Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bazı ziyaretlerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Hakkari’nin Yüksekova ilçesine geldi. Önceki gün, Van’da Vali Karaloğlu tarafından karşılanan Görmez, Hakkari’ye ilk giden Diyanet İşleri Başkanı olarak kayıtlara geçerken, yaptığı ziyaretler ile de yeni dönemde Diyanet İşleri’ndeki açılımlara bir yenisini daha eklemiş oldu.

Sabah saatlerinde Van’dan kara yoluyla Yüksekova’ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve beraberindekiler, Yeni Köprü yakınlarında Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu, Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ, Hakkari Müftüsü Faysal Geylani, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Çağlayan ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı.
Konvoy halinde Yüksekova’ya gelen heyet için güvenlik güçleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı. Görmez ve beraberindekilerin açılışına katılacağı İhsaniye Camii önünde güvenlik güçleri dedektör köpeklerle arama yaptı. İlk olarak Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ’ı makamında ziyaret eden Görmez ve berberindekiler, ardından Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora’yı ziyaret etti. Görmez’i burada Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora karşıladı. Başkan Bora’yla bir süre sohbet eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e, Başkan Bora tarafından Hakkari kilimi hediye edildi. Görmez ise, Ercan Bora’ya Kur’an-ı Kerim tefsiri seti hediye etti.

 

“BU SORUMLULUK SADECE SİYASETÇİLERİN OMZUNDA OLMAMALI”

Görmez ve beraberindekiler, belediye ziyaretinin ardından Yüksekova Müftülüğünü ziyaret etti. Burada Hakkari İl Müftüsü Faysal Geylani ve Yüksekova Müftüsü Haşim Keskin’le bir araya gelen heyet, daha sonra İhsaniye Camii’nin açılışına katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra BDP Hakkari Milletvekili Esad Canan, Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu, Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, il merkezi ve ilçe müftüleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışta ilk olarak Yüksekova Müftüsü Haşim Keskin bir konuşma yaptı. BDP Hakkari Milletvekili Esad Canan ise, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez’in bu ziyaretini geç kalınmış bir ziyaret olmasına rağmen önemli bulduklarını belirterek, “Yıllarca bu ülkede kardeş kanı döküldü. Buna bir son vermek için sorumluluk sadece siyasetçilerin omzunda olmamalıdır. Bu konuda özellikle Diyanet İşleri Başkanlığına ve din adamlarına da büyük bir sorumluluk düşüyor. Onların da bu sorumluluğu üstlenmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

 

“BU TOPRAKLAR BÜYÜK İNSANLAR YETİŞTİRDİ”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de açılışa katılan herkese teşekkür ederek, “Gelecek hafta bugün 3 aylara başlıyoruz. Şimdiden hepinizin Regaip Kandili mübarek olsun. Kıymetli kardeşlerim, bugün benim için çok sevindirici bir gündür. Özellikle İhsaniye Camii’nin açılmasını çok bekledim. Biraz sonra hepimiz omuz omuza bu camiye gireceğiz. Böyle güzel bir günde bize bu mutluluğu yaşatan yüce Rabb'imize hamdolsun. Özellikle bu bölge, bu topraklar sadece maneviyat yeri olmamıştır. Bu topraklar büyük insanlar yetiştirmiş topraklardır” dedi.

“DİN ADAMLARININ GÖREVİ, İNSANLARIN YÜREKLERİ ARASINDA KÖPRÜ KURMAKTIR”

Din adamlarının görevlerinin insanların yürekleri arasında köprü kurmak olduğunu söyleyen Görmez, “Mescitleri ancak Allah'a iman edenler, ahirete iman edenler, namazı dosdoğru kılanlar, zekatlarını dosdoğru verenler ve Allah'tan başka hiç kimseden korkmayanlar imar ederler. Ayette geçen imar kelimesi son derece önemlidir. İmar yürekleri tamir etmek, gönül dünyamızı ıslah etmektir. Gönül dünyalarını imar edemeyen toplumlar, şehirlerini ve ülkelerini imar edemezler, dünyayı mamur edemezler. Bütün dertlerimizin kökeninde bir şey var, biz kalplerimizi ihmal ettik ama bunu birbirimize söylemekten de imtina ediyoruz. Hep birlikte bunu itiraf edelim. Bizi kardeş kılan o yüce değerleri ihmal ettik. Yanlış düşünceler ve İslam’ın asla kabul etmeyeceği düşünceler, bütün bunlar yüreklerimizi kaskatı kıldı. İnsan; kalbini, gönlünü ve yüreğini ihmal ettiği zaman kalbi taşlaşır. Taş ondan daha yumuşak hale gelir. Bunun için öncelikle bütün sorunların kökeninde var olan temel sorunlar üzerinde durmamız gerekiyor. Yüreklerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Camiler bizi mamur etmek için vardır, bizi imar etmek için vardır. Şimdi camiye gireceğiz ve cami bizi imar edecek. Kalplerimizi birleştireceğiz. Camilerde biz bedenleri buluşturduk ama kalpleri buluşturamadık. Bizim Diyanet İşleri Başkanlığımız olarak bu görevimiz mevsimlik ve zaman bağlı bir görev değildir. Barış sürecinden bahsedildi. Bu ülkede minberde görev yapan bütün din görevlilerinin, minaresinde ezan okuyan bütün diyanet personelinin, görevli olmayan bütün seydaların, bütün mollaların, bütün hocaların, bütün alimlerin görevi, aynı zamanda bu topraklarda yaşayan bütün insanların yürekleri arasında köprüler kurmaktır, nerede bir kırık kalp varsa onu tamir etmektir, nerede hor görülen bir kardeşimiz varsa onun elinden tutmaktır. Bu hepimizin asli görevidir" ifadelerini kullandı. Konuşmalardan sonra İhsaniye Camii’nin açılış kurdelesini kesen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, caminin herkese hayırlı olması dileğinde bulundu. Açılıştan sonra vatandaşlarla birlikte camiye giren ve burada cuma namazı öncesi vaaz veren Görmez, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Görmez ve beraberindekiler, Merkez İmamı-ı Şafi Kur’an Kursu’nun temel atma törenine katıldıktan sonra Şemdinli’ye hareket etti.

Editör: TE Bilisim