İpekyolu Belediyesi AYBYK'nin resmi üyesi oldu. Belediye başkanları böylece genel kurula hitaben Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden 400’e yakın belediye, yerel ve bölgesel seçilmiş yöneticinin temsil edildiği AYBYK üyelerine hitap ederek temsil ettikleri şehirlerin sorunlarını da gündeme getirme fırsatını bulacak.

 

Türkiye’nin resmi olarak 12 üye ile temsil edildiği Kongrede HDP-BDP adına ise Avrupa'dan 1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine oluşturulan 2. Barış Grubu üyesi olarak Türkiye'ye gelen ve geçen yerel seçimlerde İpekyolu belediyesi eş başkanlığına seçilen Aygül Bidav ilk kez oturumlara katılmış olacak. Bidav’ın bundan sonra AYBYK resmi üyesi olarak çalışmalara daimi olarak katılması bekleniyor. 

 

KOBANÊ'YE DESTEKLER SÜRMELİ

HDP'nin Türkiye delegasyonu, AYBYK'nin yeni asil üyesi ve İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav belediye eş başkanları ile oluşturulan bir heyet halinde gittikleri Kobanê'de iznelimlerini aktardı. Kongrede konuşma yapan Bidav Kobanê'de savaş sonrası kentte büyük bir yıkıntının olduğunu ve Türkiye Suruç sınırında kamplarda yaşayan Kobanê'lilerin çok zor koşullar ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler üye ülkeleri başta olmak üzere uluslararası tüm yardım kuruluşlarının Kobanê ve Rojawa'ya destek vermesi gerektiğini dile getirdi. AYBYK'nin acil gündem sorunları kapsamında ‘Terörizme karşı şehirler’ üzerine sunum yapmak için özel davetli olarak Strasbourg'a gelen Kobanê Belediyesi Başkanı Mustafa Ebdi ve Belediye Başkanı Yardımcısı Rodin Dabo'ya olağanüstü bir ilgi gözlemlendi. Aralarında Fransa, Almanya, Britanya, Norveç, Belçika, İsviçre, İtalya, Danimarka Avusturya'nın da bulunduğu AYBYK bünyesinde bulunan 47 ülkeden ulusal delegasyonları çoğunluğu ile kapsamlı görüşmeler yapıldı ve pek çok yardım sözü verildiği öğrenildi.

 

HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayık Yağızay'ın ve eşlik ettiği Kobanê heyetine AYBYK üye devletleri delegasyonların, Kobanê'nin yeniden inşası için farklı sahalarda işbirliği ve yardım sağlamak için ülkelerinde ve hakim oldukları belediye ve bölgelerde somut bir arayışa gidecekleri sözünü verdikleri öğrenildi. Kobanê Belediyesi Başkan Yardımcısı Rodin Dabo ise görüşmelerde sosyal, eğitim ve kadın sorunlarını gündeme getirdi.

Editör: TE Bilisim