1920’de açılan Birinci Büyük Millet Meclisi’nin ve ulusal egemenliğin ilan edildiği tarih olmasının yanında çocuk bayramı olarak da kutlanan 23 Nisan renkli görüntülere sahne oldu. Hem ülke genelinde hem de Van’da il ve ilçelerde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanan bayramda çocuklar renkli görüntüler oluşturdu. Van genelinde bir çok etkinlik, aktivite ve kutlama gerçekleştirilirken Van Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalar güne renk kattı. Van Gölü sahilinde yapılan etkinlikler hem görsel hem de çocuklar açısından bir şölene dönüşürken çocuklar gün boyunca doyasıya eğlendi. Halk oyunları, tekvando ve jimnastik gösterileriyle süren kutlama etkinliklerin olduğu alanda, il genelinde 23 Nisan dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere Vali Bilmez ve protokol üyelerince çeşitli hediyeler verdi. Öte yandan ilçelerde de 23 nisan coşkusu büyük oldu.

23 Nisan sabahı Van Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan program, daha sonra Van Gölü sahilindeki 15 Temmuz Şehitler Parkında renkli görüntülere sahne oldu. Van Gölü sahilinde festival havasında gerçekleşen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması ve şiirlerin okunmasının başlayan etkinlikler, anaokulu ve ortaokul öğrencilerinin halkoyunları gösterisiyle tüm coşkusuyla devam etti. Halk oyunları, tekvando ve jimnastik gösterileriyle süren kutlama etkinlikleri, il genelinde 23 Nisan dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere Vali Bilmez ve protokol üyelerince çeşitli hediyeler verilmesiyle devam etti. Vali Bilmez ve protokol üyeleri, daha sonra alanda açılan stantları gezdikten sonra, geleneksel çocuk oyunlarını izleyerek Vanlı çocukların bayram coşkusuna ortak oldu. Etkinlikler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kurslarında eğitim gören çocukların taekwondo gösterisinin ardından; resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu. Düzenlenen etkinliklere Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Mehmet Suat Ekici, ilçe kaymakamları, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda çocuk ve aileleri katıldı.

ÇALDIRAN’DA 23 NİSAN COŞKUSU

Van’ın Çaldıran ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sabah saat 09.30’da Hükümet Konağı önündeki Atatürk Büstüne çelenk konulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşu ve okunan istiklal Marşının ardından program Yavuz Sultan Selim İlkokulu’nda devam etti. Programa Çaldıran Kaymakamı Tekin Dundar, 1 Hudut Tabur ve 6 Tugay Komutan Vekili Piyade Yarbay Sezgin Tosun, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, Cumhuriyet Savcısı Ali Saban, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mehmet Diki, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Yunus Emre Aksoy, kurum amirleri siyasi parti temsilcileri STK temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Yavuz Sultan Selim İlkokulunda devam eden programında çocukların çeşitli şiirler okunması programa renk kattı. Burada bir konuşma yapan Çaldıran Kaymakamı Tekin Dundar, ”23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bayramı olmasının yanı sıra TBMM’nin açılışının 99. yıl dönümünü kutladığımız gündür. Ülkemizin dört bir yanına giren yabancı güçlere karşı milletimizin egemenliği ve bağımsızlığı için tarihte eşine az rastlanır bir direniş gösteren Türk Milleti, Kurtuluş Savaşı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşuna giden temelini atmıştır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünya üzerinde benzeri bulunmayan ve tüm dünya çocuklarına armağan edilmiş yegane bayramdır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygı, şükran ve minnetle anarken, tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Çocuk Bayramını Kutluyorum” dedi. Program Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünce 23 ortaokuldan toplam 300 öğrencinin katıldığı “Çaldıran’da gençlik hamlesi” adlı satranç turnuvasında dereceye giren öğrencilere verilen ödüllerle son buldu

ÇATAK’TA 23 NİSAN COŞKUSU

Van’ın Çatak ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerle kutlandı. Kutlamalar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş’ın Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk İlkokulu ve Yatılı Bölge Ortaokulunda devam etti. Kutlama törenine Kaymakam Hamza Türkmen, eşi Pınar Türkmen, Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Karakoç, İlçe Tabur Komutanı Binbaşı Aslan Alkan, Cumhuriyet Savcısı İlker Çağatay Aydın, Savcı Hümeyra Yar, Hakim Hilal Merve Aydın, AK Parti İlçe Başkanı Tahsin Babur, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çatak YBO, M. Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulu ve Sevgi Anaokulunun YBO bahçesinde müştereken hazırlamış oldukları kutlamalar saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının başladı. YBO Sosyal Bilgiler öğretmeni Hakan Akıllıoğlu’nun günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti. Öğrencilerin sahnelediği gösteriler ve okudukları şiirler izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Kutlama programı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Kaymakam Hamza Türkmen, Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, Cumhuriyet Savcısı Çağatay İlker Aydın, tarafından ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

GÜRPINAR’DA 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Van’ın Gürpınar ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin 99. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Gurpinar’da da coşkuyla kutlandı.

Gürpınar Kent Meydanında yapılan törene İlçe kaymakamı Osman Doğramacı, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Emniyet Amiri Soner Kirtil, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Tunç, kurum amirleri, öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar katıldı. Günün anlam önemi belirten bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Tunç, “Bugünü bize ve çocuklara armağan eden başta büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükranlarımızı sunar, bir kez daha rahmetle anıyoruz. Tüm çocuklarımın bayramını kutluyorum” dedi. Konuşmanın ardından program çocukların oratoryo gösterileri ile devam etti. Öğrencilerin gösterileri ile devam ettiren tören folklor gösterileri ile devam etti. Okullarda daha önce yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ile süren kutlama töreni protokol, öğrenci ve vatandaşın birlikte halay çekmeleriyle son buldu.

ERCİŞ’TE 23 NİSAN ÇOŞKUSU

Van'ın Erciş ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı.

Kaymakamlık binası önündeki Atatürk Anıtına İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek’in çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, havanın soğuk olması nedeniyle Şehitler Caddesi üzerinde bulunan 12 Dev Adam Kapalı Spor Salonunda devam etti. Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu, Garnizon Komutanı Albay Kamil Tumba, Erciş Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Karaman’ın tören alanında bulunan öğrenci ve vatandaşların bayramını kutlanmasıyla devam eden program, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek’in günün anlam ve önemini belirten bir konuşması ile devam etti. Ardından, öğrenciler tarafından şiirler okunarak halk oyunları ve çeşitli gösteriler yapıldı. Şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesinden sonra program sona erdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenine, kamu kurum amirlerinin yanı sıra, siyasi parti temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

VANLI ÇOCUKLAR İLE MÜLTECİ ÇOCUKLAR BİRLİKTE 23 NİSAN'I KUTLADI

Van’da, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) organizasyonunda Vanlı çocuklar ile mülteci çocukları birlikte 23 Nisan’ı kutladı. TEGV Feyyaz Tokar Eğitim Parkında düzenlenen etkinlik; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Vakfı (SGDD-ASAM) İl Göç Müdürlüğü ve Kamer iş birliği il gerçekleşti. 170 mülteci çocuğun yer aldığı etkinlik ile ilgili açıklamada bulunan TEGV Feyyaz Tokar Eğitim Parkı Yöneticisi Rezzan Bayram, geleneksel 23 Nisan Çocuk Bayramı şenliğinin çocukların yüzünü güldürdüğünü ifade ederek, “500 çocuk ve 150 gönüllü ailenin katılımı ile gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri ile çocukların kalbine dokunan TEGV, çocuklara unutulmayacak bir bayram yaşattı. Kutlamalarda 170 mülteci çocuğun yer alması, çocuk bayramının evrenselliğini en iyi şekilde yansıtmış oldu” dedi.

“ÇOCUKLARIN HEPSİNİN RUHLARI AYNI”

Kutlamalarda TEGV’in çocuklara unutulmaz anılar yaşattığını dile getiren Bayram, “Kutlamalarda çocuklar için yüz boyama, spor etkinlikleri, bilimsel deneyler, el becerileri, geleneksel oyunlar, sanatsal çalışmalar gibi 20 farklı etkinlik yapılarak dolu dolu geçen bayramın mutluluğu çocukların yüzüne yansıdı” ifadelerini kullandı. Çocukların aynı dili konuşmasına gerek olmadığını da vurgulayan Bayram, “Çocukların hepsinin ruhları aynı. Hepsi çocuklar ve hepsi aynı şeyden heyecan doyup, aynı mutluluğu yaşayabiliyorlar. Dilin hiçbir anlamı yok. Ruhların ve mutlulukların aynı noktada toplandığı anlar. Keşke tüm dünya insanları, çocuklar kadar hayata ortak noktadan bakıp, hayatı bayram olarak görebilselerdi” diye konuştu. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) Aktivisti Gülmay Gümüşhan ise, 2 yıldır mülteci alanında çalıştıklarını belirterek, “23 Nisan nedeniyle TEGV ile mülteci alanında çalışan örgütlerle bir aradayız. Çocuklarla etkinlikler yapıyoruz. Burada olmak, çocuklarla zaman geçirmek çok güzel. Şuan da birbirlerinin dillerini anlamasalar bile beden dili ile çocuklar çok rahat iletişim kurabiliyor. Herkes bugün çok mutlu. Çocuklar için çok güzel bir gün. Ben bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Etkinlikte güzel vakit geçiren mülteci çocukları ise 23’Nisan’ın kutlu olması dileklerinde bulundu. Etkinlik ikramlarla sona erdi. (ŞEHRİVAN HABER – İHA – AA)

Editör: TE Bilisim