Televizyonda haber programlarını açtığımızda dünyanın dört bir yanından, özellikle de Müslüman ülkelerden kanlı havadisler var. Bu ülkelerden biri de Yemen. Hâlbuki Romalılar “Mutlu Arabistan” anlamına gelen “Arabia Felix” demişlerdi Yemen için. Ne hüzünlü ki, Yemen hiç mutlu değil. Yemen’ in mutsuzluğunu sadece bugünkü olaylara bakarak anlamamız mümkün değil. Birlikte tarihine şöyle bir göz atalım isterseniz.

 

ZENGİN YEMEN

 

Yemen, tarihi itibariyle çok eski bir yaşam bölgesidir. İnsanlık açısından burda yaşam, MÖ 3000’ li yıllara dayanır. İnsanlığın böyle erken çağlarda keşfettiği Yemen; Afrika, Asya ve Hint Yarımadasını birbirine zengin ticaret yolları üzerinde bulunur. Ayrıca konum olarak 7 önemli suyolu üzerindedir. İslamiyet'e 7. yy’ da kapılarını açan Yemen'in, Türklerle ilk münasebetleri Büyük Selçuklu Devleti zamanında olmuştur. Ülke birçok farklı devletin egemenliği altına girmiştir. Osmanlı Devleti de bu devletlerden biridir. Osmanlı Devleti Yemen’de tam 401 yıl hüküm sürmüştür. Bu hâkimiyet 1. Dünya Savaşı ile sona erer.

 

 

YEMEN İÇİN SONUN BAŞLANGICI

 

1 Dünya Savaşı ile Osmanlı hâkimiyetinin sona ermesiyle, Yemen'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Hiç bitmeyen iç savaşlar başlar. Önce ülke Kuzey ve Güney Yemen olarak ikiye ayrılır. Kuzey Yemen Sovyet etkisine, Güney Yemen Britanya mandasına girdi. Yemen'in Kuzeyi ile Güneyi arasında zaman zaman adı değişse de çatışmalar hiç bitmedi. Teşbihte hata olmaz  “Atla katır tepişir, olan eşeğe olur” derler.

 

1990 yılında Yemen'in iki yakası bir araya gelir gibi oldu ve Yemen Cumhuriyeti kuruldu. Ama huzursuzluk ülkenin peşini bırakmadı. Devrimler, çatışmalar, yabancı hedeflere yönelik terör faaliyetleri…

 

PAYLAŞILAMAYAN ÜLKEDE SAVAŞ HALEN SÜRÜYOR.

 

Suudi Arabistan ve Batı’nın desteklediği Sünnî Hadi yönetimi yanlıları ile İran'ın desteklediği Şiî Husiler arasında kıyasıya savaş halen devam ediyor. Ne kadar kanlı bir savaş olduğunu daha iyi tasavvur edebilmemiz için şunu hatırlatmak istiyorum. Bu ülkenin 28 milyon nüfusu var ve yüzde 40’ı Şiî, yüzde 60’ı Sünnî.

 

 

ÖLÜMÜN KOL GEZDİĞİ ÜLKE: YEMEN

 

Ardı arkası kesilmeyen bu iç savaşlar nedeniyle ülkenin ekonomisi yerle bir durumda. Milyonlarca insanın yaşamı, burada abartısız olarak söylüyorum bir nefes daha fazla alabilmeleri insanî yardımlara bakıyor. En başta savaş ve bunun sonucundaki açlık yüzünden Yemen’de olum var!

 

YEMEN'DE ÇOCUKLARIN YÜZDE 80’İ İNSANÎ YARDIMA MUHTAÇ...

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), savaş nedeniyle ülkedeki çocukların yüzde 80’inin insanî yardıma muhtaç olduğunu duyurdu. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle Dünya Sağlık Örgütü Yemen Ofisi resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ”Yemen’de savaş nedeniyle ülkedeki çocuk nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan 11 milyondan fazla çocuk insanı yardıma muhtaç” denildi.

 

İNSANÎ KRİZ GİDEREK BÜYÜYOR

 

Son iç savaşın 3 buçuk yıldan fazla sürmesi, kolera, bulaşıcı hastalıklar, açlık ve hava saldırıları yüzünden ölümler giderek artıyor.  Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Yemen'de her 10 dakikada 1 çocuk hayatını kaybediyor. 85 bini aşkın çocuğun, sırf açlık yüzünden minik kalpleri artık atmıyor.

 

 

DOSTLAR! YARDIM ETMEK BİZİM BOYNUMUZUN BORCU

 

Açlık ve hastalık nedeniyle annelerin bebeklerini emzirecek, bebeklerin ağlayacak mecali kalmıyor. Lütfen bunları okurken kendi çocuğumuzu, çocukluğumuzu; kendi anneliğimizi, annelerimizi düşünerek okuyalım. Benim amacım Yemen'de yaşananlarla ilgili zaten defalarca dile getirilenleri tekrarlamak değil. Sözlerimle yüreğinize dokunmak istiyorum. Biz millet olarak yardıma muhtaç olan kim olursa olsun kucak açarız, buna şüphem yok. Zaten dinimiz yardım dini. Komşusu açken tok yatırmaz bizim dinimiz, örfümüz.

 

Bizde veren el alan elden üstündür (Hz. Muhammed). Bizim,  “Dağlara buğday serpin, Müslüman ülkede kuşlar aç demesinler” diyen halifemiz var. Tarihimiz, yardımına koştuğumuz, Müslüman olsun olmasın, muhtaçlarla doludur.

 

Şimdi bu kadar kargaşanın arasında bize düşen, hep yaptığımız gibi muhtaç olana yardım etmek. Kendime de söylüyorum bunu: bize veren vallahi hesap sorar “paylaştın mı” diye. Sadece Yemen için demiyorum, düşene maddi manevi destek olmak bizim için insanlık görevidir. Bu görevi yerine getirmeye çalışan birçok farklı kuruluş ve vakıf var. Bunlardan birisi de Türk Kızılay'ı. Cüzdanımdan değil yüreğimden geliyor yardım etmek diyorsanız birlikte Kızılay'ın SMS kampanyasına destek verebiliriz. Yapmamız gereken sadece YEMEN yazıp 2868’e kısa mesaj göndermek. Böylece tek başına damlayken birleşir ırmak oluruz ve inşallah insanlığın bağrında yanan yangınlardan birini söndürürüz.

 

 

Bir gün her şey yoluna girdiğinde bugün ölen çocuklar için çok geç olacak!...

 

 

Editör: TE Bilisim