DTK Ekoloji Bileşenleri, Çatak ilçesine bağlı Dalbastı Mahallesi’nde yapılması planlanan güvenlik baraj için harekete geçti. İhalesi tamamlanan ve önümüzdeki günlerde yapım çalışmaları başlayacak olan Dalbastı Barajı için; ÇEV-DER, Van ve Diyarbakır DTK Ekoloji Komisyonu, Çatak Belediyesi ve halkı Dalbastı köyünde bir basın açıklaması yaparak, baraj yapımını protesto etti.

 

DTK Ekoloji Bileşenleri, öncülüğünde toplanan kalabalık ilk olarak Van’dan Çatak’a hareket etti. Ardından Çatak Belediyesi Eş Başkanı Celal Bartu ve halk ile birlikte barajın yapılması planlanan Dalbastı mahallesine gidildi. Burada bir açıklama DTK Ekoloji Komisyonu sözcüsü Fatih Şahin, yapılacak olan barajın Çatak’a hiçbir katkısının olmayacağını söyledi. Şahin ayrıca baraj yapılması durumunda bunun karşında duracaklarını ve izin vermeyeceklerini dile getirdi. Barajın yapımı ile ilgili konuşan Çatak Belediye Eş Başkanı Celal Bartu böyle bir baraj istemediklerini ve buna her zaman karşı çıkacaklarını söyledi. Konuyla ilgili son olarak konuşan ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık ise hükümetin burayı birkaç kişiye peşkeş çekmek için buraya baraj yaptığını söyledi.

 

KALÇIK: YAPILACAK BARAJ İÇİN BURADAYIZ

Protesto açıklamasında ilk olarak konuşan ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık şu ifadelere yer verdi. Kalçık, “Bugün Dünya Su Günü münasebetiyle burada bulunuyoruz. Bulunduğumuz nokta Pervari ile Çatak arasında bulunan Kato Dağı vadisinde bulunuyoruz. Burada bir güvenlik barajı yapılacağı bilgisi dahilinde bugün buradayız. Çevre bileşenleri, Çatak halkı ve belediyesi olarak burada bugün bu baraj için toplanmış bulunmaktayız. Dünya’daki suyun insanlara ve canlılara yetmediği bir zamanda bugün ki hükümetin ticari amaçlarla pazarladığı ve bunu birkaç yandaşına peşkeş çekmek için sularımızı kirlettiği ve katlettiği açıkça ortadadır ve bizde bunu protesto etmek için buradayız.”

 

ŞAHİN: DOĞA KATLİAMINA HAYIR!

Kalçık’ın ardından basın açıklamasını okuyan DTK Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Fatih Şahin, “Sayın Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu barış süreci onurlu adil bir çözümle sonuçlanmasının mücadelesini veriyoruz. Ama devlet bu süreçte sayısızca kalekol, HES ve baraj projelerini hayata geçirdi ve geçirmeye devam ediyor. Tamamıyla hiçbir gelir katkısı olmayan; doğaya, çevreye, canlıya, mikroorganizmalara, beşeriyete zarar veren bu barajları, HES’leri, kalekolları yapıyorlar. Çok büyük maliyet ve masraflarla yapılan bu yapılar Çatak (Şax) halkının eğitim, sağlık sosyal sorunlarını çözebilecek niteliktedir. Esnafa, köylüye, çiftçiye sağlanacak projeler istihdam yaratacak ekonomik refaha ulaşacak bir Çatak olacaktır. Ama devletin amacı Çatak halkının huzuru değil bilhassa bitimi yok olmasıdır. Bu baraj Çatak halkına zerreyi miskal kadar fayda yarar sağlamayacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

“BARAJ ÜRETİMDEN KOPARIP METROPOLLE SÜRMEKTEDİR”

Yapılacak olan barajın doğa katliamına sebep olacağını ifade eden Şahin şöyle devam etti: “Baraj tamamıyla gerillanın geçişlerini engellemek ve harekat alanını daraltmaktır. İnsan öldürmek için sayısızca entrika yapan devlet be yazık ki Kürt halkının yararı için hiçbir çaba sarf etmemektedir. Bu barajın adı; Kürdistan’ı tahrip etme politikasıdır. Yeraltı sularının tuzlanmasına sebebiyettir. Bu barajın adı ormanları yok etmektir. Soyu tükenen börtü böcek, kelebek, kınalı kekliklerin besin ve habitatlarının yok olmasına sebebiyettir. Bu yapılması planlanan barajlar ekosistemi değiştirmek, küresel ısınmaya sebep olmaktır ve endemik bitkilerinin yok edilmesidir. Balıkların tabi yetiştirme alanları tahrip edilmektedir. Geçişlerine engel olup Çatak Sorbelek balığının nesli tükenmektedir. Bu barajın adı çiftçi, köylü yoldaşlarımızı yerinden yurtlarından etmektedir. Üretimden koparıp metropolle sürmektedir.”

 

ŞAHİN: FERMAN DEVLETİNSE DERMANI BİZDEDİR

Dalbastın’da yapılacak olan barajın halka sorulmadan yapılması durumunda buna engel olacaklarını ifade eden Şahin, “Ancak bir halkı böyle yok ederler. Ya tarihini ya dilini ya da topraklarını yok ederek, topraklarından kopararak. Ilısu Barajında 10 bin yıllık Kürt yerleşim alanı Hasan Keyfi yok edenler, 1930 Zilan’da katliam yapanlar üstünü barajla kapatmaya çalışanlar bu topraklarda Xamur, Dalbastın’da tekrar bir kıyım yapmaktalar. Kürdistan talan, Kürdistan viran Kürdistan yok olmasın. Muradiye Şelelasi yok eden, Müküs çayını tutsaklaştıran, Kanisipi’yi kirleten cani projelere dur diyelim. Sevgili Çatak halkı Xamur Dalbastın Barajını size sorulmadıysa, köyünün izni ve idaresi yoksa belediye ve yereller muhatap görülmediyse Xamur Dalbastın Barajına onay verenlerin, ihalesine sunulan firmanın, yapımda çalışacak kişilerin başına yıkacağız. Ferman devletinse dermanı bizdedir.” Dedi.

 

Şahin son olarak ise Dalbastın’da baraj yapılması durumunda birçok köyün sular altında kalacağını ifade etti. İşte o köyler: Dalbastın, Kaçit, Arı, Doğumlu, Organlı, Övecek, Büyükağaç, Kıyıcak, Altıhan, Alakaynak, Reşan, Heşat, Delanoluk, Gelincik, Yapraktepe, Doğanlar, Açkanış, Koriç.

 

Yapılan protestoya; Başta Çatak Eş Başkanları, Çatak halkı Van DTK Ekoloji Sözcüsü Fatih Şahin ve üyeleri, Diyarbakır DTK Ekoloji Komisyonu üyeleri, Van Ekoloji Komisyonu üyesi ve Çev-Der Başkanı Ali Kalçık. DBP İl Başkan Yardımcıları Caziye Duman ve İsmail Demir, HDP İpekyolu İlçe Yönetici Murat Kaynaz, DBP Edremit İlçe Eş başkanları, Çev-der üyeleri, Ali Paşa Mahallesi Halk Meclisi ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim