ŞEHRİVAN HABER/M.ALİ EKİNCİ-ŞABAN BEYAZSAÇ

Gürpınar Belediyesi eski Başkanı Hayrullah Tanış’tan seçim sonrası ilk açıklama! Gürpınar Belediyesi eski Başkanı Hayrullah Tanış’tan seçim sonrası ilk açıklama!

LİSTELER AÇIKLANDI, VAN’DA FLAŞ İSİMLER ADAY OLDU

Türkiye’nin tarihi bir seçime hazırlandığı bir süreçte bir taraftan cumhurbaşkanlığı bir taraftan da milletvekilliği için kıran kırana bir süreç yürüyor. Cumhurbaşkanı adaylarının belli olmasından sonra gözler milletvekili adaylarına çevrilirken dün seçim sürecinin en hareketli günlerinden birisi yaşandı. Partiler son tarihi 9 Nisan 2023 olan milletvekili listesinin teslim süresi öncesinde adaylarını ardı ardına açıklarken Türkiye saatlerce Milletvekili adaylarını konuştu. Bir taraftan partilerin önemli şehirlerindeki isimler tartışılırken bir taraftan da Van milletvekili adayları takip edildi. YSK’ya güçlü isimler sunan AK Parti, Yeşil Sol Parti ve CHP seçim öncesi kıran kırana bir seçim yarışı geçirecek Van listeleri hazırladı. Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkan Pervin Buldan, AK Parti Burhan Kayatürk, CHP ise Av. Seracettin Bedirhanoğlu’ndan yana tercih kullandı.

HDP GELENEĞİ BOZMADI

Bu seçime Yeşil Sol Parti ile girme kararı alan HDP, bir kez daha Genel Başkan düzeyinde bir adaylığı Van’da uyguladı. Son iki seçimdir eş başkanları mutlaka Van 1. Sıradan aday gösteren HDP bu seçimde de Pervin Buldan’ı birinci sıra milletvekili adayı olarak duyurdu. Önceki seçimde Figen Yüksekdağ’ı, son seçimde Sezai Temelli’yi Van’dan meclise gönderen HDP, bir kez daha en güçlü gördüğü illerden birisi olarak Van’ı gördüğünü gösteren bir tercih yapmış oldu.

BURHAN KAYATÜRK GERİ DÖNDÜ!

AK Parti’nin Van listesi de en çok merak edilen listelerin başında gelirken, YSK’ya listelerin sunulması ile birlikte isimler paylaşıldı. AK Parti’nin Van 1. Sırasına milletvekilliğine bir dönem ara veren ve Van ile özdeşleşen bir isim haline gelen Burhan Kayatürk yazıldı. Van’da 2 dönem milletvekilliği yaptıktan sonra geçen dönem Ak Parti Genel Merkezi’nde görev alan, bu seçimde ise AK Parti’den aday adayı olmak üzere başvuru yapan Kayatürk, Van’a bu kez liste başı olarak ve güçlü bir şekilde dönmüş oldu.

CHP VAN’DA GÜÇ BİRLEŞTİRDİ

CHP ise Van’da millet ittifakı partilerinin tamamını kapsayan bir listeyi YSK’ya sundu. Uzun süredir Van’da bir milletvekili çıkarma hedefini dillendiren ve bu konuda iddialı bir duruş sergileyen CHP beklenileni yaparak 1. sırada Van’ı şaha kaldıran il başkanı Seracettin Bedirhanoğlu’nu aday gösterdi. CHP’ye büyük hareketlilik getiren Bedirhanoğlu’nun adaylığı ile birlikte CHP onlarca yıl sonra ilk kez vekil çıkarma heyecanı yaşamaya başladı. AK Parti ve HDP ile birlikte üçüncü bir parti olma umuduyla seçime hazırlanan Bedirhanoğlu’nun adaylığı büyük ses getirdi.

DEVA, GELECEK VE SAADET VAN’DAN ADAY GÖSTERMEDİ

Öte yandan Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, 6’lı masanın aylar önce yaptığı görüşmede sağladığı mutabakat gereği Van’dan adayı çıkarmadı. Milletvekilliği sürecinde başvurular yapılmasına rağmen üç parti de CHP ile İYİ Parti nezdinde yapılan Van’daki ittifaka destek vermek adına liste oluşturmamayı tercih etti.

AK PARTİ’DE İKİ İSİM ÇİZİK YEDİ

AK Parti’de Osman Nuri Gülaçar ve İrfan Kartal yeni dönemde listelerde yer bulmazken, Abdulahat Arvas, eski isimler arasında geri dönen tek isim oldu. Van’da çalışan ve kent adına mücadele veren tek isim olarak anılan ve çalışmaları her kesim tarafından kabul gören Arvas, AK Parti tarafından yeniden listelerden aday gösterilen isim olarak dikkat çekti.

AK PARTİ VAN MİLLETVEKİLLERİ

1-BURHAN KAYATÜRK

2-KAYHAN TÜRKMENOĞLU

3-ABDULAHAT ARVAS

4-AZAD KARTAL

5-SELMA BİÇEK

6-MUHAMMED ÇALAĞAN

7-ÖMER FARUK KARAKURT

8-MUHAMMED AFFAN ORHAN

CHP/İYİ PARTİ VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1-SERACETTİN BEDİRHANOĞLU (CHP)

2-ERCAN ÇİÇEK (İYİ Parti)

3-AZİZ ÖREK (CHP)

4-MUHLİS ORHAN (CHP)

5-MERAL AYHAN (CHP)

6-NURTEN TAŞ (İYİ Parti)

7-SÜLEYMAN KUŞMAN (CHP)

8-MEHMET KAVAL (CHP)

HDP VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1-PERVİN BULDAN

2-ZÜLKÜF UÇAN

3-GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT

4-SİNAN ÇİFTYÜREK

5-GÜLDEREN VARLI

6-MAHMUT DİNDAR

7-HAVİN KİYE

8-TAYLAN ERTAŞ

MHP VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

YAHYA CANCAN

AYHAN KAHRAMAN

FATİH ŞAHİN

ABDULSELAM ARVAS

SUNULLAH KELEŞ

ABDULHAKAN ÜÇDAL

ABDULAZİZ GÜLBAY

SERPİL TAŞKIRAN

YENİDEN REFAH PARTİSİ VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

KAMİL YAVUZER

YAKUP DEMİR

ALİ ŞAHİN

MEHMET ŞAHİN

AYDIN ÇİÇEK

MURAT ERGİN

İZZET BAŞKURT

NEVZAT ATAŞ

MEMLEKET PARTİSİ VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

HALUK TERZİOĞLU

MEHMET VEYSİ METİN

HİDAYET ERDOĞAN

NEVZAT KOÇ

YUNUS ACAR

AZMİ ERTEK

CENGİZ DURĞUN

EMİRCAN AVCI

HKP VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

BEYAZ ÇATLI

YAKUP EFE

MEHMET FATİH BULUT

VEDAT GÖRGÜN

HASAN TAKOLAR

BERNA ŞEKERCİOĞLU

CEMİLE YİLAN

UĞUR ÜNLÜ

VATAN PARTİSİ VAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

AKİLE ÇEVİK

ADEM BAYRAM

MEHMET KAAN TÜRKOĞLU

MUHAMMET TEKİN

HALİL HALİT TOKER

MEHMET KOÇ

SEYHAN TAŞDEMİR

HABİP PÜLAT

BAĞIMSIZ ADAYLAR

İDRİS AHİ

ZAFER ŞAHİN

Editör: TE Bilisim