Yerel seçim öncesi AK Parti’de aday adayları Ankara’yı mesken tutmuş, birileri ile görüşmek için AK Parti Genel Merkezi, TBMM ve kodamanların kapılarında uyurken BDP’de de garip bir sessizlik hakim…

Adaylık başvurularının yapıldığı günden beri içimde bir his var. Diyorum ki:

-Bekir Kaya yeniden başvuru yapıp büyükşehir aday adayı oldu ama bu sessizlik de neyin nesi?

-Acaba, Kaya adaylık başvurusunu yapıp önü kapadı da BDP’nin aklında büyükşehire dair yeni bir isim mi var?

-Kadın kotası yüzünden gerilen Van konusunda da büyük tartışmalar neticesinde karar kılınan Bekir Kaya’nın yeniden adaylığı ile ilgili yeni bir düşünce mi hakim?

-BDP istese seçim meydanlarını çok önceden hareketlendirecekken neden bu kadar sessiz bir tavır takınıyor?

-Bundan yaklaşık 3 hafta önce açıklanması beklenen aday adayları neden hala açıklanmadı?

Son olarak da…

-BDP son hamleyi ALTAN TAN gibi bir ismi açıklayarak mı yapmayı düşünüyor?

Benim içimde bir şüphe var şahsen. Sizin var mı bilemiyorum… Hayırlısı diyelim…

 

***

 

ADAY ADAYLARININ EN BABA PROJESİ!

Hüda-Par dışında Van Büyükşehir ve ilçe adaylarının tamamını açıklayan hiçbir parti yok. CHP henüz Büyükşehir adayını bile açıklamış değil. Saadet Fetullah Erbaş ile Büyükşehir’i açıkladı ilçe çalışmaları sürüyor. BDP ser verip sır vermiyor. AK Parti ise ha bugün ha yarın. Adayların meraktan ‘verem’ olmasından korkuyoruz vallahi.

Neyse aday adayları deyince aklıma hep şu ‘çılgın’ projeler geliyor. Halen bile boy boy projelerin yer aldığı reklamlar, ilanlar ve afişler dağıtan aday adaylarının afişlerindeki bir nokta fazlasıyla dikkatimi çekiyor: Van’da AVM’ler kurulacak!

Derler ya “İstemeyenin gözü çıksın” diye… Tamam AVM’ler kurulsun da kardeşim ‘AVM’ler kurulacak’ ibaresinin bir belediye başkan aday adayının projeleri arasında yer alması ne kadar mantıklı?

Vatandaş demiyor ki, benim yeni kurulan ilçemin bir belediye binası bile yok… Benim yeni kurulan ilçemin bir şehir merkezi bile yok… İlçede hala yol, su, elektrik problemi olan insanlar var… Hepsini geçtik yeni kurulan ilçelerde belediyenin kullanacağı bir kazma, kürek bile yok.

Tüm bunları okuduktan sonra vatandaşın biri çıkıp size demez mi:

“Önce sen belediyeni kur da…”

Yoksa işin AVM boyutu şahsımın bile defalarca vurguladığı ve turizm kenti olması hayallerini taşıyan herkesin ortak fikri. Çünkü bu zamanda turisti tutmanın belli başlı yolları var: Lüks oteller, AVM’ler, kolay ulaşılabilir doğal ve tarihi güzellikler. Lakin biri dışındaki yatırımlar devlet eliyle değil özel teşebbüsle yapılır.

Yok siz param çok, belediye başkanlığı yaparken kendi paramla AVM’ler de inşa edeceğim diyorsanız başka…

 

***

 

ZALIM ANKARA!

AK Parti’ye soğuk duş etkisi yaratan operasyonların en büyük mağdurları arasında ilçe belediye başkan aday adayları da yer alıyor.  Niye mi?

Adamlar tam da “Ha açıklandı, ha açıklanacak” derken bir anda gözler operasyona çevrildi. Hesaplar alt üst oldu. Genel Merkez operasyonun derdine düştü, Genel Merkez kasıpında oturup kalkan aday adayları da heder oldular oralarda. Ama az kaldı… Adaylıklar 3 vakte kadar kesin ama kesin suretle açıklanıyor. İhtimaller ise şöyle:

-İlçe belediye başkan adayları hafta sonu vekillerin de Van’da gelmesiyle açıklanacak.

-Adaylar Pazartesi günü il başkanlığı tarafından ilan edilecek.

-25 Aralık’ta yapılacak olan il başkanları toplantısından hemen sonra isimler ilan edilecek.

Hangisi makul geliyorsa seçin, kendinizi ona göre hazırlayın.

 

***

 

OPERASYONLARDAN VAN’IN PAYINA DÜŞEN…

Günlerdir ülke gündemini allak bullak eden yolsuzluklar operasyonları tüm Türkiye yakından izliyor. Operasyonla ilgili bilgiler dakika dakika başta sosyal medya üzerinden olmak üzere aktarılırken her gün dengeler de değişiyor. Ciddi iddialar, vahim yolsuzlukların varlığından söz ediliyor. En vahimi de özellikle yolsuzluk kapsamında telafuz edilen fahiş rakamlar ve bu işin içindeki isimler! Deniliyor ki ‘X’ bakanın aldığı rüşvet miktarı bilmem kaç milyon avro! Bir diğer iddida diyorlar ki, Sayıştay'ın TOKİ hesaplarında kaydının olmadığını tespit ettiği rakam 2 buçuk milyar TL!

-Peki bu operasyonlar hem maddi hem de manevi yönüyle Van’a yansır mı?

-Genelde bakanların bile içinde yer aldığı operasyonlar kapsamında yerelde ise AK Partili yöneticilerle ilgili skandalları duyabilir miyiz?

-Ankara-İstanbul’da o operasyonların fitilini ateşleyenler Van’da bir iki operasyon düzenler mi?

-Mevcut il yönetiminden kimlerin hangi ihaleleri kimlerle yaptığı, depremden sonra başta AFAD olmak üzere kimlere, hangi ihalelerin ne şartlarla verildiğini sorgulayan olur mu?

-Hangi amirlerin hangi işadamlarıyla deprem sonrası ahbap olduğu deşifre edilir mi?

-Van’da büyük para varken hemşehrilerini Van’da davet edip çantalar dolusu parayla yolcu eden mülki amirlerin kimler olduğu da bu operasyonlar kapsamında duyrulur mu?

Neden olmasın ki?

Her ne kadar depremden sonra hükümetin Van’da aktardığı söylenen 5 milyar TL’lik rakam şu sıralar bakan çocuklarının aldığı iddia edilen rüşvetlerin yanında devede kulak kalsa da hırsızlık hırsızlıktır kardeşim. Birisi cebimizden 5 kuruşumuzu bile aldığında içimiz bu kadar sızlarken bu ülkede milyonların cebinden çıkan paralar toptan çalanların hesabını sormak herkesin boynunun borcudur.

O yüzden, AK Partililerin operasyonlar sürerken “Erdoğan’ı yedirmiyez ulan!” çıkışları da hiç mantıklı değil. Madem Erdoğan, “Hırsızlık babadan oğula geçer” diyor, madem “Babam olsa tanımam” diyor. Bu temizliğe yardımcı olmak herkesin boynunun borcu.

Operasyonun Ak Parti’yi bitirme planı olup olmadığı noktası tartışılacak ayrı bir konudur…

Ha hazır TOKİ’nin 2 buçuk milyar TL’lik kayıt dışı olduğu iddia edilen paralardan bahsetmişken, aklıma ne geldi biliyor musunuz?

-Depremden sonra Van’daki konut yapım ihalelerinde Vanlı firmalar yer almadı. Afet konutlarının yapımı için şirketler tamamıyla davet usulü Van çağrıldı işi ehline(!) verdiler.

-Yapılan konutlarda Vanlılar çalıştırılmadı. Yemek şirketlerini bile beraberinde getirdi bu firmalar.

-İşler 8 ayda bitti ama 8 aylık işin sorunları tam 2 yıldır bir türlü bitmedi.

-300-400 liralık kömürler 700-800’den hesaplandı.

-Yapım işi ayrı dert yönetim işi ayrı dert. TOKİ’nin kendi ahbap firmalarından olan site yöneticisi firma 2 yıldır adeta TOKİ sakinlerine kan kusturuyor! “Ortak gider toplanıyor ama ortak giderin hangi ortak(!) giderler için kullanıldığını bilmiyoruz.” diyor vatandaşlar…

Arz ederim…

 

***


VANLI DERNEKLERİN İSİM SEVDASI!

Van’daki dernek ve oluşumların birbirlerinin isimlerine benzeme konusundaki şu çabalarını anlamış değilim. Önceki gün bir telefon aldım, “Sizi düzenlediğimiz Cuma çorbası etkinliğine bekliyoruz” diye.

“Nereden arıyorsunuz?”  dedim.

“VASİAD” dedi.

“Tamam” dedim ama telefonu kapatırken de şüpheyle kapattım: “Acaba hangisiydi bu? VASİAD mı, VANSİAD mı, yoksa VADSİAD mi?”

Yanlış da değil Van’da bu isimde 3 dernek de var!

İşte işin akıl erdiremediğim yanı bu. Kardeşim kuracağınız dernek isimlerine ‘kıran’ mı girdi de aynı isimleri kullanmak için böylesi bir yarış içinde bu vatandaşlar?

VASİAD’ın arkasında TUSKON gibi büyük bir üst çatı yapısı olduğunu, Türkiye’deki etkinlik alanını ve köklü geçmişini biliyoruz hadi ya diğer derneklerin bu isme benzeme çabaları nedendir?

Şu zamana kadar neden bir ÖZVASİAD kurulmadığını da merak ediyorum doğurusu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dediği gibi:

“İnsan gerçekten hayret ediyor!”