Son günlerde yoğun bir mesai yapan ve bakanlıkların bütçe görüşmelerini gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki parlementerler zaman zaman sert tartışmalar yaşıyor.

Yoğun bir gündem ile toplanan mecils genel kurulunda farklı konular gündeme gelmeye devam ederken bu kez de Kürtçe tartışması yaşandı. Kürtçe tartışmalarına dahil olan DEVA Partisi lideri Ali Babacan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

KÜRTÇE'NİN BİLİNMEYEN DİL OLARAK YAZILDIĞINA TEPKİ

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde DEM Partili bazı milletvekillerinin Kürtçe konuşması nedeniyle yaşanan tartışmaya değindi. Babacan, Kürtçenin Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olduğunu öne sürerek, Meclis tutanaklarına "X" ya da "bilinmeyen dil" olarak yazıldığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda süren bütçe maratonunda 'Kürtçe' ve 'Süryanice' tartışması yaşandı. Meclis kürsüsüne çıkan DEM Partili vekillerin bazıları yine Kürtçe konuştu. Ardından da söz alan DEM Partisi Mardin Milletvekili George Aslan, kürsüden Hristiyanların Noel Bayramı'nı kutladı. Aslan'ın Süryanice konuşması Meclis'te gerginliğe neden oldu. İyi Parti ve MHP sıralarından "Burası Türkiye, Türkiye Büyük Millet Meclisi. Türkçe konuşmak zorundasın" sesleri yükseldi.

DEM Partili vekillere destek verdi

Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü: Yılda 100 kişi ölüyor! Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü: Yılda 100 kişi ölüyor!

Yaşananlar sonrası Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde DEM Partili milletvekillerinin Kürtçe ve Süryanice konuşmasına değindi. DEM Partili vekilleri savunan Babacan, Türkiye'de en çok konuşulan ikinci dilin, Meclis'te yasak sayıldığına, tutanaklara "X" ya da "bilinmeyen dil" olarak yazıldığına işaret etti. "Fransızcayı, İngilizceyi bilenler, ülkemizde milyonlarca insanın konuştuğu dilin hangi dil olduğunu bilmiyorlar"

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fransızcayı, İngilizceyi bilenler, ülkemizde milyonlarca insanın konuştuğu dilin hangi dil olduğunu bilmiyorlar. En son tutanaklara baktık; üç nokta koyup altına da 'Türkçe olmayan kelimeler ifade edildi' demişler. Şunun adını bir koyun ya. Siz bunun adını koymazsanız, bu ülkede eşit vatandaşlıktan, temel haklardan bahsedemezsiniz. Meclis Başkanı da uyarmış; 'Burası Meclis, burada Türkçe konuşulur' demiş. Ne oldu kürsü özgürlüğüne?"

Kaynak: ENSONHABER