Önder ALTINAL - Şehrivan


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe ilişkin İpekyolu Belediyesi Van TSO Tuşba salonunda panel düzenledi. Panelden önce kadınları, Kobanê’de IŞİD çetelerine karşı mücadele veren YPJ direnişçilerini anlatan resim sergisi düzenlendi. Programa İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser, ilçe belediye eş Başkanları, STÖ temsilcileri, DÖKH ve Barış Anneleri insiyatifi ve onlarca kadın katıldı. Panelde “Dur! Daha kaç kadın vurulacak. Gör! Daha kaç kadın katledilecek. Suama!” pankartı açıldı.

BİDAV: VAN’I KADIN RENGİ YAPMAK İSTİYORUZ

Özgürlük mücadelesinden yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulduktan sonra, İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav bir konuşma yaptı. Bidav, kadınların sömürüldüğü bu günde erkek arkadaşların kendilerine destek vermesinin gurur verici olduğunu belirterek, “Kobanê’de kadın mücadelesi devam ediyor. Saralardan başlayıp Arinler ve Kaderlerle devam ediyor. Annelerimiz ve kadınlarımız DAİŞ çeteleri tarafından zulme uğruyorlar. Bunu herkes bilsin ki kadınlar hiçbir zaman mağdur olmadı olmayacakta. Van’ı kadın rengi yapmak istiyoruz. Ancak çalışmalarının bu yönde yetersiz kalıyor. Şiddet sadece ölüm değildir. Fikriyle, diliyle her şekilde şiddeti ele alabiliriz. Kadınlar olarak el ele verelim Van’ı güzelleştirelim. 25 Kasım da kadınlar olarak Rojava ve Kobanê ile mücadelemiz yükseltelim” diye belirtti.

KESER: KÜRT KADINLARI DÜNYANIN ŞEREFİDİR

Panelde bir konuşma yapan İpekyolu Belediyesi Eş başkanı Veysel Keser, 25 kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününe 69 gündür Kobanê’de mücadele veren YPJ/YPG direnişçilerini örnek verdi. Keser, “Erkek egemen devletçi zihniyetin, iktidarın kadının iradesine, fikrine, bedenine ve emeğine dönük saldırılarına dur denilmesi gerekiyor. Kürt ve kadın özgürlük mücadelesini yükseltmek gerekiyor. Onun için dünyanın ünlü dergi ve yazarları manşet atıyor. ‘Kürt kadınları dünyanın şerefidir’ diye gerçekten de şeref, onur, insan, insanlık ve özgürlük fenomeni Kürt kadınlarının direniş ve mücadelesiyle değer kazanıyor. Tarihin ilk şafağında olduğu gibi bu günde geleceğin yaşamını kadınlar inşa ediyor. Onlara çok şey borçluyuz. Onun için onların mücadelesi ve emeği karşısında saygıyla eğiliyorum” ifadelerini kullandı.

“KOBANÊLİ KADINLAR DÜNYANIN UMUDU OLDU”

Kapitalist yaşamın ilerleme ve dönüşümün moda üzerinden gerçekleştiğini ve yansıdığını dile getiren Keser, “Ünlü moda dergilerinden tutun Rihanna gibi süper starlar bile YPJ’li kadınlardan ne kadar etkilendiklerini, onlar gibi giyinerek göstermekteler. Ortaçağın karanlığından çıkıp gelen Ortadoğu da köle ve kadın pazarları kurmaya çalışan İŞİD çetesini Kürt kadın mücadelesi durdurmuştur. Kobanêli kadınlar dünyanın umudu oldu” şeklinde konuşmasını bitirdi. Keser’in konuşmalarının ardından Kobanê, Şengal ve Rojava’da kadın devrimini anlatan sinevizyon gösterimi düzenlendi.

BERKTAY: YAŞAM KORİDORUNUN AÇILMASINI İSTİYORUZ

Keser’in ardından bir konuşma yapan yazar Ayşe Berktay, Kobanê’de, Rojava’da, Şengal’de savaşın devam ettiğini anımsatarak, “Arkadaşlarımız, yoldaşlarımız orada çatışmaya devam ediyor. Ve başarılı bir gidişat var. Yani Kobanê’yi asla teslim etmeyeceğiz. DAİŞ çetelerinin asla galip gelmeyeceği belli. Fakat bedelleri ağır oluyor. Genç ve değerli arkadaşlarımızı, yılların komutanlarını, 20 küsür senelik komutanları kaybediyoruz. Bedeli de çok ağır oluyor” şeklinde konuştu. Kobanê’de verilen mücadele ile insanlığı savunduklarını, insanlık için savaştıklarını ancak değerli parçalarını geride bırakmak zorunda kaldıklarını dile getiren Berktay, “Bir dakikanın ve saniyenin yok olmaması, kayıp vermemek için yaşam koridorunun tekrar açılmasını istiyoruz. İstediğimiz koridor defalarca üzerinde durmamıza rağmen açılmıyor” ifadelerine yer verdi. Dünya’da sadece Kürt nüfusunun fazla olduğu kesimlerde değil, Türkiye’nin batı kesimlerinde de YPG/YPJ savaşçılarının insanlıklarıyla, katil olmayan halleriyle savaşırken bile sadece topraklarını savunmak için savaştıklarını söyleyen Berktay, “İnsanca savaşmayı ortaya koyuyorlar” dedi.

BESÊ ANA: KOBANÊ BİZİMDİR, BİZİM KALACAK

Berktay’ın ardından Kobanê’de YPJ/YPG direnişçileri ile aynı safta, toprağını korumak için savaşan Kobanêli Besê Ana, panelde yaptığı konuşma ile büyük alkış topladı. Besê Ana, Kobanê’nin çok güzel ve özgürlük yeri olduğunu söyleyerek, “2 senelik mücadelemiz içerisinde kentimiz özgürdü ama DAİŞ çeteleri bu güzel kentimize saldırdı. DAİŞ çeteleri kentimize girdiğinde genç, kadın, yaşlı demeden hepimiz elimize silahları alarak mevzilerde savaşmaya gittik. Çok kayıp verdik, vermeye devam edeceğiz ama Kobanê’yi o canilere bırakmayacağız. Kobanê bizimdir, bizim kalacak. Bunu herkes böyle bilsin” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim