ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

ÇARŞI PAZARDA HAREKETLİLİK BAŞLADI

Yeniden başlayan hareketlilik kentin genelindeki havanın değişmesine neden olurken esnaflar bu duruma rağmen vaka sayısının artması konusunda ise temkinli olduklarına işaret etti. Tam normalleşme kararını değerlendiren esnaflardan Devran Dervişoğlu, işlerin açıldığını belirterek şunları söyledi: “Esnaf olarak zor günler yaşadık, süreç bizim inanılmaz zor geçiyordu. Eğer bu normalleşme kararı da olmasaydı kepenk kapatmak zorunda kalacaktık. Allah’ın izniyle bir daha kapanma yaşamayız. İki seneye yakındır sürekli zarar ediyoruz. Bundan sonra artık yüzümüzün gülmesini istiyoruz. Verilen destekler yetersiz, bir aileyi bir tarafa bırakın bir kişiye bile yetmeyen destekler verdiler. Bundan dolayı insanlarımızın kapanma kararı olmadan daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Esnaf olarak bütün kurallara uyuyoruz. Vatandaşlardan da uymalarını rica ediyoruz. Üstünden iki yıl geçmesine rağmen halen hastalığı ciddiye alamayan insanlar var çevremizde.”

ESNAF “TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYALIM” DİYOR

Tedbirleri artırarak hizmet vermeye başladıklarını dile getiren Fırat Öztaşçı, "Kafe ve restoranların sadece paket servis vermesi yetersiz kalıyordu. Paket gıda alan müşteriler kaldırım kenarlarında oturup yiyorlardı. Bir yerden sonra oda yasaklandı. Müşterilerimiz artık gelmeye başladı. Bu durum gerek müşterileri ve gerek işletmeleri zor durumda bırakıyordu. Atılan normalleşme adımları esnafı memnun etti, tedbirlerle hizmet vermeye başladık. Normalleşme adımları esnafı rahatlatacaktır. İlk kademeli normalleşme kararında yüzde 50 kapasiteyle hizmet veriyorduk. Şimdi ise tam normalleşme kapsamında ve tedbirlere uyarak tam kapasite ile çalışıyoruz. Kötü günler geride kaldı. Bundan sonra bizi daha iyi günler bekliyor. Tabi tedbirleri elden bırakmazsak.” Diye ekledi.

“KURBAN BAYRAMI MUTLU GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

Ekonomik olarak olumsuz etkilerin yanında moral olarak da sıkıntı yaşadıklarını belirten restoran işletmecisi Hakan Aktan, "Ekonomik olarak sıkıntılar yaşıyorduk, normalleşme adımları bizim için bir umut oldu. Tedbirlerimizi aldık ve hizmet vermeye başladık. Bir yerden başlamak gerekiyordu, bu karardan memnunuz. Tedbirlerimizi gevşetmeden almalıyız, ileriki dönemde kısıtlama olmaması için dikkatli olmalıyız. Önümüz Kurban Bayramı ve bu bayramı mutlu geçirmek istiyoruz. İki bayramdır kapalıyız. Bundan sonraki süreç için umutluyuz. Hastalıktan kurtulmaya az aldı. Sadece işletmeler zarar etmedi. Buralarda çalışan personeller de ciddi zorluklar yaşadı. Mutfakta çalışan ustalarım bu süreçte batıya göç ederek inşaatlarda çalışmak zorunda kaldılar. Yani bu süreç her kesim için çok zor geçiyor.” Dedi.

“DÖRT GÖZLE ESKİ HAYATI BEKLİYORUZ”

Zor süreçlerin artık geride kalmasını dileyen esnaflardan Sadık Saylığ, insanların artık bunalıma girdiğini işaret ederek şöyle devam etti: “Ailemle birlikte uzun zamandır kafe ve restoranlarda oturamıyorduk. Sürekli evde bunalıma girip, aile bireyleriyle kavga ediyorduk. Dört gözle eski hayatı bekliyoruz. Normalleşme kararı ise esnafın mağduriyetinin giderilmesi adına önemli bir adım. Tekrar kısıtlamaların gelmemesi için tedbirlerimizi alarak dikkatli olmakta fayda var. Şu an işler eskisine oranla düzeldi. Kentte de hareketlilik var. Ama inşallah tedbirleri elden bırakmadan bu süreci atlatırız.”

“İŞLER AÇILDI AMA KAPANMAMASI İÇİN DAHA TEDBİRLİ OLMAK GEREK!”

Normalleşme adımlarından memnun olduğunu belirten Musa Can isimli esnaf ise "Kısıtlamaların sadece ekonomik boyutu yoktu bunun yanında psikolojik ve sosyal açıdan olumsuzlukları da vardı. Bu günleri oldukça özlemiştik. Tekrar kısıtlamaların olmaması için daha dikkatli olacağız. Bunu yapabiliriz. Mevcut durumumuz iyi ilerliyor. İşlerimiz yavaş yavaş açılacak. Bundan da umutluyuz. Yeter ki tedbirleri elden bırakmayalım. Kademeli normalleşme kararı çok uygun ve zamanında bir karardı. Çünkü bir anda yoğunluk oluşmadı. Oyun yasaları da kalktı, bu durumdan da çok memnun olduğunuzu belirtmek istiyorum. Bir kahvehanenin can damarı oyunlardır. İki seneye yakın süredir çok çile çektik. Şimdi oyun yasağı kalktığı için yavaş yavaş işlerimizin hareketleneceğine inanıyorum ve ümit ediyorum.” Diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim