Sevgili eniştem ve kıymetli üstad,  tam iki yıl oldu, aramızda ansızın ayrılışın. Öyle izler öyle unutulmaz güzellikler bıraktın ki…

Sevenini de sevmeyenini de derinden çok üzdüğünün farkın damısın?  Göz bebeklerimize dokunan rüzgar, dudaklarımızdan süzülen hüzün ve tüm baharları söndüren gidişinden sonra içimizde bıraktığın enkazdan başka, çok şeyler değişti.

Yine ilkbahar mevsimin sıcaklığı içimizi ısıtsa da, çiçeklerin kokusu çevremizi rengarenk süslese de, Erek, Süphan,  Artos’taki karlar kendini bırakmış olsa da, 2 yıl önce sevenlerini yalnız bıraktığının günüdür bugün. Yarattığın boşluk ve yerin hiç doldurulmuyor senden sonra farkında mısın?

Sen ki, hep ilklere imza atan ve ilklerin adamıydın üstad.  Senin bize anlattıklarınla yola çıkarsak; dolu dolu; içinde acısı da güzeli de olan hayat hikayeni anlatmakla bitmez. Ancak kısaca öne çıkanları yad etmek istiyorum.

Hani derler “para” bazı insanlara yakışıyor.  Sana da ilkler hakikaten yakışıyordu. Çünkü en aykırı en masum en doğal insan ancak senin gibi olurdu.

*İlk Kürtçe kitap basma hazırlığını yaparken çevrendeki köstebeklerin fitneliği ile evin basıldı, bu uğurda işinden oldun ve aylarca hapis yattın.

* O dönemlerde Barış ve kardeşlik namına demokrasi için sergilediğin çabaların bedelini en ağır şekilde ödeyen gazeteci oldun.

* Bu bağlamda tabir yerindeyse yerelde sürgünü yaşayan ilk gazeteci oldun. İlinden başka bir ile göç etmek zorunda kaldın.

*Yörede iki eşli evlilik yapan tek ‘cesaretli’ meslektaşlarımızdan birisin.

*Yaşadığı acımazsız hayata boyun eğmeden başarıları kendi tırnaklarınla kazdın.

*Oral Çalışlar’ın söylediği gibi önce komünist, sonra Hacı ve liberal düşünceleri bağrında besleyen ilklerden oldun.

* Yerele, kalkınmaya önem verdin. Haksızlıklara hep karşı çıktın. Dolayısıyla uzun süre yerel gazetenin öneminin büyük olduğunu hep dillendirdin. Ve rahat durmadın. Beni,  Feyat Erdemir'i Edal Yıldız'ı yanına alarak “Vanda Olay “ gazetesini kurdun.  Fakat fazla sürmedi. Yine yılmadın. Aynı ekibe Ergin Sarı’yı alarak bu sefer  ‘Şehrivan’a hayat verdin.

*Aziz Aykaç bu, bununla yetinir mi? Hayallerin Seni dahi aşıyordu.  Sürekli azmettin. Bu defa da 4 dilden yayımlanan bir gazete çıkardın.

*Aziz’Name köşesinden haksızlıkların, yolsuzlukların karşısında durdun. Mazlumları sevindirdin. Zalimleri kızdırdın. Bu yerelde ilk uygulandığı için umulmadık olumlu ve olumsuz tepkiler alan ilk gazeteci oldun.

* “Yusuf’un kuyusu” adlı köşemin mimari oldun ki kuyuya haksızlık yapanları attık.

* EZO ve FOYO  (Aziz Aykaç -Feyat Erdemir) İsimli köşe ile gaipten haberleri okuyuculara taşıdın.

* * *

Sevgili üstad, ilklerini anlatmakla, hele ki seni anlatmakla bitmez. Şimdi de senden sonra gelişen ve görmeyi çok arzuladığın, bizden sana ‘gaipten’ haberlere geçmek istiyorum.

Ülkede barış ve kardeşliğin gelmesi, birlikte eşit vatandaşlık statüsünde bir yaşam oluşması için nedenli çaba gösterdiğin aşikardır. Ülkemizde böylesi çifte baharın yaşamasına verdiğin katkılarla savaşsız, olaysız, eylemsiz günlerin yaşadığını görmeyi çok arzulardın. İşte bunlar hayal olmadı.  Hepsi peyderpey gerçekleşiyor.

* Artık Şehit haberleri okunmuyor. Sokaklarda kırdılı, döküntülü eylemler bitti. TRT Şeş'den sonra birçok gazete, radyo TV Kürtçe yayın yapmaya başladı.  Hatta son olarak da Anadolu Ajansı Kürtçe yayın linkini abonelerine açtırdı…

* Van'da 22 gün arayla 7.2 ve 5.6 şiddetinde iki büyük deprem meydana geldi. Deprem felaketinde 644 yurttaşımız hayatını kaybetti. Binlercesi de yaralandı. 28 bin'e yakın konut kullanılmaz hale geldi. Türkiye ve dünya Van için seferber oldu. Senden sonra.

* Senden sonra, Depremde “Sebo dayı” (Sabahattin YILMAZ) Bayram oteli enkazının altında hayatını kaybetti.

* TOKİ  Van ve Erciş ilçesinde 17 bin konut yaptırdı, adeta yeni koloni şehirler oluşturdu. 

* Zahir Abi (VAN TV) uyduya çıktı. Senden sonra.

* Senden Sonra, İkram Kali Vansesi’nin başına geçti, Ali Laleci’nin yerine 

* Mehmet Ali Birand'da tıpkı senin gibi sevenlerini yalnız bıraktı.

* Ferit Hayva iki gazetesini sattı. Senden sonra.

* Bekir KAYA ve bazı ilçe Belediye Başkanları Tutuklandıktan 10 ay sonra serbest bırakıldı.

* Ömer AYTAÇ ve Yunus göz bebeğin VAN TİMES'i kapattırdı.

* Osman Nuri YILDIZ iş adamlığına soyundu, ayrıca YYÜ Erciş Yüksek okulunda ders vermeye başladı...

İnanıyorum ki  verdiğim bu haberleri his ediyorsun.  Deprem ve bazı konular hariç,  umut ettiğin gelişmelere sevineceğini biliyorum. Senden sonra tüm hayallerin tek tek gerçekleşiyor.

Sen alkollü bir gecenin sonuydun, ayrılığın ise, o gecenin sabahı yaptığımız sorgulamalardı. Böyle bir öyküsün.  Ne Ferhat ile Şirin’e, ne Kerem ile Aslı’ya, ne de Mem u Zin'e yakışıyordu senin Van'a olan aşkını. 

Senden sonra ne zaman seni düşünsem içim acıyor, senden sonra terk ettiğim tüm kötülüklerin senden daha vefalı olduğuna inandırmaya çalışıyorum kendimi. Seni unutmak için sana öfke duymaya çalışıyorum, yine de seni özlüyorum…

Huzur içinde yat. Ruhun şad olsun.