İran’da siyasi gerekçelerle Kürtlerin idama mahkum edilmesini protesto ve cezaevinde açlık grevi yapanlara destek için, İran sınırında bulunan Saray İlçesi'nde yürüyüş yapıldı. Tutuklu Yakınları Derneği (TUYAD-DER) öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşüne yaklaşık Bin kişi katıldı.

Tutuklu Yakınları Derneği (TUYAD-DER) öncülüğünde Saray Kapıköy Sınır Kapısı'nda yaklaşık bin kişi toplandı. Kalabalık, 'Dünyanın sessizliğine rağmen susmayan direnen tüm tutsaklara bin selam', 'İran'da insanlık idam ediliyor, sessiz kalmayın', 'Rojhılat'ın idamı Bakur'un, Başur'un, Rojava'nın idamıdır' yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlarla İran sınırına doğru yürüdü. Yürüyüş nedeniyle Özalp ve Saray ilçe merkezlerinde de geniş güvenlik alındı. Kalabalığın ilçe merkezine girişine de izin verilmedi. Yürüyüşe HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DBP-HDP İlçe örgütleri katıldı.

AYGÜN: İRAN ATEŞKES KARARINA UYMUYOR

Toplanan kalabalık adına Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün konuştu. İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürdistan ve Kürt sorununa yaklaşımında insanlık dışı uygulamalar yaptığını belirten Aygün, “Rojava’da yaşanan saldırılara paralel olarak, sömürgecilerin konsepti gereği İran Cumhuriyeti de, Kürtlere yönelik inkar ve imha politikası uygulamaktadır. Oysa 2011’den bu yana PAJK ile ateşkes pozisyonunda olan İran, ateşkesin şartlarından olan idamları durdurma ve esirlere yönelik kararına uymamaktadır. Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler, sömürgecilerin İran ayağıdır. Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacaktır. Uluslararası toplum, uluslararası insan hakları kuruluşları da İran’da Kürtlere uygulanan bu vahşet karşısında sessiz kalmamalı ve bu insanlık suçuna ortak olmamalıdır. Bu temelde İran İslam Cumhuriyetini Kürt direniş esirler üzerindeki bu idam ve tecrit politikalarından vazgeçmeye, Kürt halkını ve Demokratik Türkiye toplumunu da, İran İslam Cumhuriyeti’nin bu vahşeti başta olmak üzere tüm mazlum halkları sahiplenmeye ve demokratik mücadelelerini yükseltmeye çağırıyoruz.” Dedi.

BARIŞTIRAN: KÜRTLER ARTIK ESKİ KÜRTLER DEĞİL

DBP Van İl Eş Başkanı Fadıl Barıştıran ise İran devletinin Kürt halkının düşmanı olduğunu söyleyerek, “İran Devleti Kürt halkının ve Kürdistan’ın düşmanıdır. İran’ın vahşetine cezaevlerinde direnen tutsakları selamlıyoruz. İran devleti Kürt halkının katilidir. İran’daki idamlara asla sessiz kalmayacağız ve sonuna kadar direneceğiz. Eğer İran devleti bu kirli politikalarını sürdürürse Saddam Hüseyin’in, Beşar Esad’ın başına gelen neyse molla rejiminin de başına o gelecektir. İran İdam Cumhuriyeti Rojava’da Kürt halkının direnişini görünce iyice korkmaya başladı ve idamlara hız verdi. Eğer idamlarla, işkence ile Kürt halkını durduracaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bugün AKP, İran ve IŞİD Kürtlere karşı işbirliği yapmaktadır. Ama Kürt halkı Kobane’de, Urmiye’de, Van’da direniyor. Kürtler artık eski Kürtler değil ve özgürlük çok yakındır.” Dedi.

OKAY: KÜRT HALKI SINIRLARI KALDIRACAK

Kürt halkının 1639 yılında yapılan Kasri-Şirin anlaşmasıyla Rojhılat bölgesinin Kürt halkının tamamından koparıldığını hatırlatan HDP Van İl Başkanı Harun Okay da, o dönemden bu yana Kürt halkının bu sınırları ortadan kaldırmak için direndiğini ve direnişle birlikte Kürtleri bölen sınırları, sömürgecilerin başına yıkacağını söyledi. Okay, “İran rejimi neyse, AKP’de odur, AKP neyse İran rejimi de odur. Bunların zihniyeti IŞİD zihniyetidir. Evlatlarımızı asla onlara teslim etmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından toplanan kalabalık ‘İran şaşırma, sabrımızı taşırma’ sloganları ile dağıldı.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim