Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan


 

11 ayın sultanı Ramazan ayı yarın itibariyle başlıyor! Müslümanlar için özel ve önemli bir ay olan Ramazan ayı Van için de yardımlaşma ve paylaşma anlamında özel bir anlam taşırken Van İl Müftülüğü de bu bir aylık süreç için her yıl tedbirleri artırarak çalışmalarını yürütüyor. Bu yıl da Van’da Ramazan’a daha farklı kılmak için hazırlıklar yapan Van İl Müftülüğü, yaptığı bir etkinlikle çalışmaları anlattı.

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Ramazan Ayı için müftülükçe almış oldukları önlem ve kararları basın mensuplarıyla bir araya geldiği kahvaltıda açıkladı. Türkiye Diyanet Vakfı Van Şubesi’nde kahvaltı ile başlayan ve Nimetullah Arvas’ın açıklamalarıyla devam eden toplantıya Tuşba İlçe Müftüsü Abdullah Sağır, İpekyolu İlçe Müftüsü Faruk Gürbüz ve Edremit İlçe Müftüsü Seyfullah Arık gibi isimler katıldı. Toplantıda teravih namazının il genelindeki 7 yerde hatimle kıldırılacak olmasına dikkat çeken Arvas ayrıca imsak vaktinden 45 dakika önce cemaatle birlikte teheccüd namazının kılınacağını vurguladı. Bu seneki fitre miktarının da 10 TL olarak belirlendiğini belirten Arvas “Market ve Fırın sahipleri ile görüşmek suretiyle, esnaf ve hayırsever vatandaşın yoksul ve kimsesizlerin ihtiyaçlarını temin etmek üzere geliştirdikleri "Askıda Ekmek" uygulamasının ilimizde de başlatılması yönünde çalışmalar yapılacaktır.” İfadelerini kullandı.

‘HİÇ KİMSE KİMSESİZ KALMASIN’

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ramazan Ayı için bu seneki konuyu ‘Hiç kimse, kimsesiz kalmasın. Bu Ramazan ve her zaman.’ Olarak belirlediğini belirten Arvas “Değerli basın mensubu arkadaşlarım ve kıymetli ilçe müftülerim. Bu seneki Ramazan ayına 27 Haziran Cuma günü kılınacak olan teravih namazı ve 28 Haziran Cumartesi tutulacak ilk oruç ile girmiş olacağız. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımızın her yıl olduğu gibi ayrı bir konusu vardır. Malum Diyanet İşleri Başkanlığımızın tüm mübarek günler ve aylar için belirlediği konular oluyor. Ramazan Ayı’nın bu yıl ki konusu ise ‘Hiç kimse, kimsesiz kalmasın. Bu Ramazan ve her zaman.’ başlığı altında ele alınmaktadır. Yani Diyanet İşleri Başkanlığımız dikkatleri bu yıl kimsesizlere çeviriyor.

KARDEŞLİK PEKİŞECEK

Söz konusu ana tema çerçevesinde 5 ana hedef kitlemiz bulunmaktadır. Birincisi evleri, arabaları, akıllı telefonları olan, ama hiç dostu olmayan modern yalnızlar. İkincisi başlarını sokacak bir evleri olmayan, geceyi ayazın koynunda geçiren sokak çocukları. Üçüncüsü daha çocuk yaşta hayatın ağır yükünü omuzlayan ve bir şefkat eline muhtaç olan yetimler. Dördüncüsü Dünya’nın gözlerinden uzakta hayata tutunmaya çalışan mülteciler. Beşincisi ve son olarak yalnızlığa mahkûm edilmiş, huzur evlerine terk edilmiş büyük anneler, büyükbabalar. Yani yaşlılar. Allah Resulü, "Kişi kendisi için istediğini din kardeşi için de istemedikçe tam anlamıyla iman etmiş olamaz." sözleriyle müminler arasında bulunması gereken merhamet, muhabbet, şefkat gibi güzel hasletlere vurgu yapmış ve hayatı boyunca da bunları tatbik ederek kimsesizlerin kimsesi olmuştur. Söz konusu tema kapsamında ay boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularının, paylaşma, dayanışma ve duyarlılık bilincinin pekişmesine katkıda bulunulacaktır. Herkesin birilerinin kimsesi olması teşvik edilecek, "Müslümanların birbirlerinin kimsesi" olduğu hissettirilecektir. Bu vesileyle Ramazan ayının feyiz ve bereketinden istifade edilmesi amacıyla İlimiz ve İlçe Müftülüklerince aşağıdaki hususların yerine getirilmesi hususunda personelle toplantılar gerçekleştirilmiştir.”diyerek ekledi.

‘İRŞAT VE VAAZ AĞIRLIKTA’

Bu sene vaaz ve irşat konularına ağırlık verdiklerini belirten Arvas “İl ve ilçe müftülüklerimizce, aylık bir planlama ile Merkezi sistem ve yüz yüze vaaz olmak üzere, Ramazana mahsus özel vaaz ve irşat program hazırlanmıştır. Bu program Başkanlığımız web sitesinde yayımlanmak üzere 'Din Hizmetleri Yönetim Sistemi'ne yüklenmiştir. Hazırlanan Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat Programında konu olarak: Kimsesizlerin Kimsesi Olmak, Müminler Arası Ülfet ve Muhabbet, Mahzun Gönülleri Mutlu Etmek, Paylaşmak ve İnfak, Akrabalık Bağlarını Gözetmek, Komşuluk, Günümüzde Ensar Olmak ve Öksüze Anne - Yetime Baba Olmak gibi konular belirlenmiştir. Dini konularda vatandaşlarımızdan gelen soruları cevaplandırmak üzere İlimiz Müftülüğü bünyesinde bulunan 'Alo 190 Dini Danışma çağrı Merkezi ' Ramazan Ayı süresince haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet vermesi hususunda nöbet çizelgesi hazırlanmıştır. Yine İlimiz Müftülüğünce, mahalli radyo ve TV’lerde program yapılması planlanmıştır.”dedi.

‘CAMİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLDİ’

Vatandaşın ibadetlerini rahatça yerine getirmeleri için camide birçok önlem aldıklarını belirten Arvas bu önlemlere şu şekilde değindi: “Camilerde alınacak tedbirler de müftülüğümüzce belirlendi. Ramazan öncesinde camilerin ve müştemilatının küf, koku, bakteri üretmeyen ve hijyene aykırı olmayan bir yöntemle temizlik ve bakımının yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kararda ki amaç vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmelerini sağlamaktır. Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huşusunu bozucu mahiyette olmaması yönünde görevlilerimizin hassasiyet göstermesi yönünde talimat verilmiştir. Hoparlörlerin ses düzeyinin, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecektir. Minarelerdeki kandiller Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir. Sakal-ı Şerifin Kadir gecesinde Ulu Camii, Yukarı Nurşin Camii vb. yerlerde ziyaret edilmesi planlanmıştır. Çeşitli sebeplerle görevlisi bulunmayan camilere imkânlar ölçüsünde personel görevlendirilmiştir. Camilerde kadınların uygun şartlarda ve huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmeleri için gerekli tedbirler alınmış, tüm camilerimizde hanımlara özel bölümler hazırlanmıştır. Camilerimizde gerekli tedbirler alınarak engellilerin camiye gelmeleri sağlanacaktır. Çocuklarımızın camiye ve cemaate gelmeleri teşvik edilecek, camiye gelen çocuklara karşı hoşgörülü, sevecen ve anlayışlı olmaları hususunda cemaat aydınlatılacaktır. Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle ilimiz ve ilçelerinde birçok caminin Kadir Gecesinde sabah namazına kadar açık bulundurulması sağlanacaktır.”

‘FİTRE MİKTARI: 10 TL’

Bu seneki fitre miktarının 10 TL olarak belirlendiğini dile getiren Arvas “İbadetler konusunda alınan tedbirler ise şöyle: sabah ezanları Başkanlığımızın takvimine göre imsak vaktinde her camide aynı anda okunacaktır. Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacaktır. İlimiz merkezini içine alan 3 metropol ilçemizde 4 camide, il genelinde ise 7 camide hatimle teravih namazı kıldırılacaktır. Ramazan ayında itikâfa girmek isteyenler için gerekli tedbirler alınmış, itikâfa girmek isteyenlerin müftülüklerce belirlenecek camilerde itikâfa girmelerine izin verilebilecektir. Camilerde mukabele programları hazırlanmıştır. Bu çerçevede tüm camilerimizde ve Kur-an Kurslarında görevlilerimizce mukabele okunması sağlanacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığınca Sadaka-i Fitre miktarı en az 10 TL olarak belirlenmiştir. Müftülüğümüzce Kadir gecesinde Kur-an ziyafeti programları düzenlenmesi planlanmıştır.” Diyerek ekledi.

‘ASKIDA EKMEK UYGULAMASI BAŞLAYACAK’

Sözlerini noktalamadan önce Türkiye’nin birçok bölgesinde uygulanan askıda ekmek uygulamasının Van’da da başlatılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Arvas “Ramazan boyunca oluşturulan ekiplerce; Kamu-Kurum ve Kuruluşları, Esnaf, Hastaneler, cezaevi, sevgi evleri, Yaşlı ve Kimsesizler, Emekli personel, Hayri hizmetlere destek veren hayırseverler, STK’lar, ve ihtiyaç sahibi kişilerin evleri-iş yerleri ziyaret edilecektir. Her yıl olduğu gibi Ramazan ayı içerisinde uygun bir tarihte Yukarı Nurşin caminin bahçesinde çeşitli kesimlerin katılacağı bir iftar programı düzenlenecektir. Oluşturulacak ekiplerce, İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, kimsesiz, fakir ve engelli kimseler ve mülteciler ile ilgilenilecek, imkânlar ölçüsünde ihtiyaçları giderilmeye çalışılacaktır. Cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul aileler ile varlıklı aileler arasında "Kardeş Aile" uygulaması başlatmaları teşvik edilecektir. Böylelikle "Ağnayanın fukara ile buluşması" Sağlanacaktır. Market ve Fırın sahipleri ile görüşmek suretiyle, esnaf ve hayırsever vatandaşın yoksul ve kimsesizlerin ihtiyaçlarını temin etmek üzere geliştirdikleri "askıda" uygulamasının ilimizde de başlatılması yönünde çalışmalar yapılacaktır. Bu uygulamanın yaygınlaştırılması için vaizlerimiz din görevlilerimizce vatandaşlarımız teşvik edilecektir. Uygulamanın belirli maddeler ile sınırlı kalmaksızın yiyecek ve giyecek türünden fakir ve kimsesizlerin yüzünü güldürecek tüm ihtiyaç malzemelerini kapsaması sağlanacaktır. Suriyeli mültecilerin barınma ihtiyaçlarının karşılamaları ve iftar vermeleri için imkânı olan vatandaşlarımız teşvik edilecektir.”diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim