ŞEHRİVAN HABER - Türkiye açısından yeni bir dönem ve sürpriz sonuçların ortaya çıktığı bir sonuç olarak tarihe geçen 31 Mart seçimlerinin yankıları sürüyor.

İstatistikleri, verileri ve sonuçları ile konuşulmaya devam eden yerel seçimlerin analizleri paylaşılmaya devam ederken, 31 Mart sonrası paylaşılan sonuçlara göre hazırlanan bir harita daha paylaşıldı. Tüm büyükşehirlerin dahil edildiği bir çalışmada partilerin el değiştirdiği iller çalışıldı.

İŞTE PARTİSİ DEĞİŞEN İLLER

31 Mart yerel seçimlerinde 6 büyükşehir ve 23 il merkezinde belediye başkanlığı bir partiden diğerine geçti Oyların tamamına yakını sayılmışken, henüz kesinleşmemiş sonuçlara göre en büyük geçiş Ak Parti’den CHP’ye oldu. CHP, AKP’nin elinden 3 büyükşehir ve 7 il merkez belediyesini almayı başardı. Bursa, Balıkesir ve Denizli büyükşehir belediyeleri ile Kırıkkale, Afyonkarahisar, Uşak, Giresun ve Zonguldak il belediyeleri, bunlardan bazıları. CHP, Cumhur İttifakı’nın ikinci büyük partisi MHP’den de 1 büyükşehir (Manisa) ve 4 il merkezini (Kütahya, Bartın, Kastamonu, Amasya) aldı. Buna karşılık Ak Parti'den, CHP’den Hatay Büyükşehir Belediyesini alırken MHP de Kırklareli’ni CHP’den aldı. Öte yandan iki ilde de oy farkı epey az ve tekrar sayımlar mevcut tabloyu değiştirebilir.

VAN PARTİSİ DEĞİŞMEYEN İLLER ARASINDA

Öte yandan Van Büyükşehir ile birlike 13 ilçeyi kazanan ve tarihinde ilk kez tüm ilçeleri kazanan Dem Parti, Van'daki seçim üstünlüğünü korudu. İlk kez büyükşehir olduktan sora gerçekleşen 2 seçimi kazanan Dem Parti, üçüncü zaferiyle birlikte üst üste üçüncü kez Van'ı kazandı. Dem Parti geleneği sürdürdüğü Van ile birlikte Doğu ve Güneydoğu illerinin bir çoğunda da diğer partilerin büyükşehir ve il belediyelerini kazanmasına imkan vermedi.

Gürpınar Belediyesi eski Başkanı Hayrullah Tanış’tan seçim sonrası ilk açıklama! Gürpınar Belediyesi eski Başkanı Hayrullah Tanış’tan seçim sonrası ilk açıklama!

harita

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ