ŞEHRİVAN ÖZEL - Son dönemlerde tarih ve kültür turizmi kadar gastronomi turizmi de önemli destinasyon merkezleri oluşturdu. Bir çok kent yemekleri ile de tanınır hale gelirken, Doğu ve Güneydoğu illeri bu anlamda en çok ziyaret edilen ve yemekleri merak edilen illerden birisi oldu.

Van’daki bu dükkan tarih kokuyor! Van’daki bu dükkan tarih kokuyor!

Bir çok yemek bölge illeri ile özdeşleşirken bu yemeklerden birisi de keledoş oldu. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir çok ilde yapılan Keledoş yemeği buna rağmen Van yöresinin yemeği olarak öne çıkarken geçtiğimiz yıllarda Van kentinin coğrafi işaretini alarak bizzat tescillediği yemeklerden birisi oldu.

Peki Keledoş yemeği nedir? Nasıl yapılır?

Özellikle kalabalık ailelerde pişirilen "keledoş" için yörede beslenen, henüz yaşını doldurmamış erkek veya hiç doğum yapmamış dişi koyunun kuşbaşı haline getirilmiş eti tercih ediliyor. Bunların yanında yemeğin yapımında krem renginde "koçbaşı" diye tabir edilen nohut, aşurelik buğday, çökeleğin güneşte kurutulmasıyla elde edilen kurut, dağlarda yetişen pancar, kuru soğan, sarımsak, yeşil mercimek, tereyağı, pul biber, yenibahar, karabiber ve kaya tuzu malzemeleri kullanılıyor. Nohut ve buğdayın bir tencerede haşlanması ve üzerine yeşil mercimek eklenmesi ile başlayan pişirme süreci pancar ve eti ilave etmesi ile devam ediyor. 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra kurutu da ilave ediliyor. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılan yemeğin içine ile ve bölgeye göre türlü türlü otlar da yer alabiliyor. Bazı yörelerde kemiksiz et kullanırken bazı yörelerde ise kemikli et kullanılıyor. Zaman zaman keledoşa patates de ilave ediliyor.

Kaynak: VEYSEL İZGİ/ŞEHRİVAN ÖZEL