ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Türkiye yıllık 3,5 milyon ve 2,5 milyar dolar tutarında yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirirken, tarım kenti olan Van da Ocak-Mayıs döneminde sebze ve meyve ihracatında yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi. Bir zamanlar birçok ülkeye elma ihracatı yapan Van, bu yıl da bu başarıyı elde etti. Avrupa ülkelerine sebze ve meyve ihracatı yapan Van ile ilgili Şehrivan’a görüş veren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİP) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, “Yaş sebze ve meyve ihracatı rakamları bize umut veriyor” dedi.

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı!

ALTINAL: ARTAN İHRACAT RAKAMLARI VAN İÇİN UMUT VERİYOR

2023 öngörülen 1 milyar dolar hedefi hayal olan Van, her ne kadar ihracatta istediği noktaya gelemese de bu yıl bazı sektörlerin ihracatında artış yaşanıyor. Bu sektörlerden biri de meyve ve sebze ihracatı. Tarım kenti olan Van’da, Ocak-Mayıs ayları içerisinde yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 254, meyve sebze mamulleri ihracatı ise yüzde 381,3 arttı. Sektörler bazında ihracatta bu yıl iyi bir ivme yakalayan Van, Avrupa ülkelerine sebze-meyve ihracatı yapıyor. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ihracatta yüzde 24,6’lık artış gösteren Van’ın sebze ve meyve ihracatında gösterdiği başarı gelecek aylar için de umut olurken, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİP) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, sebze ve meyve ihracatı yapan Vanlı esnafların büyük azim gösterdiklerini dile getirdi. Altınal, gelecek aylar için umutlu olduklarını dile getirerek, “Yaş sebze ve meyve ihracatı rakamları bize umut veriyor” dedi.

“İHRACAT VAN İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR SEKTÖR”

Altınal, ihracatın ülkeye katkısına değinerek, “İhracat ülke ve il ekonomisine döviz girdisi demektir. Bu da ülke ve il ekonomisine pozitif bir ivme kazandırıyor. Bütün ülkeler ihracata önem verdiği gibi Türkiye de özellikle son yıllarda çok önem veriyor. Zaten ülkenin şu an büyüme politikası ihracat odaklıdır. İhracat ülkenin istihdamına, gayrisafi milli hasılaya, pozitif değerlerin hepsine etki ediyor. Onun için de ihracat olmazsa olmazımızdır. İhracat Van’ın ekonomisine direkt etki ettiği için bizim için vazgeçilmez bir sektör. Ülke içerisinde iller arası rekabette ihracat en önem verdiğimiz Türkiye’nin ve Van’ın ekonomisine doğrudan katkı sağlayan en önemli kaynaktır” dedi.

İYİ BİR ARTIŞ VAR!

Ülkedeki sebze ve meyve ihracatını dile getiren Altınal şunları söyledi: “İhracatta tüm sektörler bizim için önemlidir. Yeter ki ihracat yapılsın. İhracatta 1 dolar da kıymetlidir. Yaş sebze ve meyve ihracatında kendi ürünlerimiz de var. İhracatçılarımız alternatif pazar arıyorlar. Alternatif pazarlar dâhilinde başka ülkelere ihracat yapılıyor. Dolayısıyla sadece Van’da olan ürünleri değil Türkiye’nin Güney’inden ve Batı’sından ürünleri de alıp dışarda pazar bulup ihracat yapılıyor. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde mevsimsel olarak alınan ürünlerin ihracatı oluyor. Bu konuda ihracatçılarımız aktif ve pazar arıyor. Şu an da Avrupa Bölgelerine ve Doğu Ülkelerine yaş sebze ve meyve ihracatımız var. Bu da ihracatçılarımızın bir başarısıdır.”

ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTIŞ 4 KAT OLDU

Altınal, Van’da sebze ve meyve ihracatındaki artışa değinerek şunları aktardı: “Van’ın ihracatçıları yeni pazarlar keşfetme konusunda gayet iyi bir başarı gösteriyor. Yaş sebze ve meyve ihracatımız geçen senenin Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 254 artış gösterdi. Yine meyve ve sebze mamulleri ihracatında yüzde 381,3’lük bir artış var. Bunlar kaideye değer rakamlardır. Bu ihracatlar çok büyük bir başarıdır. Bu sene ki sebze ve meyve ihracatında önceki yıla göre 4 kat artış var. Türkiye dört mevsimi yaşayan bir ülke. Ocak-Mayıs dönemi, kışın bittiği ve çoğu ürünün daha yeni yeni hasılatının yapıldığı bir dönem. Bu yüzde 254’lük artış yaz aylarında bu rakamların daha da artacağını gösteriyor. Bu rakamlar umut verici. Dezavantajlarımıza rağmen bu rakamları yakalayabiliyorsak bu da ihracatçılarımızın başarısıdır.”

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA İYİ RAKAMLAR GÖRECEĞİZ”

Önümüzdeki aylarda sebze ve meyve ihracatının artacağını dile getiren Altınal sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ın sebze ve meyve ihracatı umut veriyor. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin tarım ürünlerinde hasılat dönemine yeni girdiğinden ihracat rakamları önümüzdeki aylarda çok daha artar. Bu da bize hem umut veriyor hem de motive ediyor. Tüm sektördeki ihracatçılarımız Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin imkan ve olanaklarından faydalansınlar. Bu da çağrımız olsun. Bizim yurtdışı pazar araştırmalarımız, sektörel bazlı ülkeler üzerinden hazırlamış olduğumuz raporlarımız var. Bunları bizden talep etsinler. Bunlar WEB sitemizde de var. Van ihracatçıları yeni pazar arayışı konusunda kendi imkanlarıyla çok iyi yerlere geldiler. Bunların desteklenmesi ve taktir edilmesi lazım. İnşallah önümüzdeki günlerde çok daha iyi rakamları konuşacağız.”

Editör: Necmettin Dursun