Van’ın Gevaş ilçesindeki 700 yıllık Halime Hatun Kümbeti’ne bitişik yapılan kaçak ve ruhsatsız yurt binasıyla ilgili yıkım kararı çıktı.

 

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Gevaş Belediyesi’ne ait olan ve Selçuklular döneminde Melik İzeddin kızı Halime Hatun için yaptırılan ‘Halime Hatun Kümbeti’, 30 Mayıs 1985 tarihinde 1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edilmişti.

 

Evrensel gazetesinden Sinem Uğurlu’nun haberine göre avukat Fevzi Özlüer’in suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, yurt binasının yıkılmasına karar verildi. Binanın 2011’de Van’da yaşanan depremde hasar gördüğü de ortaya çıktı.

Gevaş kaymakamlığının aldığı kararda, “Mevcut yurt binasının ivedilikle yıkılarak, okul bahçesinde daha uygun bir yere yeni yurt binasının yapılması gerektiği, kanaat ve sonucuna varılmıştır” denildi.

Van Kültür ve Koruma Bölge Kurulu, Halime Hatun Türbesi’nin anıt olarak tescil edilmesine ve 1. grup yapı olarak belirlenmesine de karar verdi. Yurt binasının da olduğu alan, ‘Halime Hatun Kümbeti Korunma alanı’ ilan edildi.

 

SİLÜETİ ‘FAZLA’ ETKİLEMİYORMUŞ

Kaçak ve ruhsatsız yurt binasıyla ilgili 2008’de açılan adli ve idari soruşturma, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, binanın ‘yüksekliğinin türbe silüetini fazla etkilemediği‘ yönündeki raporuyla 2010 yılında kapanmıştı.

İnşaat öncesi  Halime Hatun Kümbeti
Editör: TE Bilisim