Van’da deprem sonrası hayata geçirilen önemli yatırımlardan birisi olan Van Tekstilkent’in mimarı Ak Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk, binlerce kişinin istihdam edildiği üretim merkezini ziyaret etti. Van’da üretiminin tamamını ihraç eden markaların doğmasının büyük bir zenginlik olduğuna dikkat çeken Kayatürk, bu üretim merkezinin Van’ın geleceği açısından da büyük anlam taşıdığına işaret etti.

 

Milli Seferberlik çağrısı ve İstihdam Seferberliği çağrısı kapsamında Van’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin beraberindeki Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ile birlikte Van Tekstilkenti ziyaret etti. Burada üretim yapan firmaları ziyaret eden ve işletme sahipleri ile bir araya gelen Kayatürk ve Yegin Tekstilken’te dair değerlendirmelerde bulundu. Yegin burada yaptığı konuşmada tekstilkentteki istihdam rakamlarının mutluluk verici olduğunu söyledi. “İhracatla ilgili gördüğümüz tabloda gurur verici. Kendi markalarını üretmişler ve kendi markalarıyla dış ülkelerde satış ofisleri kurmuşlar. Birçok dünya ülkesinde ya satış noktası ya da mağazalar ürün göndermek suretiyle burada ciddi bir ihracat olduğu bilgisini aldık.” Diyen Yegin, bölgede terörün biteceğine dair büyük bir inancın olduğunu söyledi. Ziyarette konuşan Ak Parti Van Milletvekili Kayatürk ise Van’ın artık istihdam, istikrar ve refah ile anılması gerektiğini söyledi. Kayatürk firma yetkilileri ile yaptığı görüşmede tekstilkent için “Bu yaz tekstilkenti şenlendireceği” ifadesi kullandı.

 

YEĞİN: TABLO MUTLULUK VERİCİ

Gerçekleştirilen ziyaret sonrası konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin ilk olarak, “Tekstilkent açısında gördüğümüz tablo mutluluk verici. Gerçekten burada 1 sene içerisinde güzel bir istihdam rakamını yakalamış durumdayız. Burada görüştüğümüz arkadaşlar bir yıl içerisinde bin 500’lere varan bir istihdamı yakaladıklarını söylediler. Bu sevindirici bir şeydir. Bu tür sektörlerin bu şekilde bölgeye kalması, verilen eğitimler ile sektöre verdiği destekle burada işsizlik daha hızlı bir şekilde azaltma noktasında bu tekstilkentin ciddi bir önem arz ettiğini ifade etmek isterim.” İfadelerini kullandı.

 

“İHRACATA DÖNÜK BİR ÜRETİM VAR”

Tekstilkentte yapılan ihracatla ilgili de konuşan Yegin şunları söyledi: “İhracatla ilgili gördüğümüz tabloda gurur verici. Kendi markalarını üretmişler ve kendi markalarıyla dış ülkelerde satış ofisleri kurmuşlar. Fransa’dan Arjantin’e, Brezilya’dan Dubai’ye birçok ya satış noktası ya da mağazalar ürün göndermek suretiyle burada ciddi bir ihracat olduğu bilgisini aldık. Tabi yurt içindeki değişik markalara yönelik üretimlerde var ama az önce dolaştığımız bir tesiste tamamen ihracata dönük bir üretim olduğunu gördük.”

 

YEGİN: İKİNCİ KEZ GELİYORUM

Van’a milli seferberlik ve istihdam seferberliği kapsamında ikinci kez geldiğini ifade eden Yegin, “Milli Seferberlik kapsamında Van’a ikinci gelişim. Daha önce çok kez geldim. Ancak Cumhurbaşkanımızın ve bakanlığımızın Milli Seferberlik çağrısı ve İstihdam Seferberliği çağrısından sonra buraya ikinci gelişim. İlk geldiğimizde merkezdeydik. Bu seyahatimizde hem Erciş’e hem de Van’a geldik. Bugün de tekstil kentin dolaşma fırsatımız oldu.” Dedi.

 

“BURADA CİDDİ PROJELER VAR”

Van Tekstilkentte ciddi projelerin olduğunu söyleyen Yegin şöyle devam etti: “Kendisi de tekstilci olan kıymetli vekilimiz Burhan Kayatürk burayla ciddi bir şekilde ilgileniyor. Sektörü ve bu sektörle ilgili sorunları çok iyi bilen, buranın hayatiyet bulması, devamlılık arz etmesi ve kendini geliştirmesi adına çok daha önemlidir. Önümüzdeki hafta yine bölgede çok önemli bir tekstilkentin olan Maraş’tan buraya bir tecrübe paylaşımı kapsamında bir takım ziyaretler olacağını işittik. Yine sınırlarımızın dışında özellikle mağazacılık yapan kişilerin ve firmaların buraya gelmeleri ve burada ciddi anlamda satış bağlantılarının yapılacağına dair bir ümit olduğunu gördük. Buda yine ümit vericidir.”

 

“BURAYI ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE TARTIŞACAĞIZ”

6. bölge teşvikleri kapsamında yapılan desteklerle ilgili de konuşan Yegin “Bakanlık olarak şu anda özel olarak teksilkente ilişkin spesifik bir şeyimiz yok. Tabi buraya geldik, gördük. Burayı çok iyi bir şekilde tartışacağız. Van’ın 6. Bölge içerisinde olması, bölgede yatırım yapan yatırımcıların bakanlığımız açısında söylüyorum, sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanıyor olması. Bunun haricinde buradaki ticaret erbabımızın 5 puanlık prim indirimine ek olarak 6. Bölge’de olmasından dolayı 6 puanlık bir ek indirim alması. Artı istihdam teşvikimiz gibi hepsi burayı da ziyadesiyle karşılıyor.” İfadelerini kullandı.

 

YEGİN: SÜRE UZATILMASINA YÖNELİK TALEPLER VAR

Bakanlık olarak hem işvereni hem de çalışanı gözettiklerini söyleyen Yegin şunları kaydetti: “Burada iş başı eğitim programlarımız ama özellikle tekstil kentlerimizde meslek edindirme kurslarımız ve istidam garantili kurslarımızın çok daha etkin olarak kullanıldığını görüyor ve biliyoruz. Bunların sürelerinin uzatılmasına yönelik talepler var. Bunları da iyi bir şekilde değerlendireceğiz. Sonuçta Çalışma Bakanlığı olarak biz hem işverenimizin hem de çalışanımızın tarafındayız. Bizim için önemli olan her ikisinin de hukukunu gözetip, her ikisinin de ilişkisinin sürdüğü ve devam ettiği bir işyeri ve istihdamı da beraberinde getirecek teşvikleri getirmek.”

 

“HÜKÜMETİMİZ TERÖRÜ BİTİRMEDE KARARLI”

Bölgede yaptığı ziyaretlerle ilgili görüşlerini de aktaran Yegin, “Bu bizim bakanlık olarak ikinci turumuz. Ben her iki turu da bölgede yaptım. Bingöl’den Muş’a, Hakkâri’den Diyarbakır’a, Mardin’e bölgenin hemen hemen bütün illerini gördüm ve gezdim. Şunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim. Bölgede hükümetimiz, devletimiz terörü bitirme noktasına getirme noktasında çok ciddi ve kararlı. Terörün üzerine giden, onu barındığı, saklandığı, gizlendiği yerden bulmaya çalışan ve onu etkisiz hale getiremeye çalışan, onun eylem yapmasını beklemeden onun eylem yapmasına mani olacak bir dikkatle ve azimle bu terörle mücadele konusunda bir tavır olduğunu görüyoruz. Vatandaşımızda bunu görüyor ve çok ciddi bir umut var.” Şeklinde konuştu.

 

YEGİN: DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR GELECEKTİR

Terörün bitmesi ile birlikte daha büyük yatırımların geleceğine işaret eden Yegin şöyle devam etti: “Herkes artık bölgede terörün minimize edileceğini hatta yok edileceğini müthiş bir inanç içerisinde. Hükümetimizin açıklamış olduğu bu cazibe merkezleri çerçevesinde Van’da var. Bu cazibe merkezlerinin tamamı aslında bu bölgenin illerinden oluşuyor ve gerçekten yatırımcılarımızın talepleri var. Burada güvenlik problemlerini aştıkça, tabi bu fiili olarak aşılır ancak imaj olarak da vatanda, devlet, millet el ele vermek suretiyle hep beraber bunu çok hızlı bir şekilde aştığımız vakit, çok daha hızlı ve çok daha büyük yatırımlar gelecektir. Bunların hepsi bölgenin temel problemi olan işsizlik problemini ortadan kaldırmak için en önemli şeylerdir.”

 

“BÖLGEDE MÜTHİŞ BİR İNANÇ VAR”

Yegin son olarak, “Teşvikler, destekler olur. Bakanlıklar istihdama farklı konularda teşvikler verir. Bunlar bir koridordur. Burada önemli olan o koridorlardan bir salona ve bir odaya geçiş yapmaktır. Burada oluşan huzur ortamı iler beraber terörü yok eden halk iradesi ile beraber o koridorlar o odalara ve salonlara dönüşecektir. İnsanlar daha geniş alanlarda ve şartlarda çalışmaya, iş bulmaya, misafirlerini ağırlamaya başlayacaklardır. Bölgede buna dair müthiş bir inanç var. Vatandaşımızı da görüyoruz. Bu bizim için gerçekten çok kıymetlidir.” Dedi.

 

“TEKSTİLKENT DAHA GÜZEL ŞEYLER YAPACAK”

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise ilk olarak şunları kaydetti: “Tekstilkentte insanlar güzel çalışıyor. Buraya geldiğimize çok seviniyorum. Buraların tıklım tıklım olması, insanların çalışıyor olması ve akşamları evlerine ekmek götürüyor olması bizleri sevindiriyor. Tabi şu anada bir başlangıç aşamasındayız. Bu başlangıç aşamasından sonra Van’da tekstilkent daha güzel şeyler yapacak. Benim görebildiğim kadarıyla çok hızlı bir ilerleme var. Biraz önce üretime baktım. Burada üretilen ürünler Ankara’nın en lükse mağazalarında satılabilecek kaliteli ve güzel ürünlerdir. Bu bizi sevindirdi.”

 

KAYATÜRK: TEKSTİL, İSTİHDAM ÜRETİR

Tekstil üretiminin hızlı bir istihdam kaynağı olduğunu söyleyen Kayatürk, “Birçok üretim var ve o üretimlerinin her birinin bir özelliği var. Fakat tekstilin en önemli özelliği de çok ciddi manada istihdam üretmesidir. Bu sene tekstilkent Van’da çok ciddi bir ihracat yaptı. Fakat ondan daha önemlisi insanlar iş sahibi oldu ve olmaya devam edecek. 1 yıl dolmadan bin 500 istihdama ulaştığını görüyoruz. 1 yıl içerisinde bin 500 kişilik işçi çalıştıran ce istihdam meydana getiren tekstilkent inşallah birkaç yıl içerisinde belki 10 binin üzerinde insan istihdam edecek. Bu çok önemlidir.” İfade etti.

 

“TEKSTİLKENT ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ...”

İstihdamın terörü bitireceğine inandığını söyleyen Kayatürk şöyle devam etti: “Bu aynı zamanda insanların boş kalmasını engelliyor. Boş kalan insanların da terör örgütlerinin hedefinden olduğunu da çok iyi biliyoruz. Van halkı bunun farkında. Dikkat ederseniz Van halkı buraya gelip çukur kazmak isteyenlere, barikat kurmak isteyenlere dedi ki ‘Biz size oyumuzu verdik ama çocuklarımız vermeyeceğiz. Siz burada çocuklarımızı daha fazla terör eylemlerinin içine çekemezsiniz.’ Neden? Çünkü yaşamak istiyorlar. Şimdi tekstilkent gibi yerler insanlar iş, aş ve uğraş bulduğu bir dönemde gidip de örgütlere prim verir mi? Bu anlamda tekstilkent çok önemlidir.”

 

“PROJELERİN BÜYÜMESİNE GAYRET EDECEĞİZ”

Projelerin büyümesi için çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Kayatürk, “İşte bizde burada 2 insan çalışsın diyoruz. Çünkü 2 insan 4 insan, 4 insan 8 insan olsun ve belki bir gün 10 binlerin çalışacağı bir kent olmasını istiyoruz. Bizim çabamız budur. Biz uranın büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz. Kalkınma bakanlığı tarafından 50-55 milyona mal olan bir kent burada kuruldu. Burada bu insanların ayakta kalması gerekiyor. Burada ayakta kalması için devlet İş-Kur marifeti ile üzerine gider. İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan yardımcımızda bu yüzden burada. Bu projelerin büyümesine gayret edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

KAYATÜK: FİRMA SAHİPLERİNİ BURAYA GETİRECEĞİZ

Tekstilkente çok sayıda üretici ve firma yetkili getireceklerini söyleyen Kayatürk şunları ifade etti: “Türkiye’de tekstilkent dendiğinde akla gelen 2 ilden bir tanesi Kahramanmaraş’tır. Bir diğeri İstanbul olsa bile Kahramanmaraş’ta şu anda 100 binin üzerinde insan tekstilde çalışıyor. Kahramanmaraş’ın yönetimi, yönetim kurulu başkanı ile 4 tane en önemli elemanını biz Van’a davet etik. Onlar gelecek ve burayı gezecekler. Sonra biz tekrar bu arkadaşlarımızın ayakta kalması ve daha verimli çalışa bilmesi için özellikle Irak’ta çalışan çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti firması var. Bu firmaların en önemli kısmı da Vanlıdır. Kimlik mağazaları başta olmak üzere diğer mağaza sahiplerini Van’a getireceğiz ve Van’da tekstilkentteki firma sahipleri ile bir araya getireceğiz. Ki onlarda buradan alım yapsınlar. “

 

“VAN İÇİN 2 ÖNEMLİ PROJE DAHA VAR”

Van için tekstilketin yanı sıra 2 önemli projenin daha olduğunu söyleyen Kayatürk, “Şu anda içinde bulunduğumuz Meye ya da Louis Park gibi firmalar neredeyse yüzde 100 ihracat çalışıyorlar. Bu nedenle biz bunları çok önemsiyoruz. Bunlara her türlü katkıyı sunacağız ki Van bir üretim, bir sağlık, bir turizm kenti olsun. Bütün çabamız budur. Dikkat ederseniz. Tekstilkent ile beraber şu anda takip ettiğimiz 2 önemli proje var. Mobilya sitesi ve orta ölçekli sanayi sitesi var. Bu 3’ü ayağa kalktığı zaman neredeyse 20-30 bin insanın çalışacağı istihdam alanları meydana gelecek.” Dedi.

 

“ÖNEMLİ BİR ŞANS OLARAK GÖRÜYORUZ”

Van’ın referandumda Ankara’ya güçlü gitmesini tekrar eden Kayatürk son olarak şu ifadelere yer verdi: “Biz Van insanın daha güzel şeyler hak ettiğini düşünüyoruz. İstikrar olmalıdır, Türkiye Cumhuriyetin siyasi ve ekonomik istikrar olmalıdır. Bizde biliyorsunuz ki bir referandum için buradayız. Van halkı ne kadar güçlü bir evet ile Van’ı Ankara’ya gönderirse, Ankara’nın buraya hizmetleri o kadar güçlü olur. Aynı zamanda Van Ankara’da o kadar güçlü olur. Van Ankara’da güçlü olduğu zaman Van’ın üreticisi, işçisi ve işvereni de güçlü olacaktır. Burada artık acı olaylar, şiddet olayları ve terör olaylarını da konuşmak istemiyoruz. Bundan böyle üretim, istihdam ve refah istiyoruz. Bunu da önemli bir şans olarak görüyoruz.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: YUNUS EMRE AYKAÇ / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim