Erciş Belediyesi 10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası dolasıyla panel düzenledi. Düzenlenen panel öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye adandı.

 

Erciş Belediyesi tarafından 10-17 Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle panel düzenlendi. Belediye konferans Salonunda düzenlenen panele HDP ve DBP İlçe başkanlığı temsilcileri, belediye meclis üyeleri, belediye personelleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mezopotamya Hukukçular Derneği Van Şubesi üyesi avukatların birer sunum yaptığı panelde ''Adaletin elçisi Tahir Elçi'yi unutmayacağız'' pankartları ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Beyannamesi içerikli görsel materyaller asıldı.

 

Panelde açılış konuşmasını yapan belediye Kadın Politikaları Müdürlüğü çalışanlarından Ayşe Çiftçi, gerçekleştirilen paneli geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye adadıklarını söyledi. Daha sonra söz alan Belediye eş başkan yardımcısı Nuri Çiçek yaşadıkları coğrafyada en meşru haklarının bile ihlal edildiğini söylediği konuşmasını şöyle sürdürdü; ''Yaşadığımız coğrafyada en meşru haklarımız bile ihlal ediliyor. Tahir elçinin öldürülmesi bir hak ihlalidir, kadınların, çocukların katledilmesi bir hak ihlalidir, anadilin yasaklanması bir hak ihlalidir, eş başkanlarımızın tutuklanması bir hak ihlalidir. Kürtlerin mevcut hukuk sisteminin mağduru olmuştur. Türkiye'nin altına imza attığı insan hakları beyannamesine asla uymuyor.”

 

KAÇAN: FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER EN BÜYÜK UĞRAŞIYDI

Mezopotamya hukukçular Derneği Van Şubesi avukatlarından Mahmut Kaçan yaptığı konuşmasında sistematik insan hakları ihlallerinde hukukun durduğu yere vurgu çekti. Kaçan, “Uluslararası hukuk sisteminde sözleşmelerde garanti altına alınan hakların ihlallerde cezasızlık önemli bir etkendir. Elçi'nin doksanlı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetleri aydınlatmak için çok emek verdi. Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde Türkiye aleyhine çıkan kararlarda Tahir Elçi'nin imzası var. Şırnak Güçlükonak ilçesinde yapılan katliamı son zamanlarda Tahir Elçi emeğiyle öğrendik ve nihayetinde onun sayesinde Türkiye'nin haksız bulunduğu birçok dava sonuçlandı.” Dedi. Kaçan son olarak Türkiye'de faili meçhul cinayetleri davalarına dair sayısal verileri paylaştı.

 

“CUMHURİYET TARİHİ FAİLİ MEÇHULLER TARİHİDİR”

Daha sonra söz alan avukat Baran Bilici şu sözlere yer verdi: “Mevcut hukuk sistemini anlamak için tarihsel arka plana bakmak gerekir. Osmanlı İmparatorluğunda birey yoktu herkes tebaaydı. Osmanlı döneminde olan derin devlet Cumhuriyet dönemiyle varlığını sürdürdü. Mevcut hukuk sisteminin geldiği tarihsel aşamalara bakmak gerekir. Cumhuriyetin tarihi faili meçhuller tarihidir. Süryani'lerden başlayıp, Dersim ve Zilan'la devam eden durum hala varlığını korumakta. 90lı yıllarda yaşananlarda bunların birer devamı oldu. Bölgede düşman hukuku uygulanıyor ve cumhuriyet kendi polisini, hâkimi burada yaratıyor. Bunun önüne geçmek için de demokratik bir anayasa lazımdır.”

 

ÖZGÖKÇE: ERKEK EGEMEN ZİHNİYET YARGIYA DA HAKİM

Son olarak konuşan avukat Rabia Özgökçe konuşmasında kandın hakları ihlallerine vurgu yaptı. Özgökçe, “AKP hükümeti kadına tahammül edemiyor. Mevcut durumda asla kadınlara tahammül edilemiyor. Erkek egemen zihniyet yargıya da kolluk kuvvetlerine de hâkim durumda. Kürdistan'da yaşanan şiddet taciz ve tecavüze uğrayan kadınlar kolluk kuvvetlerine sığınamıyor çünkü kadın ayrıca mevcut yaklaşımdan da çekiniyor. Kürdistan'da kadına yöneltilen baskıya karşı kadın hareketinin mücadelesi çok önemlidir. Kadınlar artık her yerde kendi mücadelesini veriyor. Kadının özgürleşmesi lazım ki, özgürleşen kadın toplumu da özgürleştirir.” Dedi. Düzenlenen panel soru cevapla sona erdi. 

Editör: TE Bilisim