Göreve geldikten sonra ilçede önemli hizmetler için işe koyulan belediye başkanı Zeki Yıldız ve eşbaşkanı Yıldız Çetin, bir ilke daha imza atmak için kolları sıvadı. Her platformda ilçenin doğal ve coğrafi konumuna dikkat çeken Başkan Yıldız, bu anlamda tarihi anlamda da en zengin ilçelerden biri olan Gürpınar’ın tarihi dokusunu masaya yatırdı. Tarihi yapının korunması ve ilçenin tanıtılması için çalışmalar başlatan Yıldız’ın hedefinde adeta yok sayılarak yok olmaya terkedilen tarihi zenginlikler var.

Gürpınar Belediyesi, Gürpınar'ın tarihi dokusunun koruma altına alınması, tanıtılması ve ilçe turizminin geliştirilmesi için Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden öğretim görevlileri ile bir araya geldi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda neler yapılabileceği ayrıntılı olarak tartışıldı. Gürpınar Belediyesi'nin belediyecilikte bir ilke imza atma çabaları devam ediyor. Van'ın tarihi dokusunun önemli bir bölümünün Gürpınar ilçe sınırları içersinde yer alması ve tarihi dokunun bu güne kadar hak ettiği değeri görmemesi Gürpınar Belediyesi'ni harekete geçirdi. Öncesinden konu kapsamında devam eden arayış ve girişimler yeni bir boyut kazandı. Van'da bir otelde Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlileri ile bir araya gelen Gürpınar Belediyesi Eş başkanları, Gürpınar ilçe sınırları içersinde bulunan tarihi eserlerin kaderine terk edilemeyeceğinin mesajını verdi. Gürpınar Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün organize ettiği buluşmaya Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Yıldız Çetin ve Zeki Yıldız, Belediye Danışmanı İsmail Doğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Mehmet Top ve Yrd. Doç. Yalçın Karaca, Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu katıldı. Yrd. Doç. Mehmet Top, 22 yıldır Hoşap Kalesi'nde çalışma yürütürken, Yrd. Doç. Yalçın Karaca ise 23 yıldır bölgedeki Ermeni mimarisi üzerine çalışmalarını yürütüyor. Kendi alanında tek olan Karaca, bölgede gidilmedik yer bırakmadığını belirtti. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu da 25 yıldan bu yana Çavuştepe'de arkeolojik çalışmalar yürütüyor. Kendi alanlarında çok sayıda makaleleri bulunan öğretim görevlileri, 20 yıla aşkın bir süredir bölgede çalışma yürütmelerine rağmen ilk kez bir belediye başkanının yöredeki tarihi doku ile ilgilendiğine tanık olduklarını belirterek, bu güne dek süregelen duyarsızlığa dikkat çekildi.

'TARİHİMİZ EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZDİR'

Sohbet ve görüş alışverişi şeklinde geçen buluşmada konuşan Belediye eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin ilçedeki tarihi dokunun en büyük zenginlikleri olduğunu kaydederek, "Biz de bu zenginliğe sahip çıkmaya kararlıyız. Bunun için arayışlarımız sürüyor. Sizlerin çok değerli çalışmaları olduğunu duyduk. Bunun için sizlerle bir araya gelmeye, ortaklaşa yapabileceklerimizi konuşmaya geldik" dedi. Programın devamı olarak ilçede bulunan belli tarihi mekanlarda eş başkanlar ve öğretim görevlilerinin ortaklaşa açıklama yaparak duyarlılık çağrısında bulunmaları kararlaştırıldı.

Editör: TE Bilisim