Petrol Fiyatlarında Meydana Gelen Sert Düşüş, Pompaya Yansımıyor

Son haber açıklamalarına bakılacak olursa son 3.5 ayda petrol fiyatları tam yüzde 20 geriledi. Benzin yüzde 2.39, motorine bakılırsa yalnızca yüzde 0.5 ucuzladı. Bunlara sebep olarak gösterilen dolar ise yalnızca yüzde 6.5 arttı.Son aylarda petrol fiyatlarında yaşanan belirgin düşüş bir türlü pompaya yansımıyor.Akaryakıt şirketleri, hazirandan bugüne, istikrarlı biçimde gerilemekte olan brent petrol fiyatlarını pompaya yansıtmakta gönülsüz davranıyor. Bunun sebebi olarak ise doları gösteriyor. Ancak son aylarda dolarda görülen artış, çift haneli rakamlara bile ulaşamadı.

İNDİRİM VADEYLE, ZAM PEŞİN

Son haberlere göre akaryakıt firmaları, petrol fiyatlarında meydana gelen artışı bahane göstererek her fırsatta zam yapıyor ve fiyat düşüşlerini dikkate almıyor. Varil fiyatı 115 dolar olan petrol, 19 Haziran 2014’te 92 dolara kadar geriledi. Brent petrol fiyatı bu dönemde yüzde 20 geriledi, dolar ise 2.15 liradan 2.29 liraya kadar yükseldi.3.5 ayda dolardaki artış oranı yüzde 6.5’i buldu. 19 Hazirandan itibaren 5.02 liradan satılmakta olan 95 oktan benzinin litre fiyatı bugün itibariyle bakılacak olursa 12 kuruş geriledi ve 4.90 liradan satılmaya başladı.

MOTORİN YÜZDE 0.5 UCUZLADI

3.5 aylık sürede benzindeki düşüş, yüzde 2.39 oldu fakat motorin bu kadar bile olamadı. Motorinin litre fiyatı, 19 Haziran’da 4.38 lira olmasına karşın, bugün itibariyle bakıldığında yalnızca yüzde 0.5’lik düşüş ile 4.36 liraya kadar geriledi.

FITCH:80 DOLARA DEK DÜŞEBİLİR

Son dakika haberlerine göre, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings’in öngörüsüne bakılacak olursa, Kaya Gazı arzının yeni kuyu yatırımlarını önlemesi ile Brent petrolün fiyatı, 80 dolara kadar düşebilir. “Kaya gazı üretiminden kaynaklı olan brent petrol fiyatlarında meydana gelen sert düşüş, şirketlerin üretimlerini devam ettirebilmeleri için daha fazla kuyu açılmasını gerektirecektir. ABD’nin arama ve üretim ortalamasının yaklaşık olarak 70 dolara düştüğünü tahmin ediyoruz “ açıklamasında bulunan Fitch, brent petrol fiyatlarının 90 dolar civarında seyretmeyi sürdüreceğini, ancak 75-80 dolara dek düşüş gösterebileceğinin de altını çizdi.