Hakkari Kent Meclisi’nin 14 Ağustos tarihinde yaptığı ‘Öz yönetim’ açıklamasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Hakkari Belediye eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, HDP Merkez İlçe eş Başkanı İsmail Sihat Kaya, Bınewş Kadın Merkezi Çalışanı Hamide Özer ve DBP yöneticisi Fırat Ertunç’un yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

 

Yüksekova Haber'den Zeki Dara'nınhaberine göre: TCK’nın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” başlıklı 302. Maddesi'nden yargılanan tutuklu sanıklardan Kırıkkale F tipi cezaevinde bulunan Hakkari Belediyesi eş Başkanlarını Nurullah Çiftçi ve HDP Merkez İlçe Eş Başkanı İsmail Sihat Kaya ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bululan Bınewş Kadın Merkezi Çalışanı Hamide Özer SEGBİS sistemi ile duruşmaya katılırken, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bululan Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve DBP yöneticisi Fırat Ertunç ise duruşmaya katılmadı.

 

Mahkeme heyeti duruşmaya katılıp savunma yapan 2 sanığın savunmasını aldıktan sonra sanık avukatlarına söz verdi. 10 avukatın savunma yaptığı duruşmada avukatlar müvekkillerinin katıldıkları bir basın açıklaması nedeniyle TCK’nın 302. maddesinden yargılanamayacağına dikkat çekerek sanıkların beraatını istedi.

 

Dosya savcısının sanıkların tahliyesini talep ettiği duruşmada verilen aranın ardından mahkeme heyeti duruşmada savunma yapan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Sihat Kaya ile Bınevş Kadın Merkezi çalışanı Hamide Özer’i yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılamalarına karar verdi. 

 

Heyet, duruşmaya katılmayan Hakkâri Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ile DBP yöneticisi Fırat Ertunç ve duruşmada savunma yapmayan diğer eş başkan Nurullah Çiftçi’nin üzerlerine atılı eylemi gerçekleştirdiğine dair kuvvetli suç şüphesi, suç için öngörülen cezanın vasfı ve savunma yapmamaları nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

 

Duruşma 30 Aralık 2015 tarihine ertelendi

'Öz yönetim' açıklaması nedeniyle tutuklanan ve bir süre sonra serbest bırakılan Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya ile Hakkari,Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca belediye eş başkanları, DBP ile HDP il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi duruşma öncesi Hakkari Adliyesi' önünde bir araya gelirken, polisin adliye önünde yoğun güvenlikönlemi alması ise dikkat çekti. 

Editör: TE Bilisim