Başta kamu kurumları olmak üzere hemen hemen tüm ilçenin kanalizasyon atıkları ilçenin içinden geçen dere aracılığı ile Van Gölü'ne akarak çevre ve toplum sağlığını tehdit ediyor. Gürpınar Belediyesi Eş Başkanlığı ise, göreve gelir gelmez ilk işleri, hazırda bekletilen kanalizasyon sistemi projesini onaylayarak çalışmaları başlatmak oldu. Yaklaşık 29 kilometrelik kanalizasyon sisteminin 8 kilometresi tamamlandı. Kanalizasyon sistemi, ilçede oluşturulacak son model ve tam donanımlı arıtma tesisine bağlanacak.

Urartuların temel merkezlerinden bir tanesi olan Gürpınar'da kanalizasyon sistemi bulunmadığından başta kamu kurumları olmak üzere kanalizasyon atıkları Van Gölü'ne akıtılıyor. Halk ise fosseptik çukurları kullanıyor. 2 bin 800 yıl önce Urartular tarafından tuvalet ve kanalizasyon sistemi ilk olarak bölgede kullanılmış. Aradan geçen bunca yıla rağmen halen de ilçede kanalizasyon şebekesinin bulunmaması, kanalizasyon atıklarının gelişi güzel Van Gölü'ne akıtılması tam bir çevre felaketine neden olmaktadır.

YILDIZ: İLK İŞİMİZ KANALİZASYON

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, kanalizasyon projesinin önceki dönem hazırlandığını, ihalesinin de yapıldığını, ancak yapılan ihalenin sonradan iptal ettirildiğini kaydederek, "Gelir gelmez bu çalışmayı başlattık. Kanalizasyon sisteminin ilk uygulandığı bir bölgede halen de kanalizasyon sisteminin bulunmaması izah edilebilecek bir durum değil" dedi. Çalışmaları en kısa sürede sonuçlandırmayı hedeflediklerini belirten Yıldız, bir kaç aylık sürede projenin 8 kilometrelik kısmını tamamladıklarını ifade ederek, "En kısa sürede geri kalan kısmını da tamamlayarak ilçemizin böylesi bir ayıptan kurtaracağız" dedi. Çalışmalarına başladıkları kanalizasyon sisteminin ikinci etabının da olacağını söyleyen Yıldız, "29 kilometreye 6 kilometre daha ilave ederek 35 kilometreye çıkartacağız. Birinci etap kanalizasyon çalışmamız sadece ilçe merkezini kapsıyor. İlçelerimize yönelik de Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşarak projelendirmeye gideceğiz" dedi.

KANALİZASYON ATIKLARI VAN GÖLÜNE AKIYOR”

Kanalizasyon sistemini oluşturmak kadar, bunun en önemli parçası olan arıtma sisteminin oluşturulmasının da en az onun kadar önemli olduğunu kaydeden Yıldız, "Arıtma sistemimizi ayriyeten projelendirip ihale edeceğiz. 2014 yılı içersinde projelendirilmesi ve ihale sürecini tamamlayarak 2015 yılı içersinde sezon ile birlikte çalışmalarına başlayacağız" dedi. Son model arıtma sistemini kullanacaklarının altını çizen Yıldız, "Biz, Demokratik Ekolojik Toplum gerçekliğini seçmiş, bunu esas almış bir belediyecilik anlayışını uygulayacağız. Dolayısıyla bir işi yaparken, bunun çevreye zarar vermemesi, insan sağlığını olumsuz etkilememesi gerekiyor. Bundan kaynaklı arıtma sistemini önemsiyor ve buna gerekli özeni azami düzeyde göstereceğiz" dedi. Kamu kurumlarının kanalizasyon atıklarının Van Gölü'ne aktığına dikkat çeken Yıldız, "Bir dünya harikası olan Van Gölü'nü kendi ellerimiz ile kirletiyoruz. Böylesi muhteşem bir güzelliği kirletmek hem kendimize hem de gelecek nesillere yapabileceğimiz en büyük kötülüktür. Dolayısıyla bunun önüne geçmemiz gerekiyor" dedi.

ÇETİN: DOĞAYA VE İNSANA KALICI ZARARLAR VERİYOR

İlçede kanalizasyon sisteminin bulunmamasının hem insana hem de çevreye kalıcı zarar verdiğine dikkat çeken Eş Başkan Yıldız Çetin ise, yerel yöneticiler olarak bunun önüne geçmenin en teme görevleri olduğunu hatırlattı. Bu güne kadar bunun önüne geçilmemesinin anlaşılır hiç bir yanının bulunmadığını kaydeden Çetin, "Gözbebeğimiz olan Van Gölü'nün bu şekilde kirletilmesi tam bir vahşettir. Bir de ilçemiz suyu ile meşhur. Kanalizasyon sisteminin bulunmaması yer altı sularını da olumsuz yönden etkileyebilmektedir. Bunun da insan ve çevre sağlığı açısından telafi edilmesi güç sonuçları olabiliyor" dedi.

“İLÇE OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Gürpınar'ın yeşilliği ve suları ile bilindiğini ve bu yönüyle ham saldığını da hatırlatan Çetin, "Maalesef şimdiye kadarki yerel yöneticiler bu konuya hiç eğilmemişler. Kanalizasyon sisteminin 2 bin 800 yıl önce bulunduğu ve uygulandığı ilçemizde günümüzde kanalizasyonunun bulunmaması izah edilebilecek gibi değil" dedi. İlçede belediyenin yan tarafında bulunan parkta kanalizasyon kokusundan oturulamadığını da kaydeden Çetin, "İlk ve en temel çalışmamızdan bir tanesi kanalizasyon çalışmasını bir an önce bitirmek olacaktır" dedi. 

Editör: TE Bilisim