Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Saray ilçesindeki köy korucuları ve emniyet görevlilerini meclise sordu. Milletvekili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergelerinde, Saray İlçesi’nde Köy Korucularının köyler yerine emniyet binaları ve karakolların korunmasında görevlendirildiğini belirtti. Üçer ayrıca, Saray ilçesinde Emniyet güçlerinin halkı tehdit ve dışlayıcı tutum sergilediğini söyledi.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Saray ilçesindeki sorunları hazırladığı soru önergeleriyle meclis gündemine taşıdı. Üçer, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergeleri verdi.

KÖY YERİNE KARAKOLLARDA GÖREV

Üçer, köy korucularının köyler yerine karakol ve emniyet binalarında görevlendirildiğini söyleyerek, “Bilindiği üzere, 26 Mart 1985 tarihinde 442 Sayılı Köy Kanunu’nun 74’üncü maddesinde değişiklik yapılarak, Geçici Köy Koruculuğu sistemi ihdas edilmiştir. Buna göre; Geçici Köy Korucusu olarak görevlendirilmek isteyenlerce yapılan müracaatlar, valilik veya kaymakamlıklar tarafından incelenmekte, uygun bulunanlar İl Valisi’nin onayı ile ikamet ettikleri köy veya yerleşimlerde görevlendirilmektedir. Bu amir hükme rağmen Van İl’i Saray İlçesi’nde Geçici Köy Korucuları; ikamet ettikleri köy ve yerleşimlerden ayrı olarak, İlçedeki emniyet binaları ve karakolların korunması ile görevlendirilmektedir.” Dedi.

‘TALİMATI KİM VERİYOR?’

Üçer, verdiği soru önergesinde Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti. “Söz konusu gayrı hukuki uygulamanın talimatı kim tarafından verilmiştir?. Sorumluların ortaya çıkarılması için soruşturma başlatacak mısınız?. Devlet, bu binaları korumak için Geçici Köy Korucularını görevlendirecekse; hangi maksatla bu kadar sayıda polis, uzman çavuş vb. meslek mensubu istihdam etmekte ve bu kişilere maaş ödemektedir?.

‘HALKTA 90’LI YILLARIN ALGISI OLUŞUYOR’

Milletvekili Özdal Üçer verdiği bir başka soru önergesinde ise, Saray ilçesinde Emniyet Güçlerinin halkı tehdit ve dışlayıcı tutum sergilediğini belirtti. Üçer, “Van İl’i Saray ilçesinde Emniyet Güçlerinin halkı tehditkâr ve dışlayıcı tutumu hat safhaya ulaşmış durumdadır. Emniyet güçleri halka, STK temsilcilerine ve esnafa karşı kaba/kötü muamele etmekte; söz konusu nezaket dışı davranışlar halkta ciddi tepkilerin oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca Emniyet Güçlerinin İlçe’de sivil kıyafetler kuşanarak uzun namlulu silahlarla dolaşması, kamuoyunda: “90’lı yılların korku, baskı ve sindirme politikasının yeniden devreye sokulduğu” şeklinde haklı bir algının oluşmasına yol açmaktadır.” Dedi.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?’

Üçer, Bakan Ala’ya Saray ilçesinde emniyet güçlerinin tutumuyla ilgili ise şu soruları yöneltti. “Saray İlçesinde yaşanan bu vahim gelişmelerden haberdar mısınız? Bu uygulama barış sürecine nasıl bir katkı sunacaktır?. Söz konusu anti-demokratik ve hukuk dışı uygulamanın sorumlularının ortaya çıkarılmasını ve gereken cezalara çarptırılmalarını sağlamak adına kapsamlı bir soruşturma başlatacak mısınız?.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim