Edremit (Artemêt) Belediyesi tarafından 'Toplumsal Cinsiyet ' semineri düzenlendi. Erkek egemen zihniyetin kendi iktidarını sürdürmek için cinsiyetçiliği nasıl bir ideoloji olarak yaşattığının dile getirildiği seminerde; Toplumsal cinsiyetçiliğin sistem tarafından her gün işlendiğini erkekliğin yüceltildiğini; kadınlığın ise kendi kültüründen koparılarak istendiği vurgulandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) ve Edremit Belediyesi iş birliğiyle; Edremit Belediyesi Toplantı ve Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere, Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, Diyarbakır Kadın Akademisi Yöneticisi Figen Aras, belediye meclis üyeleri ile belediye personeli katıldı. Seminerde ilk olarak konuşan Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, beş bin yıllık erkek egemenlikçi sistemin kadına dönük sömürüyü ve imhayı gün geçtikçe derinleştirdiğini belirtti. Toplumda kadın-erkek olarak yapılan cins ayrıştırmasının mevcut sistem eliyle daha da derinleştirildiğinin altını çizen Çetin; Edremit Belediye olarak bu ayrıştırma ve ötekileştirmeyi minimize etme ortadan kaldırmanın yollarını sorgulama adına 'Toplumsal Cinsiyete' dair bu semineri düzenlediklerini ifade etti.

Semineri Diyarbakır Kadın Akademisi Yöneticisi Figen Aras sundu. Erkek egemen zihniyetin kendi iktidarını sürdürmek için cinsiyetçiliği nasıl bir ideoloji olarak yaşattığının dile getirildiği seminerde; Toplumsal cinsiyetçiliğin sistem tarafından her gün işlendiğini erkekliğin yüceltildiğini; kadınlığın ise kendi kültüründen koparılarak istendiği vurgulandı. Tarihsel olarak devletlerin dini kullanarak yasalar çıkararak şiddete başvurarak kadın özgürlüğünün önüne geçildiğine dikkat çekilen seminerde Kobanê devrimi ile birlikte bir kez daha Kürt kadının toplumsal mücadelede öncü rolünün görüldüğü ifade edildi. Kadınlar ve erkekler olarak dayatılan rolleri ret etmenin ve demokratik toplum modeli için eşit birlikteliğin önemi vurgulandı. Bunun için de erkeklerin kendi eksikliklerini sorgulamalarının kadınların da özgün örgütlenerek mücadeleyi yükseltmelerinin önemi üzerinde durulan seminer toplumsal cinsiyetçiliğin nasıl aşıla bilineceğine dair çözüm önerileri ile son buldu.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim