Alanlara inen kamu emekçileri, AK Parti ile Memur Sen arasında imzalanan 2014-2015 Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde kamu emekçilerinin taleplerinin yok sayılarak yapılan sefalet artışını protesto etti. Kamu emekçileri maaşlardaki kayıpların telafi edilmesi için yılın ilk maaş bordrolarını yaktı.

KESK Van Şubeler Platformu, Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan TİS ile kamu emekçilerinin mağdur edildiğini vurgulamak amacıyla Feqiyê Teyran Parkı'nda bir araya geldi. Kamu emekçileri adına konuşan Tüm-Bel-Sen Van Şubesi Eş Başkanı Şükrü Kaçici, konuşmasına Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın katledilmesini kınayarak başladı. Kamu emekçilerinin 2014 yılı maaşlarında 123 TL artış yapıldığını belirten Kaçici, emekçilerin düşük maaşına enflasyon farkının yansıtılmaması ile birlikte bu zammın da buharlaştığına işaret etti. Kaçici, hükümetin enflasyonu düşük göstermesi amacının politik olduğunu ifade ederek, "AKP Hükümeti'nin eliyle yapılan bu sefalet artışını telafi etmesi gerekir" dedi.

“GÖZ BOYAMAKTAN BAŞKA ÖNLEM ALINMAMIŞTIR”

Kaçici, AK Parti’nin 12 yıldır despot bir yönetimle iktidarda olduğunu belirtti. Kaçici, “Gerek ekonomi politikaları ve gerekse de insan hak ve özgürlüklerini yok sayan bir anlayışın sahibi olan AKP iktidarı, yazılı ve görsel medyayı da baskı ve sindirme politikaları ile kendi hizmetine almış adeta kan ağlayan emekçi kesiminin feryadını göz ardı etmiştir. Soma ve Ermenek örneğinde olduğu gibi emeği ile geçinen geniş bir ulusal kesimi insan olarak görmemiştir. Her gün mutlaka bir işçinin iş kazasında öldüğünü duyuyoruz. Ancak AKP iktidarı iş güvenliği açısından göz boyamaktan öte bir önlem almadığını görüyoruz. 2002 yılından günümüze kadar AKP yeşil sermaye ABD, İNGİLTERE ve İSRAİL üçlüsünün referans ve desteği ile vücut bulmuş ülkemizde sermaye sınıfını da yanına alarak demokrasiden çok oligarşik, despot özyönetim anlayışı ile 12 yıldır iktidarına devam etmektedir.”

KAÇİCİ: TEK YUMRUK OLMA ZAMANIDIR

Türk, Kürt ve diğer halkların artık tek yumruk olması gerektiğini vurgulayan Kaçici şu sözlere yer verdi: “Kadın özgürlüğüne ve toplumsal statüsüne de düşen katliam, kıyım, şiddet, aşağılama ve kısaca metalaşma olmuştur. AKP'nin ve beslendiği anlayışların kadına biçtiği rol ancak yok sayma, emeği sömürme şekillenmesi olmuştur. AKP örgütlenmesine tüm gücü ile katkı sunduğu ve 72 ayrı örgütten oluşan ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) bu gün dağılma aşamasındadır birçok bileşeni de şu an DAİŞ ve EL NUSRA Terör örgütlerine katıldı. Barış ve demokratik çözüm sürecine her ne kadar AKP hükümeti sahte ve aldatmaya yönelik taktiksel yaklaşıyor ise de halkların ortak mücadelesi zafere ulaşacaktır. Artık Türk, Kürt ve diğer halkların birleşme tek vücut ve tek yumruk olma zamanıdır. AKP'nin zulüm, sömürü ve talan düzenine karşı eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve insanca bir yaşam taleplerimizle iş yerlerinde, sokaklarda hayatın her alanında tüm baskılara zorbalıklara rağmen inadına sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.”

“FAİLLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALIDIR”

Kaçici, önceki gün Cizre’de hayatını kaybeden Kazanha’nın faillerinin biran önce bulunması gerektiğini söyledi. Eş Başkan Kaçici, “Yine Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklara ve hasta tutsakların Cezaevlerinde dirhem dirhem eriyen bedenlere şahit oluyoruz. Tam teşekküllü hastane raporlarına rağmen hasta tutsakların adeta ölüme bırakıldığına tanıklık ediyoruz. Bu duruma karşı AKP Hükümeti ilgisiz ve ölüm sessizliği içindedir. Vicdanlı olan bütün kamuoyunu yaşanan bu hukuksuzluğa karşı seslerini yükseltmeye ve duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Dün Cizre’de polis kurşunuyla katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanha’nın faillerinin biran önce bulunup yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz bunu yapanları esefle kınıyoruz.” Sözlerine yer verdi.

KAÇİCİ: BORDROLAR SORUNLARIMIZIN BELGESİDİR

Ellerinde maaş bordrolarıyla alanlarda olduklarını dile getiren Kaçici şöyle devam etti: “Bugün ellerimizde yoksulluğun, açlığın ve sömürünün belgesi olan bordrolarımızla alanlardayız. Bu bordrolar yıllardır biriken her geçen gün ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunlarımızın belgesidir. Duyulmayan sesimizi yok sayılan taleplerimizdir. Bu bordrolar aynı zamanda konfederasyonun hükümetle imzaladığı satış sözleşmesinin yansıdığı en net belgeleridir. Tüm demagojik ve aldatıcı hesaplamaların açığa çıktığı gerçeğin yüzlerine çarptığı ibret vesikalarıdır. Bu gün burada rutin bir eylemi gerçekleştirmek için değil isyanımızı haykırmak için toplandık. Yoksulluğa sömürüye meydan okuduğumuzu göstermek insanca yaşam hakkımızı kazanana dek mücadelemizi büyütmeye kararlı olduğumuzu göstermek için alanlardayız. Bilindiği üzere AKP ve yandaş konfederasyonu arasında varılan mutabakat sonucunda 2014-2015 yılları Toplu Sözleşme sürecinde temel talepleri görmezden gelen Toplu sözleşme adı altında kurulan tezgâhı deşifre etmeye devam edeceğiz tezgâhı başlarına yıkacağız. Gizli toplantı ve hilelerle hak ve çıkarlarımızın sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz.”

KAMU EMEKÇİLERİ MAAŞ BORDROLARINI YAKTILAR

Kaçici, yapılan zamlar hakkında da bilgiler verdi. Kaçici, “Kamu Emekçilerinin 2014 yılı maaşlarından 123 TL artış yapılmıştır en düşük maaş alan Kamu Emekçileri maaşlarında yaklaşık % 6,7 ortalama maaş alan Kamu Emekçilerinin maaşlarından %5,2 artış olarak yansıyan söz konusu tutar, enflasyon farkının yansıtılmaması ve vergi dilimi nedeni ile yılın daha ilk altı ayında adeta buharlaşmıştır. Diğer taraftan elektrik, doğalgaz, gıda başta olmak üzere halkın temel tüketim harcamalarında meydana gelen artışlar yaşanan gerçek enflasyonun % 15 ile %20 civarında olduğunu gösterdi. Hükümetin enflasyonu düşük gösterme politikalarının aracı olan Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılı enflasyon oranını %8,17 olarak açıklamıştır ayrıca 2015 yılı için Kamu Emekçilerinin maaşlarından % 3+3 artış yapılacak olması yaşadığımız kayıpların katlanarak artmasını beraberinde getirecektir. Bu nedenle 2014-2015 yılları Toplu Sözleşme (T.İ.S) Kamu Emekçilerinin mali, demokratik ve sosyal taleplerini yok sayarak Memur Sen ve AKP eli ile yapılan bu sefalet artışını protesto ederek kayıpların telefi edilmesi talebi ile burada bordrolarımızı yakıyoruz.” Diye belirtti.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim