ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-HAKİM İNALÖZ

Ekonomik olarak zor zamanların yaşandığı, pandeminin yarattı tahribatın tamamıyla atlatılamadığı bir süreçte Van Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim sürüyor. Kentin üreticileri fiyat istikrarsızlığı ve sıkıntılara rağmen çarkları döndürmeye devam ederken, kente önemli marka ve ürünler kazandırmayı sürdürüyor. Kentin ve bölgenin ihtiyacını karşılayacak ürünler, yeni teknoloji ürünleri gibi üretim merkezlerinin adından söz ettirmeye başladığı kentte yeni üretim alanı ise Tekstil olmaya devam ediyor. İlk etabı Gürpınar yolu üzerinde kurulan Tekstilkent’in ikinci etabının Van OSB’de kurulma hazırlığı yapıldığı şu süreçte önemli markalar kente gelmek için hazırlık yaparken, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, üretim alanlarını ve süreci Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. Van OSB’de ürütülen birçok ürünü ihracat ettiğini söyleyen Aslan, yeni yatırımcı ve fabrikalar ile çalışma sahamızı daha da genişlettiğini burada istihdamın yükseleceğini söyledi.

VAN OSB, 5’İNCİ ETAP İLE YENİ ÜRETİM ALANLARI HAZIRLIYOR

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin mevcut durumuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan OSB Başkanı Mehmet Aslan, “Organize Sanayi bölgemiz genel gidişatıyla son yıllarda iyi bir ivme yakaladı, iyi bir üretim bandına girdi. Üretimleri her gün arttırarak güven ve istikrar ortamıyla beraber iyi bir yükselme trendi yakalamış durumdadır. Organize sanayi bölgemizin 4’ncü etabının tamamının tahsisini yapmış bulunmaktayız ve aynı şekilde tekstil bölgesiyle beraber şu an 180’nin üzerinde sanayi parseli tahsisi bitmiş durumda. 4’üncü etabı tamamen dolan Van Organize Sanayi Bölgesi’nde 5’inci etaptaki tekstil bölgesinde şu an tahsisler devam ediyor.” dedi.

160 FİRMA VAN’DA ÜRETİM YAPIYOR

OSB’de 160 civarında firmanın çalışma yürüttüğünü belirten Aslan şunları söyledi: “140’ın üzerinde firmamızda şu an üretim söz konusu. Faal bir şekilde üretim yapmaktadırlar. Her kademede, her üretim kodunda, her çeşitlilikte bir üretim söz konusu. Diğer firmalarımızsa inşaat çalışmaları, ruhsatlandırma çalışmaları devam etmektedir. Yeni inşaat sahalarının açılmasıyla beraber olacaktır. İlimizin kıs şartlarından dolayı 5 ay kadar inşaat sektörü duruyor. Bizim de bazı uzun vadeli çalışmalarımız bundan dolayı durmaktadır. Baharla birlikte kalan inşaat sahalarımızın geri tamamlıyoruz.”

ÜRETİM AĞININ 2022’DE DAHA DA ARTMASI HEDEFLENİYOR

“2022’nin sonunda Organize Sanayi Bölgemizin 4’üncü etabının tamamında da üretimi sürdürmek, kalan yerlerinde üretime başlaması ve oralarda da ciddi bir şekilde hem üretime hem kalkınmaya hem büyümeye katkı sağlamaları hem de istihdam noktasında ilimizin işsizlerine, gençlerimize, çocuklarımıza bir iş kapısı yaratmaları konusunda umudumuzu, amacımızı, gayemizi koruyoruz. Bunu da inşallah önümüzdeki sene hayata geçireceğiz.”

TEKSTİLKENT YATIRIMLARI OSB’Yİ DE BÜYÜTECEK

Kentteki tekstil yatırımlarına da değinen Aslan konuyla ilgili olarak: “Son yıllarda ilimizde çok ciddi bir iş gücü yoğunluklu tekstil sektörünün talebi var. Burada da bizim bir tekstil bölgemiz var. Özellikle Kurubaş, Gürpınar yolunda birinci tekstil bölgesi var. Orada da çalışmalar devam ediyor. Bizler sanayinin iş gücünün daha bir bölgede toplanması daha da kontrol altında olması için ikinci bir tekstil bölgemiz Van organize sanayi bölgesinin içinde yaratık. DAKA’nın desteği ve bakanlığımız ile beraber burada bir alan ve alt yapı oluşturduk. Bu alt yapıyı planlarken verim ve ihracat odaklı, istihdam verilerinin yüksek olduğu, daha çok profesyonelmiş kurumsal kimliğini tamamlamış firmalara yönelik bir açılım gerçekleştiriyoruz. Biz bunları yaparken çok ciddi firma analizine gittik burada bize verimli kalıcı olacak şekilde değerlendirme yaptık. Valiliğimiz öncülüğünde İzmir’den büyük tekstil firmalarla ile görüşme sağlandı. Burada sayın valimizin yaptığı görüşmede kamu güveninin sağlanması ve bizlerinde desteği ile beraber büyük firmalar Van’a ciddi bir şekilde yatırım yapılacağını söyledi. OSB olarak burada yer ve alt yapı tahsis ettik.”

TEKSTİL VAN’IN EN ÖNEMLİ ÜRETİM ALANLARINDAN BİRİSİ OLDU

Bölgede ki ihracat ve ithalatla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Aslan, “Organize Sanayi bölgemizin firmalarında ihracat da var ama genellikle firmalarımız organize sanayi bölgesi iç piyasaya üretim, sevkiyat gerçekleştirmektedir. İhracat noktasında bazı firmalarımız öne çıkan ticaretler gerçekleştirmektedir. İlimiz son zamanlarda tekstil alanında ciddi bir gelişim potansiyeli var. Organize sanayi bölgemizde de 10 civarı bir tekstil firmamız var ve bunlarında ürünlerinin çoğu ihraç ediliyor. Bu firmaların çoğu da ZARA, Koton gibi marka firmalar yer alıyor. Bunların çoğu da Avrupa ülkelerine, Kanada, Danimarka’ya, İtalya, komşularımız ülkelerimiz olan İran, Irak gibi yerlere sevkiyat gerçekleştirmektedir”.

“YAŞANAN OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN VAN ÜRETİMDE CİDDİ BİR ATAK GERÇEKLEŞTİRDİ”

Pandemi döneminde üretimin durmadığını söyleyen Başkan Aslan, “Organize Sanayi Bölgesi çok uzun bir geçmişe sahip. 20 yılı aşan zaman diliminde üretimde önemli bir bölge haline gelmiştir. 1998 de burada arsa tahsisi yapıldıktan sonra üretimin başladığı bir alan burası. Tabi ilimiz şu an için istenilen yerde değil. Fiili olarak organize sanayi bölgesi 2002’den sonra üretimin başlamasıyla, sanayi alanlarının kurulmasıyla kümelenmiş bir sanayi alanının ihtisas ile beraber sanayiye, üretime, istihdama katkılar sunmaya başlamıştır. İlimiz 2011 yılında çok yıkıcı 2 tane deprem yaşadı ve üretim bundan çok etkilenmeler meydana geldi. Son 4-5 senede ilimiz bütün güven ortamının oluşmasıyla beraber ciddi bir ivme ciddi bir atak gerçekleştirdi ve üretimlerini yapıyor.”

“OSB’DE İLİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK ÜRETİMLER YAPILIYOR”

“Bizler ilimizdeki sanayi tesislerinin kapasite kullanımı noktasında, kalite noktasında, fiyat belirlemelerde, lojistiğinde bir problem yok yani çok ciddi bir kapasitemiz, çok ciddi üretim hattımız var. Bölgenin ihtiyaç duyabileceği birçok kalemde üretim söz konusu ve organize sanayi bölgesi de bu ihtiyacı karşılamaktadır. Bundan dolayı ilimizdeki sanayi kuruluşları verimli ve fevkalade bir şekilde bölgeye hitap edebilecek bir kapasiteye sahiptir. Pandemi dönemi birçok sektörde durma noktasına geldiği zamanda bile bizim OSB’de üretim aynı şekilde devam etti” İfadelerini kullandı.

BÜYÜK FİRMALAR VAN’A GELİYOR

Van’dan çok iyi seviyede olan Organize Sanayi Bölgeleri’nin mevcut olduğu ve Van’ın bu noktada daha çok çalışması gerektiğini dile getiren Aslan, “İlimiz olarak istenilen bölgede değiliz. Şehirleşme, kültür, turizm, hayvancılık, tarım ve sanayi olarak istenilen yerlerde olmayı hedefliyoruz. İlimiz kapasitesinin çok altındayız. Bizden çok iyi olan bölgelerde de var ama bizim çok altında olan bölgelerde var. Biz de burada ilimiz kapasitesinden daha yüksek bir yere ulaşmayı hedefliyoruz. İlimiz nüfus yoğunluğu olarak ve genç nüfus olarak Türkiye’nin en genç nüfusa sahip illerin başında geliyor. Yaş ortalaması 20.6 ve nüfusunun yüzde 60’ının üstü 30 yaş altı dolayısıyla bu da böyle bir yaş aralığı, aktif iş gücü potansiyeli varken hem üretim kodlarını geliştirip hem de iş gücü yoğunluklu sektörlerin buralarda ihtisas edilmesi, buralarda alan açması lazım.”

VAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZE BİR GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KAZANDIRACAĞIZ

Kaynakların çok verimli kullanmadığını söyleyen Başkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğa kaynakları çok plansız işletildi ve dünyamız şu anda küresel ısınmayla, kuraklıkla karşı karşıyadır. İnsan yaşamının daha da zor olacağı, daha da yaşam kalitesinin düşeceği insanların hayatlarını sürdürmek için geçinebileceği, kullanabileceği ürünlerin tükenme noktasına geleceği bir dünyayla karşı karşıyayız. Bir de sonsuz kaynaklar, sonsuz varlıklar vardır bunların başında güneş enerjisi geliyor. Güneş enerjisi hem doğaya zararsız hem de küresel ısınmaya neden olmuyor. Tamamen doğal tamamen Allah’ın ikramı ile gelen bir enerjidir. Hem dünyamızı aydınlatıyor hem ısı dengemizi sağlıyor hem de şu an bu kaynaktan enerji elde edip dünyamızı kirlilikten, ısınmaktan kurtaracak bir imkân sunuyor.”

FABRİKALAR KENDİ ELEKTRİKLERİNİ ÜRETECEK

“Ülkemiz bu konuda avantajlı ilimiz daha da avantajlı yani güneş alma süresinden ve güneş kalitesi bakımından Türkiye’nin en iyi illerinden biriyiz yani yıllık 3006 saatlik güneşlenme süresiyle Türkiye’nin birinci veya ikinci sırasında yer alıyoruz. Bu konuda enerji piyasasının, bakanlıkların tavsiyeleri söz konusu. Bizler OSB olarak kurumsal yerimizi hazırladık. Enerji piyasasında gelecek onay ile büyük bir güneş enerjisi kazandıracağız. Son dönemde enerji fiyatlarında çok ciddi yükselmeler çok ciddi fiyat yükselmeleri oldu bu dünya genelinde yaşanan bir sıkıntı ve bize de sirayet etti. Çünkü biz enerji bakımından ithalatçı bir ülkeyiz ciddi döviz çıktılarımız ciddi bir dış ticaret açığımız en büyük müstebitlerinden biri enerjidir. Dolaysıyla son dönemde çok ciddi sıkıntı var ve bu da bizi kendi enerjimizi üretmemize yöneltiyor. Enerji Bakanlığının şu an organize sanayi bölgelerine yeni enerji tesisi olarak kendi enerjilerini üretebilecekleridir. Şu an kullanımda iki fabrikamız var. Birkaç fabrika ile daha istişare içendeyiz. En yakın zamanda OSB’nin tamamına çalışmaları sağlayacağız”.

Editör: TE Bilisim