İpekyolu Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısında 3 Aralık dünya engelliler günü nedeniyle DBP'li meclis üyesi engelli Şahin Furat’a söz verildi. Engelliler gününü kutlayarak sözlerine başlayan Furat çarpıcı açıklamalarda bulundu. Furat, savaş politikası olarak Kürt çocuklarına bayat aşısı vurulduğunu iddia ederek şöyle konuştu: “Her yıl düzenli olarak kutlanan bu gün sadece kutlamalardan ibaret kalıyor. Kimse engellilerin durumunu önemsemiyor. Engellilerin artık toplumun ortak değeri olması gerekiyor. Engellilerin siyasi bir rantın dışında evrensel bir hal almasını istiyoruz. Engelli olmak ne kadar doğuştan veya sonradan olunan bir durum olsa da Ortadoğu da ve Kürdistan da bu durum normal bir hal almıştır. Yoğun olarak süren 30 yıllık savaştan geriye kalan patlayıcı maddelerden kaynaklı birçok insanımız yaralanmış ve çeşitli vücut fonksiyonlarını kaybetmiştir. Aynı zamanda toplumsal olaylarda polislerin aşırı şiddet uygulaması sonucunda insanlarda ağır yaralanmalara yol açmış ve kalıcılaşmıştır.” Diye konuştu.

BAYAT AŞI İDDİASI!

Devletin Kürtlere yönelik sağlık alanında da bir savaş politikası yürüttüğünü de ileri süren Furat, “İlimizde ve ülkemizde ne yazık ki engellilere yönelik yapılan yatırımlar sadece göz boyamadır. Hükümetin her ne kadar da ‘engelliyi adam yerine koyduk’ dese de biz bunu kabul etmiyoruz. Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığının en yaygın olduğu coğrafya Kürdistan coğrafyasıdır. Bunun sebebi ise 90'lı yıllarda savaşın en şiddetli olduğu dönemde Kürdistan coğrafyasında uygulanan açık, bayat aşılardır. O dönemdeki hükümetin bilinçli olarak yapıldığına kanıtlamış olmasına rağmen şimdiki AKP hükümeti de bu tabloya sesini çıkarmayarak ortak olmaktadır. Doğum sonrası hastalıkların en yoğun olduğu yine Diyarbakır, Urfa, Ağrı ve Van daki hastaneler olmuştur. Bunlar hiçbir zaman gündeme gelmiyor. Doğum sonrası hastalıkların en yaygın olduğu bölge yine biziz.” diye konuştu.

ENGELLİ SORUNLARI TARTIŞILDI

Furat, konuşmasının ardından Meclis Başkanvekili Cevdet Altındağ, engelliler adına İpekyolu Belediye Meclisinde engelli vatandaşları temsil eden Şahin Furat'ın bulunmasının engeliler için büyük bir değer olduğunu kaydetti. Altındağ, meclis olarak engelliler için yapılması gereken görevleri tek tek yerine getireceklerini söyledi. Yapılan değerlendirmelerin ardından engellilerin yaşadığı sorunlar imar komisyonuna havale edildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim