Son günlerde IŞİD’in Kobanî’ye girdiği yönündeki iddiaların artmasıyla birlikte Türkiye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Van’da da tansiyon yükseldi. Özellikle AK Parti’nin IŞİD’e destek verdiğini her defasında dile getiren DBP’liler kent genelinde bayram öncesi olduğu gibi bayramda da protestosunu sürdürdü. Bayram öncesi gerginliklerin yaşandığı Van’da Barış Anneleri Meclisi Ak Parti İl teşkilatı ve Tuşba, İpekyolu, Edremit, Muradiye ve Gevaş ilçe teşkilatlarına yürüyeyerek işgal etti. Bayramda Edremit ilçe teşkilatına da giren DBP yöneticileri ve Barış Anneleri burada parti salonunda açıklama da yaparak, buldukları askeri tarzdaki kıyafetlere de tepki gösterdi.

Barış anneleri ve DBP’li bazı yöneticilerin AK Parti’ye yönelik IŞİD tepkisi önce AK Parti il binasına yürüyüş düzenledi. AK Parti il binası önüne gelen Barış Anneleri Meclisi üyeleri, binaya girip binada il başkanı ile görüşüp açıklama yapmak istedi; ancak il binasının kapalı olması nedeniyle bina önünde oturma eylemine başladı. İl Başkanı Zahir Soğada'nın gelmesini isteyen anneler, yaklaşık 2 saat oturma eylemi düzenledi. Bekleyişin ardından il binası önüne gelen Başkan Soğanda, barış anneleri ile içerde görüşmek isteyince burada annelerin tepkisi ile karşılaştı. Kobanî'nin durumuna dair tepki gösteren ve AK Parti'nin IŞİD'e yardım ettiğini dile getiren kadınlara, "Kobanê sizin için ne anlam taşıyorsa bizim için de öyle" diyen Soğanda anneler ile il binasında görüşmeyi teklif etti fakat kadınlar kabul etmeyince Soğanda parti önünden ayrıldı. Ardından anneler adına konuşan Barış Anneleri Meclis üyesi Kevê Işık, gelmelerinin amacının kava etmek değil barışı anlatmak olduğunu dile getirerek, Soğanda'nın kadınların barış talebinden korktuğunu söyledi. Kobanê'de direnişi devam ettiği sürece kendilerinin de alanlarda olacaklarını söyleyen Işık, AK Parti'nin de bir an önce IŞİD çetelerine verdiği desteği geri çekmesini istedi. Yapılan konuşmalar ardından anneler AKP il binasından DBP il binasına kadar, "Katil DAİŞ işbirlikçi AKP", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

AK PARTİ İLÇE TEŞKİLATLARI ÖNÜNDE EYLEM

AK Parti’nin il binasındaki bu eylemin ardından barış anneleri ve DBP’li yöneticileri diğer ilçelerde de işgal eylemini devam ettirdi. İl binasının ardından İpekyolu ilçe teşkilatı önünde de protesto eylemi yapan DBP’liler ardından Muradiye, Gevaş ve Edremit ilçelerinde de eylemlerini devam ettirdi. Van'ın Muradiye ilçesinde, DBP ve HDP yöneticileri, AK Parti ilçe binası önünde oturma eylemi düzenledi. İlçe binası önünde bir araya gelen DBP ve HDP yöneticileri 10 dakikalık oturma eylemini düzenledi. Ardından açıklama yapan DBP ilçe yöneticisi Kadir Kadak, AK Parti Hükümeti'nin kirli yüzünün artık ortaya çıktığını söyleyerek, IŞİD terör örgütüne verdiği desteğin bir kez daha açığa çıktığını söyledi. Bu eylemi Gevaş ilçesinde yapılan eylem takip etti.

EDREMİT TEŞKİLATI İŞGAL EDİLDİ

IŞİD çetelerinin Kobanî’ye yönelik saldırıları sürerken Van’da Barış Anneleri Meclisi ve DÖKH aktivistleri AK Parti Van Tuşba ve Edremit İlçe örgütlerini de işgal etti. Edremit ilçesinde AK Parti ilçe teşkilatındaki eylemlerini parti binasına girerek devam ettiren DBP’liler burada zafer işaretleri ile saygı duruşunda bulundu. Grup salonda denk geldikleri askeri tarzdaki kıyafetlere de tepki göstererek, AK Partili yöneticilerden bu kıyafetleri sordu. Ak Partili yöneticilerin depremden kalma demelerine rağmen inanmayan DBP’liler duruma da tepki gösterdi. Konuyla ilgili bilgi veren DBP Edremit İlçe Başkanı Fatih Şahin, AKP’lilerin askeri kıyafetlerin neden burada olduğunu sorularına ‘depremden kalma’ yanıtını verdiklerini ama bunun inandırıcı olmadığını söyledi. Deprem ile askeri kıyafetler arasında bir bağ olamayacağını belirten Şahin, “Bunlar muhtemelen IŞİD çetelerine giden askeri kıyafetler. AKP İlçe binası IŞİD’in lojistik cephaneliği gibi. AKP’liler bunun izahını yapamıyor. Askeri malzemelerin AKP İlçe binasında ne işi var? Burası bir siyasi parti değil mi yoksa? Depremzedeye askeri kıyafet verildiği nerede görülmüş” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim