Gevaş ilçesinde kutsal ay öncesinde özellikle gıdada alışverişin artacağı beklenirken, küçük esnaf yine hüsran yaşadı. Çarşıdaki durgunluğun en büyük nedeni olarak büyük marketler gösterildi.

 

Bu yıl sezonun düşük geçmesi nedeniyle kan ağlayan ilçe esnafı, beklediği bereketi Ramazan ayında da bulamadı. Orhan Bayezit isimli esnaf, “Okullar tatil olması bizi çok etkilemedi. Çünkü memurların büyük bir bölümü buradaki büyük marketlerde alış-veriş yapıyor. Memur eğer o marketlerde aradığını bulamıyorsa o zaman bizi tercih ediyor. Buradaki yetkililerin hiç biri ilçe esnafından alış-veriş yapmıyor. Siyasileri seçimden seçime görüyoruz. Resmi kurumların büyük bir bölümü Van’da alış-veriş yapıyor. Büyük marketlerin fiyatları bizden daha ucuz değil aslında. Onlarda gramaj az olduğundan fiyatı ucuz zannediliyor. Büyük marketler günlük 12-13 bin TL ciro yaparken, burada günlerce siftah bile etmeden dükkanlarını kapatan esnaf var. Vatandaşların şunu bilmesi gerekir, fiyatlarımız uygun ve ürünlerimiz kalitelidir. Bunun böyle bilinmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

Manav işleten Ahmet Acar isimli esnaf ise, “Ramazan’da meyvelerde yüzde 20, sebzelerde ise yüzde 10 oranında artış var. Çok büyük bir artış değil. Şu anda taze fasulye 3,5, patlıcan 2, biber 2, patates 2, soğan 1 salatalık 1 ve domates 1 TL’dir. Meyvelerde ise fiyatlar biraz daha yüksek. Mesela üzüm 4, kiraz 3,5, kavun 1 TL ve karpuz ise 600 kuruştur. Fiyatlar Ramazan ayı ile bağlantılı değil. Fiyatlar mevsime göre zaman zaman değişebiliyor” ifadelerini kullandı. Kasap dükkanı işleten Cumhur Güllü isimli esnaf ise, “Ramazan ayında öyle gözle görülür bir artış yok. Yüzde 5 oranında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Eski Ramazan’larda daha büyük artışlar olurdu. İnsanlar et alabilmek için kuyruğa girerdi. Ama şimdi ise yoğunluktan bahsetmek mümkün değil. Bunun çeşitli sebepleri var. Seçimden sonra hükümetin daha kurulamasından dolayı vatandaşlar harcama yapmak istemiyor. Ayrıca kaçak kesim ve kaçak et satışı da bunu etkiliyor. Bizim fiyatlarımız büyük marketlerden daha ucuzdur. Bizde kırmızı et dana 31, kuzu kemikli 23,5 ve kıyma da 30 TL’dir. Tavuk fiyatı ise 4,5 ile 6 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim