Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, dün gazetecilerle bir araya gelerek, ilçede yaptıkları çalışmaları, sorun ve sıkıntılarını anlattı. Gazetecilere merkezden yönetimin sıkıntılarını anlatan eş başkanlar, aşırı bürokrasinin insanın çalışma hevesini kırdığına dikkat çekerek yerinden yönetimin bir an önce hayat bulması gerektiğini söyledi.

 

ÇETİN: SÜREÇ CAN ALICIDIR

Basın mensuplarıyla birlikte yapılan kahvaltının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, ilk kez basınla Gürpınar ilçesinde bir araya geldiklerini ifade etti. Çetin, “Yaklaşık 2 yıldır belediyecilikte yaptığımız çalışmalarda basınla Van’da bir araya geliyorduk. Ama kendi ilçemizde basınla bir araya gelme şansımız olmadı. Bizde arkadaşlarla hem organik üretimde, hem açık alanda hem de halkın emeğinin birleştiği bir ortamda güzel coğrafyada kendi halkımıza emek veren, hizmet veren, gecesini gündüzüne katan basın emekçileriyle bir araya gelmeyi planladık. Asıl amacımız burada hem basınla birebir görüşme şansı bulmak ve bu coğrafyanın bugüne kadar sahipsiz bırakılması, bu toprakların verimliliğini işlettirilmesidir. Bildiğiniz üzere bir süreçten geçiyoruz ve bu süreç can alıcıdır. Hepimizi derinden üzen bir ortam mevcuttur. Ama tabi ki bu her şeyin önüne geçecek anlamına gelmiyor. Biz yine de halkımıza layık olmaya, halkımızın hizmetinde olmaya çalışmaktayız.” Dedi.

 

‘KÖYLER YENİ YENİ HİZMET GÖRDÜ’

İlk göreve geldiklerinde halkın belediyeye nasıl gidileceğini bile bilmediğini ifade eden Çetin şöyle konuştu: “Biz belediyeyi devraldığımızda Gürpınar halkının belediye kapısının nerden açıldığını yüzde 70’i bilmiyordu. Ama bizim belediyecilik anlayışımız halkçı belediyecilik, kendi kendini yöneten halkıyla beraber yürüyen bir belediyecilik anlayışı olduğu için bizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Yeterli miyiz? Elbette eksikliklerimiz de var. Her konuda yeterli değiliz. Ama bunu gidermeye çalışıyoruz. En azından halkımızı esas alıyoruz. En azından halkımızla ortaklaşma ortamları bulmaya çalışıyoruz. Her şeyi bir anda bitirmek mümkün değil. Türkiye’nin en büyük coğrafyasına sahip bir ilçede yaşıyoruz. 100 yıldır hiçbir şey yapılmamış ve bununla birlikte büyükşehir yasasıyla köyler mahalle oldu. Öyle köylerimiz var. 100-120 kilometre uzaklıkta mahalleler var. Ama bu köylerde bu zamana kadar hiçbir hizmet götürülmedi. Her yıl bir çivi çakılmış olsaydı birçok hizmet götürülmüş olacaktı. Biz eşit yaklaşımı esas alarak her köye hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bir köye asfalt yapıyorsak, diğer bir köye parke taşı, diğer bir köye park, diğer bir köye okula ilişkin, taziye evine ilişkin böyle çalışmalarımız mevcuttur.”

 

ÇETİN: KOMİN YAŞAMI ESAS ALIYORUZ

Merkezde komin yaşamı esas alan çalışmalarının olduğunu belirten Eş Başkan Çetin, “Bunu mahallelerimize de, köylerimize de yaymayı hedefliyoruz. Her şeyden önce asıl hedefimiz bu savaşın durması, halkımızın layık olduğu hizmeti sürdürmek, şimdi yine bildiğiniz üzere bizim toplumda kadın çok rahat değil. Her yere gidemiyor. Evden çıkamıyor. Ama eş başkanlık sistemiyle kadınlarda bir özgüven oluştu. Kadınlar için yaşam alanları oluşturuldu. Kadınlar için çalışma ortamları oluşturuldu. Bizde yaklaşık 2 yıldır burada iki tane kilim atölyesi kurarak, 50 tane kadın arkadaşımız çalışmaktadır. Belediyede tek bir tane kadın arkadaşla işe başladık şuanda 12 tane kadın arkadaş belediyede çalışmaktadır.” Dedi.

 

‘KADINLAR İÇİN YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULDU’

Kadınlar için yaşam alanları oluşturduklarını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: “Seramızda 15 tane kadın arkadaşımız çalışmaktadır ve iki tane kooperatif bir tanesi tarımsal alana ilişkin, diğeri ise kadına ilişkin kooperatif kurduk. Şuan 15 tane kadın terlik, masa örtüsü ve önlük üretimine başlayacak. Bunun açılışını önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz. Diğer yandan da kadınların el emeği olan turşu, erişte, yufka bunun gibi çalışmaların alt yapısını oluşturduk. Orada da çalışmalar sürdürülecek. Tabi yaptığımız bütün çalışmaları stratejik planlarımızda, faaliyet raporlarımızda, haftalık yaptığımız programlarda kadını esasa alarak yürütüyoruz. Birçok kez kadınlarla mahalle toplantıları gerçekleştirdik. Onların talepleri bizim için esastır. Biz onları esas almaya geldik. Bugün 30 yıllık bir mücadelenin sonucu biz kadınlar bir temsilleyet rolü aldıysak bizde kadın arkadaşlarımıza layık olmaya çalışacağız. Kadın hareketimizin izinde yürümeye çalışacağız.”

 

YILDIZ: KURUCU BİR BELEDİYEYİZ

Çetin’in ardından konuşan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız ise ilk olarak Gürpınar Belediyesi’nin kurucu bir belediye olduğunu ifade etti. Yıldız, “Belediye her şeyi yeniden kurgulayan her geçen gün hizmet ağlarını genişleten ve kurumsallaşan bir belediyedir. Belediyeyi ilk devraldığımızda büyük sıkıntılar yaşadık. Hem personel hem de araç filosu olarak çok zayıf bir belediye devraldık. 79 köy ve mezraya hizmeti belediye yapsın dendiğinde bir kepçe ve bir kamyon ile hizmet edin denildiğinde eliniz kolunuz bağla kaldık.  Hangi köye ya da mezraya bu iki aracı götüreceksiniz. Daha sonra yaklaşık 4 Milyon TL’lik araç filosu oluşturduk. Hemen hemen her köye gidiyoruz. Bir köye ya da mezraya bir kamyonun ya da bir kepçenin gitmesi oradaki halkın hoşuna gidiyor. Çünkü köylerde ve mezralarda yaygın hizmeti Türkiye gündeminden çıkardığından dolayı sağlıkta, hizmette, eğitimde ciddi eksiklikleri olmuş, bu yerlere hükümetin hizmet getirmediği bariz bir şekilde görülmektedir.” Dedi.

 

“DEVLETİN GECİKMİŞLİĞİ VAR”

Devletin yaygın bir hizmete sahip olmadığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: “Köylerin genelinde sağlık hizmeti çokta iyi değil, eğitim hizmeti iyi değil, taşıma sistemi ile her tarafa gidemiyorlar, bu nedenle devletin yaygın hizmeti olmadığı için köylerde ve mezralarda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Biz belediyemizde yaygın hizmeti oluşturmak adına araç filosu oluşturduk, personel istihdamı sağlayarak belediyenin personel sayısını fazlalaştırdık. Belediye olarak daha başka sıkıntılarımız da var. Burada bizim gözlemlediğimiz bu bölgelerde devletin gecikmişliği var. Aynı zamanda devletin kurumları çok ağır işliyor, çalışmıyorlar. Örneğin, biz belediye olarak o kadar araç filosu oluşturduk belediyemizin arkasında bir araç parkı var. Bu araç parkına bizim araçlarımız yerleşmiyor, bizde belediye olarak bir hazine arazisi bulduk ve kaymakam bey onay verdi, defterdar bey uygun dedi, vali bey uygun dedi daha sonra bu talebimiz ilgili bakanlığa gitti. İlgili bakanlıkta uygun görüp onayladıktan sonra başbakanlığa giden talebimiz reddedilip geri çevrildi.”

 

‘SORUNLAR ARTIK YAMA TUTMUYOR’

Tarihi eserlerin de koruma altına alındığını sözlerine ekleyen Eş Başkan Yıldız: “DSİ, Karayolları ve Turizm müdürlüğünün Cumhuriyet kurulduğundan beri Çavuş Tepe Kalesi’nin koruma imar planı yapılmıyor. Hoşap Kalesinin koruma imar planı neden yapılmıyor. Menua kanalının koruma imar planı neden yapılmıyor. Bunlar yıllardan bu yana gelen sıkıntılardır. Çünkü devletin bu bölgelere hizmet getirme gibi bir hevesi yoktu. Bu zamana kadar köylere neden alt yapı götürülmedi, ihmal edilmişlik burada had safhadadır. Biz üretimden bahsediyoruz, gidin bakın köylerde ve mezralarda çiftçinin su problemi çözülmemiş, bakın bakalım kaç tane sulama kanalı yapılmış. 90 yıldır neden köylere çiftçiler için sulama kanalları yapılmadı. 90 yıldır köylerde içme suyu problemlerini neden çözmediniz. Demek ki çok yamalı çok problemli, çok pasif bir tutumla sorunlara gidildiği için sorunlar çözülmüyor.” Dedi.

 

‘KURUMLARDAN ŞİKÂYETÇİYİZ

Yıldız, karayollarının ana caddeleri asfaltlamadığını, bu yüzden asfaltlamaları kendileri yapacaklarını söyleyerek, “Karayolları Gürpınar ilçesinin içindeki ana caddeyi asfaltlayacak ama 1 buçuk yıl geçmesine rağmen yapmadı. Bu eksikliği mecburen belediye olarak biz yapacağız. Bu nedenle devlet kurumları çok iyi çalışmıyor. Bu nedenle hizmetler zamanında gelmediği için dünyanın çok gerisinde kalıyoruz. Bu konulardan dolayı biz kurumlardan şikâyetçiyiz. Biran önce eş güdümlü birlikte çalışmamız gerekir. Biz belediye olarak okul yollarını yapıyoruz, okul çevrelerini kilit taşları ile çeviriyoruz. Bu yıl 19 tane okul bahçesine oyun grupları kurduk. O dönemlerde Gürpınar ilçemizde kanalizasyon yoktu. Biz belediye olarak daha yeni kanalizasyon döşedik. Çavuş Tepe Kalesi Urartu döneminden kalma ve 2800 yıllık bir tarihi var. 2800 yıl önce Urartular döneminde kanalizasyon sistemi vardı. Ama biz 1954 yılında burada bir ilçe kuruyoruz ve kanalizasyon sistemi yok. Biz bunu bu yıl yaptık. Bu yıl yaptık ama yine de bir sürü engel ile karşılaştık. Kurumlardan iş koparmak, Ankara’dan iş koparmak çok zor, bu zorlukları yaşadığınız zaman biz belediye olarak iş yapamıyor hale geliyoruz ve hedeflerimizde yapmak istediklerimizi gerçekleştiremiyoruz.” Dedi.

 

‘YERELDEKİ SORUNLARI ARAMIZDA ÇÖZMELİYİZ’

Yerelde olan sıkıntıların yerel kurumlar arasında çözülebilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Bu nedenle modern bir belediyecilik ancak, Avrupa’da olan ve uygulanan yerel yönetim şartnamesi ki Türkiye bunu 1992 yılında kabul ettiği ancak uygulamadığı, eksik uyguladığı ve bu yasanın derhal hayata geçildiğinde modern bir belediyecilik olabileceğini söylemek isterim. Yerel yönetimlerin yerelde güçlendirilmesi konusunda halka modern bir belediye ve hizmet ile önünün açılması gerekir. Bunun içinde valide var, büyükşehir belediyesi de var, imar ve şehircilikte var, neredeyse bütün kurumlar. Yerelde olan sıkıntıları bu kurumlar kendi aralarında çözmelidir. Ankara’ya gidildiğinde tıkanıp kalıyor ve hiçbir sorun çözüme kavuşmuyor. Gürpınar merkezinde altyapı sorunlarına el attık ve kanalizasyon işlerini bitirdik, üst yapı işlerine geçtik. Köylerimize kilit taşı döşeme hizmeti götürüyoruz. Şimdiye kadar 9 köyümüze kilit taşı döşedik. Gelecek yıl hedefimizde ise 20 köye kilit taşı döşemeyi hedefliyoruz.” Dedi.

 

“EMEĞİN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Emeğin dönüştürülmesi için seralar kurduklarını ifade eden Eş Başkan Yıldız, “Bir emeğin dönüştürülmesi konusu var. Biz bu nedenle bu seralarda sebze üretimi bahçesini kurduk. Bu bahçe toplamda 158 dönüm arazi üzerine kuruldu ve ekili olarak ise 130 dönümlük deneme amaçlı bir bahçe işi yaptık. Bu bahçemizde zaman zaman 45 kişi çalışmaktadır. Bahçemizde 3 ürün ektik bu ürünler lahana, domates ve fasulye. Bu bahçemizde kadınlarımız ve gençlerimiz çalışmaktadır. Umarız bundan sonra burada çalışıp ekin işlerini öğrenen kadın ve gençlerimiz kendi bahçelerinde aynı uygulamaya geçerler. Biz gelecek yıl içinde burada bahçe işinde daha etkin bir rol almak istiyoruz. Gelecek yıl bu yılki çalışmamızdan daha fazla çalışma yapıp daha çok ürün elde etmek istiyoruz. Buradaki köylüyü de bu işin içine katarak en az 800 dönümlük bir arazinin üstüne bahçe kurmayı hedefliyoruz. Bize tarlalarını veren köylülere arazileri üstünde sulama sistemi kurarak, tohumunu ekerek onlara teslim edeceğiz ve bakımını da üstleneceğiz.” Dedi.

 

EŞ BAŞKANLAR BASINLA TARLAYI GEZDİ

Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin yaptıkları açıklamanın ardından basın mensuplarıyla birlikte sera ve tarlaları gezdi. Seraları gezen ve gazetecilere bilgi veren Yıldız, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na güneş enerjisiyle ilgili bir proje sunduk. Ancak bu projemiz henüz sonuçlanmış değil. Eğer ki sunmuş olduğumuz değerlerdeki proje onaylanmaz ise daha düşük bir enerjiyi kendi kaynaklarımızla yapacağız. Belediyenin ihtiyacı olan bu enerjiyi kendimiz elde edeceğiz. Yani bu anlamda kendi enerjimizi kendimiz elde edeceğiz. Bahçemizde gelecek yıl itibariyle sulama sistemi ve tohum bize yüzde 49-50’ye mal oluyor. Bunun yüzde 50’si de emek işi yani vatandaşımızın tarlada verdiği emektir. Yani biz bunun yüzde 50’sini karşılarken diğer yüzde 50’sinin halkımızın emeği olacak.” Dedi.

 

“İLÇEDE SULAMA YANLIŞ YAPILIYOR”

Suyun sağlıklı bir şekilde kullanılmadığını ifade eden Yıldız, “Gevaş’ta belediyenin bununla ilgili bir çalışması yok. O halkın kendisi yaptığı bir çalışmadır. DAKA’nın desteği var mı yok mu onu bilemiyorum. Kurum olarak üretken değiller. Biz bunu burada kurum olarak yapıyoruz. Şimdiye kadar neden yapılmadı? Bu aslında şimdiye kadar yapılabilirdi. Bu yapılsaydı bizde erkenden buna itilmiş olurduk. Gürpınar’ın şehir merkezinde imar planın yapılmadığı yerler var. İmar olmadığı zaman hiç bir şey de yapamıyorsunuz. Bu ilçede gerçekten bir terk edilmişlik var. Bugüne kadar bu yapılmasaydı biz bu halde olmazdık. Buraya benzer çok büyük boş alanlarımız var. Biz burada bu çalışmayı yapmasaydık, buralarda diğer yerler gibi boş kalacaktı. Çok suyumuz var ama burada sulama çok iyi olmadığı için sulama yanlış yapılıyor. Hal böyle olunca da sular boşuna akıtılmış oluyor. Biz burada yağmurlama sistemi ile sulama yapıyor boşa su harcanmıyor ve bitki yeterli olduğu kadar su alıyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN İLÇELER – ÖNDER ALTINAL / GÜRPINAR

Editör: TE Bilisim