Akçakale'nin karşısındaki Suriye'nin Telabyad kentinde çatışmalarda kaçan ve dünden bu yana sınır hattında bekleyen binlerce Suriyelinin gün içerisinde Türkiye 'ye alınması kararlaştırıldı. Ancak ilerleyen saatlerde sınır kapısı açıldıktan ve birkaç aile giriş yaptıktan sonra IŞİD kendi tarafındaki sınırı kapattı. Sınırda yaşanan karmaşaya ise Türk askeri müdahale etti.

Sınırdaki sıcak saatlerde şunlar yaşandı: 
Sabah saatlerinde kent yöneticilerinin askeri yetkililerle yaptığı ortak toplantıda, sınırın diğer tarafına ilişkin son durumun ele alındığı ve birkaç kilometre yakından atılan top ve havan mermisi atışlarının Telabyad'daki sivilleri tehdit eder boyuta ulaştığı değerlendirmesi yapıldı. Varılan ortak kanaat Ankara 'ya iletildikten ve binlerce Suriyelinin hayati risk altında olduğuna dair görüşün ardından sığınmacıların Türkiye'ye alınmasına karar verildi. Bu gelişmenin ardından sınır hattında hazırlıklara başlandı ve gün içerisinde sınır hattında bekleyen ve sayılarının yaklaşık 3 ila 5 bin arasında olduğu kaydedilen Suriyelilerin, Akçakale Sınır Kapısı'ndaki Gümrük sahasında detaylı aramadan geçirilerek Türkiye'ye alınacağı belirtildi.


 

 
 
 
 
 
 

Bu arada YPG güçleriyle destekçisi olan gruplar ve koalisyon ülkelerin savaş uçakları Telabyad'ın dış kesimlerindeki IŞİD hedeflerine, havan, tank ve savaş uçaklarıyla vurmayı sürdürdü. 

 



ASKERLER MÜDAHALE ETTİ


Binlerce Suriyeli'nin sınır bölgesindeki bekleyişleri sürerken, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan açıklama yaptı. Başkan Ayhan, Türkiye'ye alınması kabul edilen Suriyeliler'in gümrük kapısından geçmesinin planlandığını, ancak IŞİD örgütünün bunu kabul etmediğini, Suriyeliler'in nereden alınacağına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi.



Bu açıklamanın ardından Türkiye öğleden sonra sınır kapısını açtı. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra binlerce Suriyeli Akçakale Sınır Kapısı'na doğru geldi. Bu sırada yakınlarının sınıra doğru geldiğini gören Türkiye tarafındaki aileler de tellerin olduğu bölgeye akın etti. Suriyeliler telleri aşarak Türkiye tarafına geçmeye çalışınca Türk askerleri arbedeye müdahale etti. Bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç sevk edildi. Kararını değiştiren IŞİD ise kendi tarafındaki sınırı kapatarak ailelerin geçişine izin vermedi.



Zırhlı araçlardan kalabalığa dağılmaları için tazyikli su sıkıldı. Askerin müdahalesiyle iki taraftakiler de geri çekilirken, hemen yakında bekleyişlerini sürdürdü.

KAYITTAN SONRA SU VE BİSKÜVİ İKRAMI

Akçakale Sınır Kapısı'nın yanında oluşturulan koridordan Türkiye'ye alınmaya başlanan Suriyelilerin geçişi devam ediyor. Suriyelilerin geçişlerine akşam saatlerinden itibaren izin verilmesinin ardından yüzlerce kişi arasındaki çocuk ve yaşlılara askerler yardımcı oldu. Askerlerin su içirdiği Suriyelilere, Akçakale'deki kayıt işleminin ardından su ve bisküvi ikram edildi.


 

(DHA)

Editör: TE Bilisim