Brent petrol son kazanımlarını da iade etti. Dün tekrar yükseliş emareleri gösteren Brent petrol ardından son 24 saatte 110 dolara kadar geriledi. Geçen hafta Cuma akşamı piyasaları sarsan resesyon gündemiyle 110 dolar-112 dolar aralığında fiyatlanan Brent petrol, aynı seviyelerden yoluna devam ediyor. Geçen pazartesinin ABD’de resmi tatil olması nedeniyle aradan geçen 2 iş günü içinde oluşan fiyat grafiğinin işlenmiş ürün fiyatlarına da etki etmesi bekleniyor. Seyahat sezonu yaklaşırken Brent petrolün en son yükseldiği 125 dolar fiyatından düşmesi, piyasada gevşeme umudunu doğuruyor.

BIDEN VERGİ KOZUNU OYNUYOR

Petrol fiyatları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Biden’ın hamleleriyle düştü. ABD Başkanı, önde gelen ABD firmaları üzerindeki baskı da dahil olmak üzere, yükselen yakıt maliyetlerini düşürme yönünde adımlar atacağını bildirdi.

Halihazırda devam eden ABD ekonomisinin resesyona gireceğine dair beklentiler tüm emtia fiyatları üzerinde etkili oluyor. Bugün merkez bankası Federal Reserve (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşma bu gündem için önemli yer tutuyor.

Öte yandan Reuters’ta yer alan habere göre, Biden’ın bugün benzin üzerindeki 18.4 sentlik verginin geçici olarak askıya alınması için çağrıda bulunması bekleniyor.

Perşembe günüyse Biden’ın ABD’nin 7 petrol şirketiyle bir görüşme yapacak.

Ancak verilere göre, talep resesyon endişesine rağmen hâlâ pandemi öncesi seviyelere toparlanma yolunda. Fakat arzın, bu hafta ABD’li ticaret devi Vitol ve Exxon Mobil Corp tarafından işaret edildiği gibi, talep büyümesinin gerisinde kalması ve piyasayı sıkı tutması bekleniyor.

ABD Enerji Bilgi İdaresi ABD petrol rafinerilerinin kapasitesi 2021'de art arda ikinci yıl düştü.

POMPADA İNDİRİM VAR MI?

Türkiye’de akaryakıt fiyatları Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün fiyatları ve dolar kuru üzerinden yapılan bir hesapla piyasa tarafından belirleniyor. Buna lojistik masrafları ekleniyor. Doların son günlerde yükselen grafiğini sürdürmemesi ve beraberinde Brent petrolün fiyatının düşmesi indirim olasılığını güçlendirirken sektöre yakın kaynaklar benzine bu geceden itibaren 25 kuruş indirim olacağını bildirdi.

Editör: TE Bilisim