Yeşil Sol Partisi adını değiştiren ve yeni ismi olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak yola çıkan HEDEP’te seçim takvimi ve merakla beklenen süreç belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iddialı seçim açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iddialı seçim açıklaması!

Medyascope’ta habere göre Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs seçimlerinde aldığı sonuçlardan sonra yerel seçimlerde farklı bir strateji izleyeceği öğrenildi. Buna göre, bir önceki yerel seçimde İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya gibi illerde aday göstermeyerek CHP’nin adaylarını destekleyen HEDEP’in “Kaybettirme” stratejisini değil, “Kazanma” stratejisini devreye koyacağı belirtildi. Öte yandan AK Parti dahil tüm partiler ile görüşmelere açık bir süreç işleyeceği ifade edildi.

ADAYLIK SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Merakla beklenen başvuru sürecine dair de detaylar paylaşılırken HEDEP’in il ve ilçelerde seçim komisyonları kuracak ve 24 Kasım’da başvuruları almaya başlayacağı öğrenildi.

ADAYLAR TİTİZLİKLE SEÇİLECEK

HEDEP il ve ilçe seçim komisyonları öncelikle adayların hukukî durumlarını inceleyeceği de ifade edildi. Geçmişte hukuksal durumlarından dolayı 5 belediye başkanının mazbatasının verilmemesini göz önüne alan HEDEP, bu kez detaylı bir inceleme yapacağı belirtildi. Adayların iki eşli olması gibi HEDEP’in ilkelerine uymayan durumlarına da bakıldıktan sonra ön seçim yapılacağı öğrenildi.

Aday belirleme seçiminde kimler oy kullanacak

HEDEP’in aday adayları belirlendikten sonra yapacağı ön seçimde, HEDEP’in devamı olduğu bütün partilerin eski il ve ilçe yöneticilerinin, milletvekillerin, belediye başkanlarının, il genel ve belediye meclis üyeleri ile seçimin yapıldığı kentteki bütün sivil toplum kuruluşlarının da oy kullanabileceği öğrenildi. Daha önceki seçimlerde adayları ile ilgili tartışmalar yaşayan HEDEP’te bu kez bütün halk temsilcilerinin oy kullanacağı sandıktan kim çıkarsa onun aday gösterileceği belirtildi. Ön seçim ve sandıktan çıkan ismin aday gösterilmesinin HEDEP kongresinde karara bağladığı bir konu olması nedeniyle kesinlikle uyulacağının altı çiziliyor. 

Editör: Necmettin Dursun