Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kurulacak olan cazibe merkezleri kapsamında Ankara’da Kalkınma, Ekonomi, Maliye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanları ile bir araya geldi.

 

Ankara’da 3 bakanlık ile görüşen OSB yönetimi ve sanayiciler Van’ın yakın çevredeki pazarlara daha hızlı erişim ve Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamış olduğu paket ve teşvikleri yerele indirgemesi için taleplerde bulundu. Van Fuar ve Kongre Merkezi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen sanayiciler adına basın açıklaması yapan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, bakanlar Van için sundukları maddeleri basınla paylaştı. Bozkurt bakanlar ile bir araya gelmelerinin asıl amacın lobicilik oluşturmak ve verilecek olan teşviklerden Van’ın en iyi şekilde yararlanması olduğunu söyledi.

 

BOZKURT: ÖRNEK TEŞKİL ETMELİ

Cazibe merkezleri kapsamında sanayicilerin sıkıntılarını ve beklentilerini dile getirdiklerini ifade eden Bozkurt, ayrıca Van’da sanayi zirvesi yapmayı planladıklarını söyledi. Bozkurt bakanlıklarla da paylaştıkları ve Van’daki ekonominin ve sanayicinin canlanması için çözüm bekledikleri 7 maddeyi şöyle sıralardı: “Bölgede hali hazırda üretim yapan firmaların ürün ve üretim kapasiteleri listelenerek program oluşturulması, belli standartları karşılayan ve yerelde üretilen ürünlerin tescillenerek kamu şartnamelerinde yer alması, satın alımın teşvik edilmesi ve denetimli takibinin yapılması beklenmektedir. Van ve bölgedeki bankaların eksperler aracılığıyla ipoteğe konu taşınmaz varlıkların değerlerini bölgedeki risk priminin yüksekliği nedeniyle Yüzde 75 oranında eksik değerlendirilmesinin önüne geçilmesini yasal mevzuat değişikliğinin devlet bankalarının öncülüğünde başlatılarak, özel sektör finans kurumlarına örnek teşkil etmesini talep etmekteyiz.”

 

“KAPIKÖY ALTYAPISININ SAĞLANMASI GEREKİYOR”

Kapıköy için altyapının sağlanması gerektiğini dile getiren Bozkurt, “Sanayinin alt yapısının güçlendirilmesi ve ucuz hammadde kaynaklarına ulaşılması kapsamında sınır ticareti mevzuatının kolaylaştırılması ve İran tarafından Kapıköy sınır kapısına yönelik ulaşım alt yapısının sağlanmasını talep etmekteyiz. Yaşanan ve artan pazar kaybı sebebiyle imalatçılar için 3ay geriye dönük çalışma koşulu ile devlet tarafından en az 1 yıl süreyle tüm çalışanlar için maaş + SGK ve vergi desteğinin verilmesi bölge için önem arz eden konuların başında gelmektedir. Bölge sanayicileri ve iş çevrelerinin gerçek beklentisi olan kredi kullanımının önündeki bankaların sicil ve benzeri bahaneler öne sürmesi gibi gerekçelerin, BDDK'nın bir düzenlemesi veyahut bir sanayici/esnaf sicil affı ile kaldırılması ve bu hususta yasal düzenlemenin önünün açılması bölgenin ticari hayatı için kritik bir konudur.” Dedi.

 

BOZKURT: BANKA BORÇLARI ERTELENMELİ

Banka borçlarının faizsiz olarak 1 yıl ertelenmesini talep ettiklerini vurgulayan Bozkurt şöyle devam etti: “Van ve bölgedeki bütün banka borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl süre ile ertelenmesini talep ediyoruz. KOSGEB destek mekanizması prensipleri içinde kredi erteleme desteği talep etmekteyiz, KOSGEB tarafından bölgede terör olayları sonucunda mağdur olan firmalar için sunulan Acil Kredi Faiz Desteğinin faydalandırılma şartlarının makul koşullara çekilmesi ve kapsayıcı bir mevzuat çerçevesinde işlevselliğin arttırılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz. 2011 Yılının son çeyreğinde meydana gelen Van depreminden bugüne kadar bölgede vergi tahakkuku ve tahsilatı gerçekleştirilmemiştir. Halı hazırda bölgedeki tüm ekonomik birimler büyük ve birikmiş bir vergi yüküyle karşı karşıyadır.”

 

“%50'SİNİN İSKONTO EDİLMESİ GEREKİYOR”

Deprem sonrası meydana gelen kayıpların önlenmesi için taleplerini sunduklarını ifade eden Bozkurt, “Deprem sonrasında meydana gelen iş kayıpları ve ekonomik toparlanma süresi göz önünde bulundurulduğunda, kademeli ve gerekçeli bir şekilde; 2011-2012-2013 yıllarına ait vergi borçlarının gelir ve kurumlar borçlarının affı. 2011-2016 yıllarındaki geriye kalan vergi borçlarının da ödemesi 48 eşit taksitte 96 aylık bir zaman dilimine yayılarak faizsiz bir şekilde tahsili, ve vergi aslının %50'sinin iskonto edilmesi. Büyük ölçüde kamu idareleriyle sözleşmelerden kaynaklanan damga vergisi gibi işlem vergilerinin tamamen affını istiyoruz. Stopaj vergilerinin işletmeler üzerinde yarattığı yük nedeniyle tümüyle silinmesi, SGK'ya ait borçlarında 48 eşit taksitte 96 aylık bir zaman dilimine yayılarak faizsiz bir şekilde tahsili.” İfadelerine yer verdi.


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim