Kadınların "Kadınlar Yaşamı Örgütlüyor Ahlaki Politik Toplumu İnşa Ediyor" şiarı ile Gürpınar'da kadınlarla bir araya geldi. Burada konuşan HDP Van İl eş Başkanı Derya Hayva, mevcut sistemin kadınlara hiç bir şey vermediğini, bunu Cumhuriyetin yakın tarihinden bildiklerini kaydederek, "Bunun için yeni yaşamı inşa etmeliyiz. Bunun için de sayın Öcalan'ın fikirlerinden yararlanmak istiyoruz" dedi.

 

"Kadınlar Yaşamı Örgütlüyor Ahlaki Politik Toplumu İnşa Ediyor" şiarı çerçevesinde Gürpınar'da kadın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya HDP İl Eş Başkanı derya Hayva, Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, DBP Gürpınar İlçe Eş başkanı Sevgi Tanış, DBP İl Yöneticisi Nazime Acar, Kadın Yaşam Merkezi Sosyoloğu Rüya Kanat, Belediye Meclis üyeleri ve ilçede bulunan kadınlar katıldı.

 

Saygı duruşundan sonra konuşan DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) İl Yöneticisi Nazime Acar, toplantının amacını açıklayarak son birbuçuk ay içersinde 13 kadının katledildiğini belirterek, "biz bu kadınların intihar ettiğini söylemiyoruz. Fakat bizim de burada özeleştiri yapmamız gerekiyor" dedi. zamanında tüm kadınlara ulaşmaları gerektiğini, her kadının acısını, sorun ve sıkıntılarını dinlemeleri ve intihar eşiğine gelmeden buna çözüm bulmaları gerektiğini de kaydeden Acar, "maalesef biz bu güne kadar kadınlara yeteri kadar sahip çıkamadık" dedi. 1 Nisan ile 10 Mayıs tarihleri arasında tüm ilçelerde çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini, pilot bölge olarak da Erciş, Muradiye, Özalp ve Çaldıran'ı belirlediklerini belirten Acar, "çünkü Van'da kadın katliamlarının en fazla yaşandığı bölge bu ilçelerimiz" dedi. İkibinli yıllarda Batman'da benzer bir durumun yaşandığını da hatırlatan Acar, "o zamanlar buna pek bir anlam verememiştik. ancak bu gün kadın intiharlarının nasıl geliştiğini, -ki biz buna intihar demiyor, katliam diyoruz- biliyoruz" dedi. Hiç kimsenin kolay kolay yaşamına son veremeyeceğini de belirten Acar, kadınların ya intihara sürüklendiğini yada katledilerek intihar süsü verildiğini söyledi.

 

HAYVA: BU SİSTEMİN BİZ KADINLARA VEREBİLECEĞİ HİÇ BİR ŞEY YOK

Acar'dan sonra konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva ise, mevcut sistemin kadınlara verebileceği hiç bir şeyin bulunmadığını, Cumhuriyetin yakın tarihine bakılması durumunda bunun net bir şekilde görülebileceğini kaydederek, "biz HDP olarak yozlaşmış sistemin içersinde yeni bir yaşamı yaratmak istiyoruz. Bunun için yola çıktık" diyen Hayva, "Bunun felsefesini de sayın Öcalan'dan öğreniyoruz. Yeni bir arayış içersindeyiz. Ortadoğu'daki kanlı katliamları her gün görüyor, takip ediyoruz. DAİŞ çetelerinin kadına, halklara, mezheplere yönelik yaklaşımlarını görüyoruz. Afrika vb. yerlerdeki durumu da biliyoruz. bunun içindir ki diyoruz ki, bu sistemin hem kadınlara hem de halklara verebileceği hiç bir şey yoktur" dedi. Yapılacak milletvekili seçimlerine de değinen Hayva, barajın kendileri için bir sorun teşkil etmeyeceğini, amaçlarının milletvekili seçilmekten ziyade, meclise girerek kendi fikir ve düşüncelerini ülkenin her tarafında örgütlemek olduğunu söyledi.

 

Hayva'dan sonra konuşan kadın  Yaşam Merkezi Sosyologu Rüya Kanat da kadınların neden intihar ettiğinin üzerinde durdu. Daha sonra şiddet kavramına da açıklık getiren Kanat, "şiddet, sadece kadının dövülmesi değildir. Kötü muamele yapmak, küfür etmek, tacizde bulunmak da şiddet türleri arasındadır" dedi. Kadınların eskiden ilaç vb. maddeleri alarak intihar girişiminde bulunduklarını, bununla da yakınlarını kendilerine yönelik kötü muameleden vazgeçirmeyi amaçladıklarını kaydeden Kanat, "ancak kadınlar artık bu yönteme başvurmuyor. Direk ya kendilerini asıyor, yada silahla yaşamlarına son veriyorlar" dedi. 13 Nisan'da büyük bir kadın yürüyüşü gerçekleştireceklerini de kaydeden Kanat, "Deng Bide Jiyana Xwe" sloganı ile basın açıklaması yapacaklarını belirtti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Editör: TE Bilisim