Kobane halkıyla dayanışma amacıyla 26 kişilik bir grupla geçtiğimiz hafta Erciş’ten Suruç’a gittiklerini ifade eden Eş Başkanlar Keskin ve Çağan, sınır ötesinde yaşanan zulme bizzat şahit olduklarını belirttiler. Açıklamalarda bulunan Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, Suriye’de devam eden savaşın izlerinin en yakın görüldüğü Urfa'nın Suruç ilçesine gittiklerini belirterek, insanların savaş ortamında dahi birçok şeye muhtaç olmalarına rağmen her koşulda onurlarını koruduklarını söyledi. Keskin, "Kobane ile Suruç arasında bir tel örgü var. Biz bir taraftayız, saldırıya maruz kalan insanlar ise bir tarafta. Özellikle geceleri Kobane tarafından çığlıklar, ağlama sesleri ve daha çok çocukların feryatları geliyordu. Bunu duymak ve tanık olmak çok farklı ve acı bir durum. 90 yaşındaki bir amca, eşi Türkiye tarafında ve kendisine gelmesi için ısrar etmesine rağmen gelmeyeceğini ve direnerek onurunu koruyacağını ifade ediyordu. ‘Ölsem de evimde öleceğim’ diyordu. Orada binlerce insan gözlerimizin önünde dışarıda yatıyordu. Binlerce insan aç. Elimizde su ve ekmeğimiz vardı, onlarla paylaştık. Kobaneli bir kadın arkadaşımız bizden sigara istedi. Arkadaşımız sigara paketinin hepsini verdiğinde içerisinden bir tane alarak paketi geri teslim etti ve o zorlu koşullarda bile 'Biz onurlu insanlarız’ dedi. Bu kadın arkadaşımız onurunu korumak amacıyla direniyordu. Ama aylar sonra bu durum daha farklı olacak, büyük ve dramatik sosyolojik olaylar meydana gelecek" ifadelerini kullandı.

Kobane halkının yaşadığı dramın ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğini de ifade eden Keskin, "İnsanlar Amerika'nın IŞİD çetelerini vurduğunu konuşuyor. Ama Amerika'nın IŞİD'i nerede ve neden vurduğunu bilmiyor. Amerika, petrol kuyularının etrafında olan IŞİD çetelerini vuruyor, Kobane halkını katledeni değil. Bu çok önemli bir olaydır. Çok iyi anladığımız bir olay var. IŞİD terör örgütü tarafından korkunç bir korku politikası yürütülüyor. Siyasetini bunun üzerinden yapıyor. İnsanların kafalarını kesiyor, rehin aldığı kadınları ve kızları pazarlarda satıyor. Petrol kuyuları ve petrol hatları üzerinde IŞİD var. Amerika'da yapılan bir araştırmada IŞİD, dünyanın en zengin terör örgütü listesinde yer alıyor” şeklinde konuştu. IŞİD terör örgütünün çeşitli semavi inançlara sahip olan insanları katletmesinin İslamiyet ile alakası olmadığını da söyleyen Keskin, "IŞİD'in İslamiyet ile alakası var mıdır diyorsanız, hayır yoktur. Hıristiyan olsun, Yahudi ve Müslüman olsun, bu inanç grubundaki insanları birbirine düşürerek katliam yaptırıyor ve bunun dinle alakası da yoktur. Erciş geçmişte bir deprem yaşadı. Tüm insanlık Erciş halkının yardımına koştu. Şimdi insanlığını gösterme sırası Erciş halkında. Hemşehrilerimiz acilen harekete geçmeli ve mağdur halklara yardım elini uzatmalı” dedi.

Erciş Belediyesi Eş Başkanı Abdurrahman Çağan ise yaptığı açıklamada, Şengal’de yaşanan katliamın Kobane’de de yapılmasından endişe duyduklarını belirterek, “Amacımız kavga değil, Kobane halkına destek olmaktır. Şengal'de yaşananlar gibi Kobane'de de katliamlar yapılmasını istemiyoruz. IŞİD, önlerine çıkan insanlara Kürt müsün, Türk müsün, Yezidi misin, Ermeni misin ya da Arap mısın demeden katlediyor. Biz bu olaylara tanık olup geldik, ama geri gideceğiz. Belediye eş başkanları olarak Kurban Bayramı’nı da orada geçireceğiz. Kurban paralarımızı onlara bağışlayacağız. Bizim Erciş halkından isteğimiz, başta temel gıda maddesi olmak üzere battaniye, giyim, çocuk ayakkabısı yardımında bulunmalarıdır" şeklinde konuştu. Açıklamada ayrıca, Kurban Bayramı arifesine kadar Erciş'te bulunan STK’lar, muhtarlar ve halkla toplantılar düzenleneceği bildirildi.

Editör: TE Bilisim