AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, uzun süredir yapım çalışmaları devam eden fakat Çiçekli ve Gevaş bölgelerinde vatandaşların izin vermemesi nedeniyle mahkeme takılan yeni su hattıyla ilgili müjdeyi verdi. Gürpınar’dan getirilen ve Van’ın önümüzdeki 50 yıllık su ihtiyacını kökten çözüme kavuşturacak olan su hattının Edremit’e ulaştığını söyleyen Gülşen Orhan, bayramda Edremit TOKİ sahiplerinin sularının verilmeye başlanacağı müjdesini verdi.

 

Uzun zamandır Van Merkez, ilçe ve köylerde yoğun bir ziyaret ve inceleme temposuna giren AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’dan TOKİ konutlarında yaşanan su sıkıntısı ile ilgili müjde geldi. Gazetemize su çalışması ile gelinen nokta hakkında bilgi veren Gülşen Orhan, sıkıntıların aşıldığını ve Edremit’e kadar gelen su hattında çalışmanın noktalanmasıyla birlikte bayramda Edremit halkının ve Edremit TOKİ sakinlerinin sularının kesintisiz bir şekilde akmaya başlayacağını söyledi. Gazetemize konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Bilindiği gibi Gürpınar’dan Van’a getirilmesi için çalışmaların devam ettiği yeni su hattı projesi Çiçekli ve Gevaş bölgelerinde yaşanan sıkıntı nedeniyle oldukça gecikmişti. Buradaki vatandaşların suyun arazilerinden geçmesini mahkemeye taşıması üzerine sekteye uğrayan çalışma yeniden hız kazandı ve nihayet Edremit’e kadar uzandı. Böylelikle Bayram’da Edremit halkının suyu verilmeyece başlanacak. Çok kısa bir süre sonra da bu suyun Van Merkez ve diğer TOKİ’lere kadar ulaştırılması için çabalayacağız.” Şeklinde konuştu.

 

ORHAN: ÇALIŞMAK BELEDİYENİN MARİFETİ

 

Edremit çarşı merkezinde esnaf ve vatandaşları ziyaret eden Orhan ve partililer esnaf ve vatandaşların talep ve görüşlerini dinledi. Edremit’te mahallelerde su, kanalizasyon ve yol sıkıntılarının olduğunu dile getiren esnaflar ayrıca Van Gölü’nün mevcut kirliliğinden biran önce kurtulması gerektiğini ifade etti. Orhan, dile getirilen birçok şikâyetin belediyeden kaynaklı olduğunu belirterek, Van Gölü’nün kirlilikten arınması için hükümetin 400 milyon lira kaynak ayırdığını, bu kaynağı belediyelerin arıtma tesisi ve kanalizasyon yatırımlarında kullanacağını, dolayısıyla konunun belediyelerin marifetlerine bağlı olduğunu söyledi. Orhan, talepte bulunanların notlarını alırken gerekli ilgi ve alakayı göstereceğini ve  geri dönüş yapacağını söyledi.

 

ORHAN ÇATAK’TA SORUNLARI DİNLEDİ

 

Öte yandan Gülşen Orhan’ın ziyaretindeki bir sonraki durağı da Çatak oldu. Kurulu köyü, Sığırcık mezrasını ziyaret eden Orhan ve beraberindeki heyet 2 bin metre yükseklikte bulunan ve sarp bir bölgede bulunan mezra halkıyla buluştu. Burada vatandaşların sıkıntılarını dinleyen ve tek tek not alan Orhan, yol, su, elektrik ve okul çalışmalarının ilk kez AK Parti hükümeti tarafından yapılan bu köyde yaptığı tespitler sonucunda hemen ilgili kurumlarla görüşerek köyü yeni bir düzenleme ve islah çalışması yönünde kalimat verdi. İlgili kurum yetkilileri de hemen gerekçi ölçüm ve çalışmaları yaptıktan sonra talebi yerine getirme çalışmalarına başladı. Burada konuşan Orhan, “Bu köyümüz konumu nedeniyle hizmetten oldukça geri kalmış zaman içinde ve hizmetle ilk defa bizim dönemimizde tanıştı. Yolunu da suyunu da elektriğini de bizim hükümetimiz zamanında gördü. Bu bölgede oturan vatandaşlarımız halen de bazı sıkıntıları olduğunu iletti. Örneğin Ortaöğretim okulu olmadığı için çocuklar Çatak merkezdeki YİBO’ya yollanıyor. Hal böyle olunca da babalar bu durumda kızlarını okula göndermek istemiyor. Biz burada kızların taşımalı eğitim ile gidip gelmesi için çalışmaları başlattık hemen. Çözüm için harekete geçtik. Gerekirse merkezde kız öğrencilerimiz için uygun yurtlar sağlanacak ve kızlarımız okutulacak. Bizim buradaki ailelerimizi ikna etmemiz için bunları sağlamamız gerekiyor, inşallah bunu da başaracağız.” Şeklinde konuştu.

 

“VATANDAŞ UMUTLU”

 

Burada vatandaşların sıkıntılarını dinleyen ve bir çoğunu yerinde çözüme kavuşturan Orhan daha sonra da çözüm süreciyle ilgili konuştu. Köy halkı da süreci heyecan ve umutlu takip ettiğini belirtirken, demokratikleşmenin ve yasakların kalkamsının kendilerini mutlu edeceğini ve yıllardır devam eden bu yasakları zaten yerinde yaşadıklarını kaydettiler. Köylüler süreç ile ilgili ayrıca şu ifadelere yer verdi, “10 yıl önce biz bu yasaklardan dolayı maddi ve manevi büyük sıkıntılar yaşadık. Ama biliyoruz ki artık o eski ülkede yaşamıyoruz. En azından umudumuz var. Bu sorunun çözüleceğine inancımız tam.” Bunun üzerine konuşan Orhan ise, “Batıdaki halk Kürtlerin varlığından ve hakların ilk defa kendi hükümetimiz döneminde ciddi olarak haberdar olduğunu. Gerçekleri insanların yeni yeni öğrendi ve 10 yıllık süreçte büyük işler başardık. İnsanlar artık tarihi sorguluyor, bir şeylerin bilincine varıyor. Kan duracaksa eğer Öcalan’la bile görüşüldü ve başbakanımız bu anlamda büyük risk aldı.” dedi.

 

“VATANDAŞ ARTIK YAYLALARA ÇIKMAK İSTİYOR, KÖYÜNE MEDENİYET GELSİN İSTİYOR”

 

Ziyaretler ile ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Orhan ayrıca, “Biz bu ziyaretlerde gördük ki insanların yüzünde artık bir gülümseme var. Kadınlarımız artık gülebiliyor. Ama daha çok adım istiyor. Örneğin huzurla yaşayacakları bu köylere yol gelsin, medeniyet gelsin istiyor. İnsanlarımızın yeniden köylerine dönmesini istiyoruz. Onlar da bunun karşılığında köylerin de artık kanalizasyonunun olmasını yayla yolunun olmasını bekliyor. Şu an itibariyle Çatak’ın köy yollarının yüzde 75’i asfalt. Yani oldukça iyi bir durumda. Sadece 7 köyün yolu yapılmamış bunun da yapılması için acilen devreye girip bu sorunu halledeceğiz. Yine buna ek olarak  askere giden gençlerin, anne ya da eşlerine ödenmesi kararlaştırılan ücretlerin başvuruları da devam ediyor. Bu karar bir çok aile için ek geçim kaynağı oldu. Hali hazırda zaten yaşlılara, özürlülere, özürlü bakıcılarına, çocuklara, dullara ve dar gelirlilere Sosyal Politilar Bakanlığınca ödünen büyük bir yardım paketi mevcut. Bunlar da köylü vatandaşlarımıza büyük katkı sağlayacak çalışmalar. Son yıllarda işte bu yardımlara ek olarak yapılan kömür yardımı ve diğer yardımlardan olsa gerek köylerimiz yeniden yeşillenmeye, ormanlaşma artmaya başladı. Bunu vatandaş da kabul ediyor. Çünkü bu yardımlarla ağaç kesimi de son buldu. Umarım daha bu gibi bir çok yardımla hem vatandaşımızın yanında olacağız hem de kentin güzelliğini koruyacağız.”

 

Öte yandan Orhan bu ziyaretlerin ardından Gökçedal, Yuvalıcam, Albucak, Övenler, Kacıt ve Sak mezralarini ziyaret ettikten sonra Van’a döndü.  Orhan programını ise Aşağı Narlıca ve Merkezde iki taziye ziyaretinden sona erdirdi.


Eda ASLAN/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim