahırlar, Sahillerde 622 büyük çaplı ahır (İpekyolu 339, Edremit 238, Tuşba 45 adet) kaldırıldı. Van Gölü, koruma kullanma dengesinin sağlanması amacıyla doğal sit statülerinden Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildi. (30.07.2022 sayılı Resmi Gazete) Van Gölü Dip Tarama; 2021 Eylül ayı itibariyle başlanmış olan Van Gölü Dip Çamur Projesi’nde 14.08.2023 tarihi itibariyle toplamda 1.200.000 m3 çamur çıkarıldı. 2022 Ağustos ayı itibariyle 2. ve 3. etap çalışmalarına başlandı.”

ORHAN’DAN EMİNE ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR PAYLAŞIMI

“Bitlis İli Tatvan İlçesi Van Gölü Dip Tarama; Tatvan sahil kısmında Van Gölü dip tarama faaliyeti çalışmaları kapsamında toplam 42.195 m3 çamur çıkarıldı. Hanımefendi’ye kuraklığın Van Gölü Havzası ve yapılan çalışmalara olan menfi etkisiyle ilgili de ayrıca bilgi sunduk. Tüm bu çalışmalar büyük emek ve özveriyle bugüne kadar getirildi. Ama en çok da hanımefendinin konuya duyarlığı ve himayeleriyle… Van Gölü’müzü sahiplenen ve başından beri yakın alaka gösteren, projeyi himaye eden Sayın Emine Erdoğan Hanımefendiye şükranlarımızı sunuyoruz. Çevre ve Şehircirlik Bakanlığı, Van, Bitlis il ve ilçe belediyeleri, kurumlar, STK’ları ile birlikte yürütülen çalışmalar, Türk Belediyeler Birliği’nin de katacağı destekle devem edecektir.”

Editör: Necmettin Dursun