1 Kasım seçimlerinde hem AK Parti’ye istediği tek başına iktidarı veren hem de 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi HDP’ye baraj sorunu olmadan meclise germe vizesi veren Van ve bölge halkı iki partiden de ‘çözüm’ istiyor. Halkın mevcut çatışmalı sürecin bitmesi, çözüm sürecinin devamı ve sorunların çözümü konusunda ‘umutlu’ baktığı iki partinin de önünde halkın başta barış ve huzur ortamının sağlanması beklentisi var.

 

Esnaf ve vatandaşlar 1 Kasım seçimlerinin ardından beklentilerini gazetemize anlattı. 1 Kasım seçimleri sonrası tek başına iktidar olan Ak Partiden büyük beklentileri olduğunu söyleyen vatandaşlar, bölgenin kalkındırılması gerektiğini söylerken, bölgenin en büyük sorununun ekonomik kriz olduğunu belirtti. 7 Haziran seçimleri sonrası ülkede olduğu gibi bölgede de büyük ekonomik sorunlar yaşanırken, vatandaşlar 1 Kasım seçimlerinin ardından daha da umutlu olduklarını aktardı. Huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla bölgenin kalkınacağını dile getiren vatandaşlar, milletvekillerinden de büyük beklentileri olduğunu ifade etti. Çözüm sürecinin de kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini aktaran vatandaşlar, bölgenin kalkınması için çözüm sürecinin olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

 

BAŞAK: BÖLGEYE YATIRIM YAPILSIN

Temer Başak isimli vatandaş ise, 40 yıldır Van’da yaşadığını ancak halen mevsimlik işçi olarak hayatına devam ettiğini söyledi. Başak, “Yaklaşık 40 yıldır Van’dayım ancak hiçbir yatırım göremedik. Mevsimlik işçiyim. Bölgeye yatırımların yapılmasını ve işsizliğin sonlandırılmasını istiyorum. Benim 3 çocuğum var. Bunlardan 2’si okul okuyor. Mevsimlik işçi olduğum için çocuklarımın okul masrafını bile karşılayamıyorum. Van’daki milletvekillerinden beklentimiz çok. Bu vekiller bölgenin sorunlarıyla daha fazla ilgilenmelidir. Bölgede ciddi anlamda işsizlik sorunu var. Vekiller bu sorunları çözsün. İş ortamları yaratsın. Bölgeye yatırımlar olursa işsizlik biraz düşer. Maalesef tüm ülkede olduğu gibi bilimizde de ayrımcılıklar var. Bir işçi bir işe alınacaksa, ‘dayı’sının olması gerekiyor. Dayın yoksa işe de alınmıyor. Bölgedeki bu torpil işleri de son bulsun. Milletvekilleri kendi akrabalarını ve kendi yandaşlarını işe alıyor. Ben yıllardır burada mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. Hangi işe başvurduysam torpil istendi. Artık bunların son bulmasını istiyorum.” Dedi.

 

KARTAL: HUZUR VE GÜVEN ORTAMI SAĞLANMALI

Esnaf olarak zor durumda olduklarını söyleyen Mustafa Kartal ise, “Bölgeye yatırım yapılmasını istiyoruz. İran sınır kapısının tamamen açılmasını bekliyoruz. İran’lı turistlerin kente geldiği dönemlerde esnafın yüzü gülüyordu. Ama maalesef artık turistlerde kente gelmiyor. Milletvekillerinden bölgenin ayağa kalkındırılmasını istiyoruz. 7 Haziran sonrası halk arasında ciddi bir tedirginlik yaşandı. 5 aylık süre içerisinde bölgede çok büyük acılar yaşandı. İnşallah bu acılar artık son bulur ve bölgeye huzur ve güven gelir. Artık bölge olarak bu acıları yaşamak istemiyoruz. Gözyaşı ve kan aktığı sürece esnaf iş yapsa ne olur. İlk olarak bölgede huzur ve güven ortamı sağlanmalıdır. Herkes artık acıların yaşanmamasını istiyor.” Dedi.

 

DEMİR: KAN VE GÖZYAŞI SON BULSUN

Fesih Demir isimli vatandaş da, 7 Haziran ile 1 Kasım arasında büyük acılar yaşandığını söyleyerek, bölgenin artık bu acıları hak etmediğini belirtti. Demir, “Bölgede 7 Haziran seçimleri sonrası büyük acılar yaşandı. İnşallah bu acılar son bulur. Türkiye yeni bir seçim sürecinden geçti. AKP tek başına iktidar olurken, HDP’de meclise girmeyi başardı. İnşallah hep birlikte çözüm sürecini kaldığı yerden devam ettirirler. Çözüm süreci bir sonuca ulaşmadan, bölgeye huzur ve güven gelmeden yatırımda olmaz. Bölgenin kalkınması için çözüm sürecinin nihayete ermesi gerekiyor. Tüm siyasi partiler el ele verip bu süreci tamamlamalıdır. Artık bölge halkı olarak kan ve gözyaşı istemiyoruz. Artık anaların ağlamasını istemiyoruz. 7 Haziran seçimlerinde iyi bir sonuç alınmıştı. Ancak yeterli bulunamadığı için tekrar seçimlere gidildi ve nihayetinde 1 Kasım seçimleri yapıldı. 1 Kasım seçimlerinden sonra vatandaş olarak siyasi partilerden büyük beklentilerimiz var. Öncelikle bu acı ve gözyaşının son bulmasını istiyoruz. Van milletvekillerinden de bu bölgenin kalkınması için ellerinden geleni yapmalarını bekliyoruz. Bölgenin ayağa kalkması gerekiyor. İşsizlik ve ekonomik sorunlar bu kenti yok etme noktasına getirdi. Artık herkesin bu bölge için elini taşın altına sokması gerekiyor.” Dedi.  

 

DAĞLI: BAHANE ARAMAYIN

Mirhan Dağlı isimli vatandaş ise, HDP’li vekillerin siyasette daha aktif olmasını isterken, ideolojik bir düşüncede sıkışıp kalmasını istemediklerini aktardı. Dağlı, “Kişisel sorun çözümleri için sadece Ak Partili vekillerin değil, HDP’li vekillerin de rollerini kullanmalarını, muhalefetiz bahanelerinin arkasına sığınmamasını istiyoruz. Ak Partili vekillerinde 4 yıl boyunca gidip Ankara’da oturmamalarını ve burada halkı kucaklamalarını, halkın sorunlarıyla ilgilenmelerini bekliyoruz. Özellikle Ak Parti’nin birinci sıra milletvekili Beşir Atalay’ın sadece Ankara siyaseti değil, ağırlığı Van’a vermesini bekliyoruz. Kapıköy’ün daha aktif olmasını, buraya yatırımların OSB’de sıkışıp kalmasını istemiyoruz. Daha nitelikli ve nicelikli yatırımların memleketimize gelmesini bekliyoruz. Ayrıca HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın Van’dan kendini garantiye alıp, burayı meclis yolu olarak görmemelidir. HDP gibi Türkiye’nin üçüncü büyük partisi sıfatını taşıyan bir partinin genel başkanı olarak Van ile ilgili daha özel ilgi ve alakasını bekliyoruz. Van’da milletvekili çıkaramayan CHP, MHP, SP ve diğer partiler milletvekili çıkaramadığı bahanesinin arkasına sığınmayarak, burada Ak Parti ve HDP’ye karşı güçlü muhalefet yapmalarını istiyoruz.” Dedi.   

 

DEMİR: VEKİLLERİ YANIMIZDA GÖREMEDİK

Esnaf Erdal Demir, “Geçtiğimiz Pazar günü bir seçim geçirdik. Bizim bu seçimlerin ardından en büyük beklentimiz işlerin daha güzel olmasıdır. 7 Haziran’dan sonra gerek ülke durumu, gerek kentimizin durumu, gerekse de iş ve ekonomi anlamında bu beklentilerimiz karşılanmadı. Bu yüzden 1 Kasım seçimleri sonrasındaki sürece çok umutlu bakıyoruz. Umuyoruz ki başta ilimiz olmak üzere tüm ülkede huzur ve barış olur. Tabi partiler açısından 7 Haziran HDP için çok iyiydi. Ancak 1 Kasım’da bu biraz kötüye gitti ve oylarda eksilme oldu. Yine de her ne olursa olsun HDP meclise gitti ve meclisin 3’üncü büyük partisi oldu. Bunu iyi bir şekilde değerlendirerek daha da iyi bir yere gelebilir diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra vekillere biraz sitem etmek isterim. Van’da 8 milletvekili var. Biz bugüne kadar bunların hiç birini görmedik ve bizleri bir gün olsun ziyaret etmediler. İnşallah yeni seçilen vekiller böyle olmaz ve sıkıntılarımıza çözüm olurlar. Bizim başta Van’daki vekillerimiz olmak üzere hükümetten beklentilerimiz var. Bu beklentilerimiz karşılandığı taktirde çok daha güzel günler göreceğimize inanıyorum.” Dedi.

 

KARABACAK: VEKİLLER DESTEK ÇIKMALI

Bir diğer esnafı Barış Karabacak ise, “1 Kasım seçimleri HDP adına oyların düştüğü bir seçim oldu. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde Ak Parti’ye büyük oy kaymaları oldu. Bu Ak Parti için önemli bir adım oldu. İnsanlar her şeye rağmen Van’da Ak Parti’ye oy verdiler. HDP oy kayıpları yaşamasına rağmen yine mecliste yer aldı. HDP bunu iyi değerlendirmesi taktirde Türkiye partisi olmaya devam edeceğine inanıyorum. Seçimler bitti ancak bizim ekonomik, sosyal ve buna benzer diğer sıkıntılarımız ne yazık ki bitmedi. İl olarak büyük bir dar boğazın içerisinde yer alıyor. Özellikle Kapıköy Gümrük Kapısı’nın kapanması ile birlikte 2 ay boyunca çok büyük sıkıntılar çektik. Kapı yeniden açıldı ama devletin bu kapıyı daha da aktif hale getirmesi gerekiyor. Başta Van’daki vekiller olmak üzere diğer tüm vekillerin deprem geçirmiş bir kent olan Van’a daha çok destek çıkması gerekiyor diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

ZEYREK: SÜREÇTEN UMUTLU DEĞİLİZ

Terzilik yapan Hakan Zeyrek ise, “Bizim gerek 7 Haziran gerekse de 1 Kasım’dan sonraki tek beklentimiz işlerimizin iyi olmasıdır. 7 Haziran’dan sonra bu beklentimiz ne yazık ki karşılanmadı. Çünkü 7 Haziran’da sonra ülkede bir hükümet yoktu. Ancak 1 Kasım’dan sonra yeni ve tek başına bir hükümet kuruldu. Bizim bu hükümetten ve yeni vekillerden isteğimiz başta Kapıköy olmak üzere kentte diğer kangrenleşmiş sorunların çözülmesidir. Yani bizim seçimden sonra en büyük beklentimiz ekonomik anlamda daha iyi bir kent konumuna gelmektir. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerden bu yana bir türlü istediğimiz ekonomik gelişmişliği bulamadık. Biz esnaf olarak kiralarımızı zar zor çıkarıyoruz. Esnaf yaşanan sorunlardan dolayı işlerini değiştirir hale geldi. Bu konularda iki partiye de büyük iş düşüyor” Dedi.

 

KIVANÇ: ŞİMDİ SIRA PARTİLERDE

Hakkı Kıvanç isimli vatandaş ise sorun ve sıkıntılarını şu ifadelerle anlattı: “1 Kasım seçimleri Türkiye açısında önemli bir seçimdi. 7 Haziran’da Türkiye’de tek partili bir hükümet çıkmadı. Bu yüzden ülke kaosa sürüklendi. Ardından bir koalisyon hükümeti çıkmadığı içinde Türkiye yeniden seçime gitti. Bu seçimin ardından tüm Türkiye’de hemen hemen herkesin istediği oldu. Ak Parti yeniden tek başına hükümet oldu, HDP ise 3. Parti olarak meclise gitti. Seçimleri bir de verilen mesajlar açısında değerlendirecek olursak. 7 Haziran’da halk Ak Partiye dur dedi. Ak Partiye dur diyen insanlar HDP ve MHP’yi ise yükseltti ve koalisyon görmek istedi. Ancak 3 parti koalisyon kuramadı. Türkiye yeniden seçime gidince insanlar bir daha mesaj verdi. Ak Partiye ne yaparsan yap ama ülke bataklığa gitmesin dedi. HDP ve MHP’ye ise sizi yine meclise gönderiyoruz ama bu sefer doğru düzgün muhalefetinizi yapsın. Hükümet ile birlikte çalışın ve ülkenin kalkınması için gerektiği zamanlarda hükümetin karşısında durun mesajı verdi. 50 milyonu aşkın seçmen gereken mesajları verdi ve isteklerini söyledi. Şimdi sıra partilerde.”

 

KANAT: 7 HAZİRAN SONUCU GURUR VERİCİYDİ

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini değerlendiren Vanlılar, bölgeye daha çok yatırım yapılmasını istiyor. Vanlı esnaf Muhsin Kanat, 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin gurur verici bir sonuç aldığını, ancak aradan geçen 5 aylık süreçte yaşanan olaylardan dolayı 1 Kasım seçimlerinde büyük bir düşüş yaşadığını belirtti. Kanat, “7 Haziran seçimleri HDP’li olarak HDP ve Kürt halkı için gurur verici bir seçim oldu. Ancak aradan geçen 5 aylık süre içerisinde Ak Partiden gelen olumsuz olaylardan dolayı Kürt halkı benliğini, kimliğini ve gururunu kaybederek, maalesef oylarını CHP’ye ve AKP’ye kaptırdı. Tek umudumuz Kürt halkının bir an önce uyanıp AKP’nin oynadığı bu kirli oyunu görüp kendi kimliklerini tekrar ortaya koymalarıdır. Sayın Demirtaş ve Yüksekdağ’a 7 Haziran seçimleri sonrası sergiledikleri tavırdan dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Başarılarının devamını diliyorum.” Dedi.

 

KÜRT SEÇMEN İKİ PARTİYİ DE DESTEKLEDİ, İKİ PARTİDEN DE BEKLENTİSİ VAR!

1 Kasım seçimleri hem bölgede hem de ülkede sadece Ak Parti ve HDP adına kazanç olurken diğer partilerde kriz devam ediyor. HDP’nin meclise girdiği AK Parti’nin ise tek başına iktidarı aldığı seçim sonuçlarına Van halkı da ‘olumlu’ bakıyor. Halk iki partinin de kendileri açısından ‘beklenen’ işleri yapması gerektiği çağrısında bulunurken bu sonucun sorunları çözümü için de ‘fırsat’ olabileceğini söylüyor. Gelinen nokta ise Van’da oynanan Vanspor-Fenerbahçe maçını hatırlatan bir hal alıyor... Çünkü 7 Haziran öncesinde de genel kanının aynı şekilde olduğu bölgede bölge halkı Kürtlerin partisi olan HDP’yi desteklerken aynı zamanda sürecin devam etmesi ve yeni anayasa sürecinde de AK Parti’yi desteklemişti. Zira 1996 yılında ligin son maçında Vanspor evinde Fenerbahçe’yi konuk etmişti. Vanspor’un ligde kalmak için oynadığı, Fenerbahçe’nin ise şampiyonluktaki son adımı olan maçta gözler bir taraftan diğer takımların oynandığı maça çevrilirken maç da büyük bir heyecanla takip ediliyordu. O gün hiç unutulmayan bir slogan ise maça damgasını vuruyordu. Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını isteyen Van taraftarı “En büyük Vanspor, şampiyon Fenerbahçe” diye tezahürat yapıyordu. Nihayetinde yenilen takım Vanspor olsa da diğer takımların aldığı sonuçlardan dolayı Vanspor barajın üstünde kalarak lige tutunmuş Fenerbahçe ise ligde şampiyon olmuştu. Aynı durumun bu kez siyasi arenada tekerrür ettiği bir seçimde seçmen şimdi HDP’nin mecliste kalmayı başardığı AK Parti’nin şampiyon olduğu bu seçimde yaşanan bu çatışmalı sürecin bitmesi, temel hakların edinilmesi, yeni anayasanın yapılması ve sürecin devam için iki partiye de destek veriyor.


ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL - ORHAN AŞAN / ÖZEL

Editör: TE Bilisim