ŞEHRİVAN GÜNCEL / MERAL YILDIZ - Darbe ve Teröre Hayır Platformu, Sivil Dayanışma İnsiyatifi, YYÜ, Oda, Dernek ve STK temsilcileri ile siyasi parti liderlerinin katılımıyla dün Van’da gerçekleştirilen patlama için basın açıklaması yapıldı. Patlamanın olduğu bölgede yapılan açıklamayı Sivil Dayanışma İnsiyatifi adına Sinan Başak yaptı.

 

BAŞAK: UYANIK OLMAK ZORUNDAYIZ

Basın açıklamasını okuyan Başak ilk olarak saldırıyı şiddet ve nefretle kınadıklarını ifade etti. Saldırıda yaralananlara acil şifalar dileyen Başak şunları söyledi: “Bu terör saldırısı karşısında bir kez daha etraflıca düşünmek, bir kez daha uyanık olmak zorundayız. 15 Temmuz Darbe kalkışması, ülkemiz üzerinde yaşanan sinsi planları bir kez daha gözler önüne sermiş, ülkemizi parçalamak isteyen şer güçlerin ne kadar kapsamlı ve haince çalıştıklarını ortaya koymuştur. Türkiye her zamankinden daha kapsamlı bir tehdit altındadır. FETÖ, DAEŞ, PKK, YPG, DHKPC gibi birçok terör örgütü güzelim ülkemizi parçalamak için var güçleriyle çalışmaktadırlar.”

 

 

“TEK TEMELLERİ SAVAŞ ÇIKARMAKTIR”

Saldırıyı gerçekleştirenlerin çocuk, kadın, yaşlı, Türk ve Kürt ayrımı yapmadığını vurgulayan Başka, “Bu gizli hainler ifşa edildikçe onlarla ilgili birçok gerçek gün yüzüne çıktıkça terörle mücadelemiz de yeni bir mahiyet kazanmaya başlamıştır. Darbeden sonra görülmüştür ki teröristlere karşı yürütülen mücadele, bazı hainler tarafından sinsice baltalanmaya çalışılmıştır. Son zamanlarda terörist gruplara karşı girişilen topyekûn mücadelenin başarılı olmasında bu yeni konseptin katkısı olduğu aşikârdır. Güvenlik güçleri artık daha organize ve daha aktif bir şekilde mücadele etmeye, teröristlerin inlerine kadar girerek onlara büyük kayıplar verdirmeye başlamıştır. Bu bize şu gerçeği göstermiştir ki teröristler yok olmaya başladıkça ses getirecek bombalı eylemlere yönelmişlerdir. Bu eylemlerde de onlar için artık halkın hiçbir değeri yoktur. Onlar için masumlar önemsizdir. Onlar için çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek, Kürt, Türk ayrımı yoktur. Dış güçlerin ve çıkarcı sermaye gruplarının maşası olan terör örgütlerinin tek emeli; kargaşa yaratmak, halkı sindirmek, halkta ümitsizlik yaratmak, iç savaş çıkartmak ve bu yolla bölgesinde gün geçtikçe güçlenen Türkiye’yi parçalayarak İslâm’ın en son ve en güçlü kalesini de ebediyen ortadan kaldırmaya çalışmaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

BAŞAK: BİZDEN OLMALARI MÜMKÜN DEĞİLDİR

Saldırının Kurban Bayramında yapılmasının manidar olduğunu dile getiren Başak şöyle devam etti: “Terör örgütlerinin, Müslümanların kutsal olarak idrak ettikleri bir bayramı kana bulamaları, düşünce ve zihniyetlerini göstermesi açısından da oldukça manidardır. Van’daki haince saldırı bir kez daha göstermiştir ki bunların hiçbir kutsalı yoktur. Bunlar için çoluk çocuk, genç yaşlı onlarca masum vatandaşımızın katledilmesinin veya yaralanmasının hiçbir önemi yoktur. Bu nedenledir ki bunlar tek kelimeyle alçaktır. Haindir. İnsan değildir. Demek ki bunların hiçbir kutsalı olamaz! Demek ki bunlar haysiyet ve şeref yoksunudur. Demek ki bunların bizden olmaları mümkün değildir. Demek ki bunlar dış mihrakların aşağılık kuklalarıdır. Demek ki bunlar bayramlaştığımız Türklerden, Kürtlerden, Çerkezlerden, Lazlardan, yani bizlerden asla olamaz!”

 

“ELLERİNİZİ ÜLKEMİZİN ÜZERİNDEN ÇEKİN”

Saldırıyı düzenleyenlere seslenen STK’lar adına açıklama yapan Başak, “Van’da ekonominin düzelmeye, komşularla ticaretin canlanmaya başladığı her zaman diliminde bu tür eylemlerle karşılaşmaktan duyduğumuz üzüntü artık kahredici noktalara ulaşmıştır. Sabrımız gittikçe zorlanmaktadır. Van halkına reva görülen bu muameleden gına gelmiştir. Buradan PKK başta olmak üzere tüm terör örgütlerine sesleniyoruz! O alçakça ellerinizi ülkemizin üzerinden çekin! Unutmayın ki bizler, son nefesimize kadar teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz! Beş yaşında, bayramlık torbasıyla şeker toplamaktan başka bir amacı olmayan küçük bir çocuğu ve Van’da gezmeye gelen masum İranlı kardeşlerimizi bombalayanları, buna vesile olan alçakları bu ülkeden kazıyana kadar da mücadeleden vaz geçmeyeceğiz!” Dedi.

 

 

BAŞAK: BİZDEN NEFRET EDİYORLAR

Neden hedef alındıklarıyla ilgili de konuşan Başak şunları söyledi: “Çünkü Van stratejik bir öneme sahiptir. Çünkü Van, kadim bir kenttir. Çünkü Van Kürt’üyle Türk’üyle Çerkez’iyle birlik ve beraberlik içinde yaşamaya gönül vermiştir. Çünkü Van, terör örgütlerine geçit vermemiştir. Çünkü Van, hendek kazmamıştır. Çünkü Van, milletiyle asildir. Bu nedenle bize saldırıyorlar. Bizi yıldırmaya ve sindirmeye çalışıyorlar. Fakat bilmiyorlar. Allah’ımızın bir, dinimizin bir, kıblemizin bir olduğunu idrak edemiyorlar. Çanakkale’de yedi düvele karşı savaştığımızı anlamıyorlar. Bu yüzden bizden nefret ediyorlar.”

 

 

“VAN BİR AN ÖNCE ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞSUN”

Her zaman dik duracaklarını ve barışı için mücadele edeceklerini dile getiren Başak son olarak, “Bizler dün olduğu gibi bugün de teröre karşı dik durmaya ve bu ülkenin geleceği, barış ve huzuru için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bilinmelidir ki Van şiddetin ve kargaşanın kenti değildir ve asla olmamalıdır. Bilinmelidir ki Van halkı şiddete ve her türlü terör eylemine karşıdır. Bu nedenle hiç kimsenin bir Vanlı adına hareket edip Van’a ve Vanlıya zarar vermeye hakkı yoktur! Duamız odur ki bu ülke bütün teröristlerden ve ona destek veren hainlerden temizlensin! Diliyoruz ki bu ülkeye barış ve huzur gelsin. Diliyoruz ki Van bir an önce eski günlerine kavuşsun.”

 

Editör: TE Bilisim