Türkiye Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği'nin, 35 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayının yıldönümü nedeniyle ortak basın açıklamasında bulundular. Aydın Perihan İş Merkezi’nden, Faqiye Teyran Parkı'na yürüyen STK’lar Roboski Katliamı kınamak amacıyla üç maymunu oynadı.

 

BERKİ: 2 YILDIR KATLİAMIN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR

 

Feqiye Teyran Parkı’nda STK’lar adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Şahin Berki, basın açıklaması yapmadan önce 1 dakikalık saygı duruşundan sonra, olayın üzerinden 2 yıl geçtiğini ve sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını belirterek, “Roboski’de 35 Kürt yurttaşımızın savaş uçakları ile katledilişi üzerinden tam 2 yıl geçti. 2 yıldır ne yaşananların katliam olduğu gerçeği kabul edildi, ne sorumluları ve failleri yargı önüne çıkarıldı, ne de vicdanları rahatlatacak bir özür dilendi. “Ahmet midir? Mehmet midir?” diyerek isimleri bile yok sayılan çoğu 15-20 yaşları arasında 35 yurttaşımızın katledilmesi, başta AKP ve Genelkurmay Başkanlığı’nca “savaş zayiatı” olarak değerlendirilerek geçiştirilmeye çalışıldı. Yıllardır acı ve ölümlerle dağlanmış topraklarda, katledilen çocukların hesabını sormak isteyen analara “kazadır” yanıtı verildi. Dahası bu yanıtı veren Başbakan, ailelere “her trafik kazasını bilemem” diyerek sorumlulukta üzerine düşen payı hiç gözünü kırpmadan geçiştirdi” sözlerine yer verdi.

 

“AKP BİR AN ÖNCE ADIM ATMALIDIR”

 

Roboski katliamının hükümetin Kürt sorununda izlediği askeri çizgi olduğunu belirten Berki şöyle devam etti: “Bugün iktidar için çatışma rejimi tüm yolsuzluk, rüşvet pisliklerini ortaya saçarken, tek gece emniyet teşkilatını değiştirenler, 2 senedir 35 canın hesabını vermiyorlar. Banka kasalarından, ayakkabı kutularından milyon dolarların çıktığı, bakanların çocuklarının gözaltına alınmasından sonra evlerinde gözyaşları dökenler, 2 Yıldır gökten yağan bombalar ile katledilen çocukların mezarları başlarında annelerin gözyaşları görmezden geliniyor. Roboski katliamı AKP hükümetinin Kürt sorununda izlediği askeri çizginin sonuçlarından biridir. AKP bugün her ne kadar diyalog ve barıştan söz etse de özünde geçmiş politikalarının izinde gittiği ortadadır. Ölümü, katliamı sıradanlaştıran ve hatta yasadışı bir iş yapıyorlardı diyerek haklılaştırmaya çalışan bu zihniyet, dünden bugüne devam etmektedir. AKP ölüm ve nefret ile kuşanmış politikalarına bir son vermek ve ilerideki barışa bir adım atmak istiyorsa, Kürt sorunun demokratik çerçeve de ve diyalog yolu ile toplumsal barışın tesis edilmesinde atmadığı adımları bir an önce atmalıdır.”

 

BERKİ: KATLİAM İNSANLIK SUÇUDUR!

 

Katliamların insanlık suçu olduğu ve bu suça sessiz kalan sorumlularında ikinci bir katliama neden olduğunu belirten Berki, “Katliam bir insanlık suçudur. Bu insanlık suçu faili meçhul kalmaz. 2 yıldır geçen olayın ardındaki tüm sorumluların ortaya çıkarılmaması yine aynı şekilde ikinci bir insanlık suçudur. AKP derhal görevin yerine getirmeli bu suçu peş peşe izlemekten vazgeçmelidir. Bizler daha eşit, özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşama umudu olan ve bu uğurda mücadele eden emek ve meslek örgütleri olarak, devletin yaşanılanların bir katliam olduğunu kabul etmeye, sorumlu ve suç faillerinin yargı önüne çıkarılması için üzerine düşen görevlerini yapmaya davet ediyoruz.” Dedi.

 

Açıklamaların ardında 5 dakikalık oturma eylemiş gerçekleştiren grup bu arada tiyatro gösterileri yaptı. 5 dakikalık eylemden sonra grup olaysız bir şekilde dağıldı.


Önder ALTINAL - Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim