Haftalar önce ‘AK Parti Van İl Teşkilatı’ görevden alınacak dediğimizde ve bunu kaleme alıp yayınladığımızda AK Parti teşkilatı cephesinde bir hışımla tepkiler yükselmiş, adeta hedef haline getirilmiştik. Bu iddiaların üzerinden birkaç hafta geçmeden tıpkı dediğimiz gibi il teşkilatı ve başarısız 11 ilçe görevden alındı.

Aslına bakarsanız bu öyle çok da büyük bir ‘kahenet’ değildi. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi. AK Parti Genel Merkezi’nde yaşanan değişiklik ile Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Süleyman Soylu getirildi. AK Parti cephesi bir anda yaşanan ani gelişmeler üzerine birçok ilde değişimi geç başlatsa da Başbakan’ın emri, Soylu’nun çalışmalarıyla seçimi kaybeden istisnasız tüm teşkilatların istifası alınacağı belliydi.

Ha, “Abdullah Aras’ın Genel Merkez nezdindeki yeri çok ayrı” şeklindeki söylemler de oldu ama bu Aras ve ekibini de görevden almaktan kurtaramadı.

Konuya dönersek, bizim o günkü iddiamızdan sonra Aras’ın bize yönelik hışmı da büyük olmuştu. Ağzına ne geldiyse saymıştı yaptığı iki açıklamada:

-Gazeteyle gelmedik gazeteyle gitmeyeceğiz!
-Bizi hedef alan ‘O’ gazeteye basiret diliyoruz!
-Birileri Ak Parti’yi ele geçirmek istiyor!
-Bazıları istedi diye biz koltuğumuzdan vazgeçmeyeceğiz!

O gün de söylemiştim, şahsen benim o koltukta gözüm yok. Benim il başkanı olma gibi bir niyetim de yok. Yani Aras’ın koltuğundan olmasının bana hiçbir fayda veya zararı da olmadı… O yüzden gazeteyle gelmeyip gazeteyle de gitmeyen başbakan ‘sivil’ hayatta basiret dilemekten başka bir şey kalmadı bize de.

***

AK PARTİLİLERE BAKIN HELE!

Bakmayın siz il başkanlığı sağlam temellerde iken AK Parti cephesinde pek bir muhalif görmezsiniz. İstifadan önce AK Partililer’in büyük bölümünden “Bu teşkilat çalışmıyor, görevden alınmalı” şeklinde tepkiler duymak neredeyse imkansızdı. Kimse AK Parti’deki bu olumsuzluklardan bahsetmeyi üzerine vazife görmüyordu.

Ama geçtiğimiz gün istifa geldiği gibi bir anda babayiğitler meydanlara çıktı. Göreve talip olanların haddi var, hesabı yok.

AK Parti İl Başkanlığı civarında iki gündür şimdiye kadar göremediğiniz kadar siyasetçi görebilirsiniz. Dilerseniz çıkıp şu civarda bir tur atın, ne söylemek istediğimi göreceksiniz.

***

NASIL BİR BAŞKAN?

AK Parti Aras ile geçen süre içerisinde çok kan kaybetti. İyi başlayan yönetim çok kısa sürede dibe vurdu.

-Seçimlerde alınan başarısızlıklar.
-Kendi kabuğunun dışına çıkamama.
-Adı iş olsun diye yönetime yazılmış yönetim kurulu üyeleri.
-Halkla iyice arasına mesafe koymuş bir yönetim.
-Milletvekilleriyle bir iyi, bir kötü olan ve hiçbir zaman tam koordine sağlayamama.
-Van sokaklarının nabzını tutamayan bir siyasi parti.
-Bu kentin halini anlayamamak.
-Yerel seçimlerde kendi adamını koymaya çalışmaktan seçimi kazanmayı düşünmemek.
-Meclis üyesi adaylarını bile çıkar ilişkilerine göre belirlemek.
-AK Parti’ye gönül vermiş insanları kazanmaktan ziyade herkesi partiden uzak tutmak;

gibi birçok davranış bu yönetimin sonunu hazırladı. Mevcut yönetiminde bu sonra razı olmaktan başka bir hareketi olamazdı. Olmadı da. Asıl yapılması gereken seçimin kaybedilmesinin hemen ardından o koltuğu bırakıp gitmekti. Bu kadar direnmek prim kazandırmadı aksine imaj kaybettirdi.

***

ARAS MİLLETVEKİLİ ADAYI

Aras’ın istifa etmese de yapacağı iş partiyi Ekim’e kadar olan kongreye taşımaktı. Niyeti de Ankara’dan aldığı fısıltılar da bu yöndeydi. O da ilçe başkanlarına bunu söyleyerek ekime kadar ‘emanet’ başkanlıkla işi götürme niyetindeydi.

Çünkü Aras, AK Parti’nin Haziran 2015 yılında yapılacak milletvekili adayları listesinde yer alacak. Ekim’deki kongreye kadar devam etseydi bile sonrasında aday olmayacak ve Ocak gibi adaylığını açıklayacaktı. O yüzden Aras’sız Van siyaseti kısa sürecek.

***

GÜLAÇAR BU İŞİ İSTİYOR MU?

Büyükşehir adayı Osman Nuri Gülaçar’ın bu göreve getirileceği şu sıralar sıkça konuşuluyor. AK Parti cephesinin kemikleşmiş isimleri ‘acaba’ gelirler mi şeklinde bir korku yaşıyor. Büyükşehir seçimlerini kaybetmiş bir adayın il başkanlığı için ne kadar doğru olacağı isim ne kadar doğru olur bilinmez ama mevcut teşkilatta olup da istifası alınan birçok ismin de yeniden bu işe niyetlendiği çok açık.

Gülaçar özelinde demiyorum ama madem kaybedilmiş isimler üzerinden yeni bir yönetim kurulacaktı ne diye mevcut teşkilat görevden alındı ki?

***

ADAY BOLLUĞU

AK Parti cephesinde ciddi bir aday bolluğu yaşanıyor. Şunu söyleyebilirim ki şimdiye kadar il başkanlığı için hiç bu kadar talep olduğunu ve istekli isimlerin ön plana çıktığını görmemiştim.

Eski milletvekillerinden eski milletvekili adaylarına, eski il başkan adaylarından mevcut eski yönetimdekilere kadar birçok kişi kolları sıvadı hatta birçoğu Ankara yollarına düştü bile. Anlaşılan Van’daki en kötü teşkilatını, en kötü süreci geçiren AK Parti’de alınan o büyük mağlubiyetlerden sonra yeni oluşumda rol almak isteyen isimleri de kamçılamış.

Dilerseniz isim isim kim bu işi yapar diye bir sonraki yazıda konuşmaya devam edelim. Ama süreyi kısa tutalım çünkü yeni başkanın atanması noktasında Genel Merkez’in eli kulağında…


Ömer Aytaç AYKAÇ yazdı...